Artikler: 6997  * Produkter: 677   Kurguider: 246    ·  Home  ·  Sitemap  ·  Links     
   
    FORSIDE  |  HELSE NYT  |  GENVEJ TIL LIVET  |  GENVEJ TIL SYGDOM  |  GUIDER  |  BASISBLADE  |  PRODUKTER  |  KURGUIDEN  |  OPSKRIFTER  

Søg på HELSENYT

Søg artikler
Søg i produkter
 
Send denne side til en som det kan gavne Udskriv siden

Kolesterol-medicin bør forbydes, mener mange

31 døde af kolesterol-medicin
Lipobay, et kolesterolsænkende præparat fra det tyske medicinalfirma Bayer, blev trukket tilbage over hele verden. Umiddelbart efter meddelte den amerikanske sundhedsstyrelse, FDA, at den har fået meldinger om 31 dødsfald i USA forbindelse med præparatet. Ifølge de seneste tal fra Lægemiddelstyrelsen var 1.414 danskere i 1999 i behandling med Lipobay, der er receptpligtig, men stadig kan købes i Danmark.

Ifølge en advokat med speciale i forbrugerspørgsmål er en 39-årig kvinde død af en muskelnedbrydende sygdom, som har forbindelse til den kontroversielle nye kolesterolsænkende medicin Crestor. I en anmodning til myndighederne om forbud mod præparatet omtaler han 16 tilfælde af alvorlige bivirkninger.

Crestor tilhører den populære gruppe af kolesterol-sænkende præparater kaldet statiner.

I august sidste år godkendte de amerikanske sundhedsmyndigheder Crestor efter nogen forsinkelse på grund af sikkerhedsspørgsmål: Under et forsøg med patienter, der fik en dosis på 80 mg Crestor pr. dag, indtraf syv tilfælde af den potentielt dødelige muskelnedbrydende sygdom rhabdomyolyse. Det er en meget sjælden sygdom, og det er ret usædvanligt, at den forekommer i et klinisk forsøg - og specielt bekymrende, fordi et andet statin-præparat, Baycol, blev taget af markedet i 2001, fordi man anså det for at have forbindelse til adskillige dødsfald som følge af rhabdomyolyse verden over.

Undersøgelser har desuden vist, at der er en forbindelse mellem Crestor og visse tilfælde af nyreabnormiteter, som ikke ses ved andre statin-præparater.

Alligevel besluttede sundhedsmyndighederne at godkende Crestor, fordi præparatet synes at være en smule kraftigere end andre statiner og dermed vigtigt for visse patienter. For at mindske risikoen for bivirkninger anbefaler man en startdosis på 5-10 mg og en maksimal dosis på 40 mg.

Men erfaringer fra sundhedsmyndighederne i USA, Canada og Storbritannien viser, at livstruende bivirkninger optræder allerede i lave doser, siger Dr. Sidney Wolfe fra forbrugerrettighedsgruppen Public Citizen i en anmodning om forbud mod præparatet - en anmodning, som blev overgivet til sundhedsmyndighederne torsdag.

Blandt tilfældene kan nævnes:

  • Syv patienter med rhabdomyolyse, bl.a. en 39-årig amerikaner, som døde efter en 20 mg dosis, og et andet dødsfald fra et ikke angivet land.
  • Fire patienter med akut nyresvigt, heriblandt en 79-årig amerikaner, som døde af sygdommen.
  • Yderligere fem patienter med mindre alvorlige nyreskader.

Og hos seks patienter havde Crestor en farlig indvirkning på det blodfortyndende middel Coumadin, som ofte anvendes af hjertepatienter. Ifølge Wolfe førte det i ét tilfælde til blødning.

"Sikkerhedsprofilen er fuldstændig sammenlignelig med det, som forsøg udført, inden stoffet kom på markedet, har vist", siger Gary Bruell, talsmand for Astra-Zeneca, som fremstiller præparatet.

Men Wolfe hævder, at Cresto "ikke har nogen unik fordel - kun unikke risici" i forhold til andre statiner. Han fremlagde for sundhedsmyndighederne, at der er en voksende bekymring vedr. præparatet og argumenterede bl.a. med, at to større amerikanske forsikringsselskaber ikke vil dække det pågældende præparat.

Sundhedsmyndighederne vil vurdere anmodningen, hedder det fra talskvinde Laura Bradbard.

Health News 2004

 

 

Forrige sideGå til toppen af siden
Powered by SiteManager © 2002-2012