Artikler: 6997  * Produkter: 677   Kurguider: 246    ·  Home  ·  Sitemap  ·  Links     
   
    FORSIDE  |  HELSE NYT  |  GENVEJ TIL LIVET  |  GENVEJ TIL SYGDOM  |  GUIDER  |  BASISBLADE  |  PRODUKTER  |  KURGUIDEN  |  OPSKRIFTER  

Søg på HELSENYT

Søg artikler
Søg i produkter
 
Send denne side til en som det kan gavne Udskriv siden

Chokolade: Nej, hvor sundt!

Nye forskningsresultater viser de skjulte fordele ved at spise mørk chokolade

Gør det bare - vær lidt god ved dig selv. Medicinske forskere er netop kommet med to sunde grunde til at spise chokolade - i hvert fald så længe vi snakker om mørk chokolade. To små undersøgelser, som blev offentliggjort i sidste uge, tyder på, at mørk chokolade har en række helbredsmæssige fordele, f.eks. at kunne sænke blodtrykket og tilføre kroppen sygdoms- og aldersforebyggende stoffer ved navn antioxidanter. Så hvis du synes, at du har brug for en undskyldning for at spise chokolade, så er den her…

Forskerne har længe vidst, at kakaobønner indeholder en type kemiske stoffer kaldet flavonoider, som også findes i frugt, grønsager, te og rødvin.

Tidligere undersøgelser har vist, at flavonoider øger blodets indhold af det "gode" HDL-kolesterol og fungerer som kraftige antioxidanter, der beskytter vores celler mod skader forårsaget af frie radikaler - små partikler, som er med til at fremskynde aldringsprocessen og kan være medvirkende årsag til hjertesygdomme og visse former for kræft.

I en undersøgelse, som er blevet offentliggjort i Nature, bad forskerne 12 frivillige om enten kun at spise mørk chokolade eller at spise mørk chokolade og drikke et glas mæk eller at spise mælkechokolade. En time senere kunne man hos den gruppe, der kun havde fået mørk chokolade, iagttage en 18% stigning i blodets indhold af de antioxidanter, der kaldes epicatechiner. Der var ikke den samme ændring at spore i de to sidstnævnte grupper af forsøgspersoner. "Vi har en mistanke om, at epicatechinerne binder sig til mælkeproteinerne, så de ikke kan optages i kroppen", siger en af undersøgelsesrapportens medforfattere Alan Crozier fra University of Glasgow. "Der er beviser for, at te med mælk har samme blokerende virkning."

I et andet forsøg, offentliggjort i Journal of the American Medical Association, har tyske forskere fundet ud af, at mørk chokolade kan sænke blodtrykket hos personer med let forhøjet blodtryk. I to uger fik 13 frivillige en daglig dosis mørk chokolade - ca. 480 kalorier - eller en tilsvarende mængde hvid chokolade, som ikke indeholder flavonoider. I gruppen, der fik mørk chokolade, faldt det systoliske blodtryk med 5 procentpoint og det diastoliske med næsten 2. Gruppen af personer, der spiste hvid chokolade, kunne ikke opvise nogen nævneværdig forbedring.

Men før du kaster dig vildt frådende over en mørk Guldbarre, så husk, at chokolade indeholder andre og knap så heldige ingredienser. "Chokolade er fyldt med mættede fedtsyrer", siger Dr. Robert Eckel, formand for American Heart Association’s Council on Nutrition, Physical Activity and Metabolism (ernæring, motion og stofskifte). "Selvom mørk chokolade har en gavnlig indvirkning på dit blodtryk, så kan 500 daglige kalorier i form af chokolade øge din risiko for hjertesygdom mere end nok til at opveje fordelene."

Den nøgne sandhed er, at de antioxidanter og flavonoider, der findes i chokolade, også fås i andre og sundere former, f.eks. frugt og grønsager, som desuden indeholder næringsstoffer, vitaminer og fibre - gode sager, som ikke findes i chokolade. Så som i mange andre af livets forhold er nøgleordet mådehold. "Lad være med at tro, at du gør dig selv en tjeneste ved at proppe dig med chokolade", siger Crozier. "Men hvis du godt kan lide chokolade, så hold dig til den mørke - så gør du noget for din sundhed."

Læs også:
Chokolade: medicinsk virkning

Health News 2004

 

 

Forrige sideGå til toppen af siden
Powered by SiteManager © 2002-2012