Artikler: 6997  * Produkter: 677   Kurguider: 246    ·  Home  ·  Sitemap  ·  Links     
   
    FORSIDE  |  HELSE NYT  |  GENVEJ TIL LIVET  |  GENVEJ TIL SYGDOM  |  GUIDER  |  BASISBLADE  |  PRODUKTER  |  KURGUIDEN  |  OPSKRIFTER  

Søg på HELSENYT

Søg artikler
Søg i produkter
 
Send denne side til en som det kan gavne Udskriv siden

Koncentreret energi - ekstrakt af frugt og grønt – helbreder!

På trods af en ihærdig indsats fra alle lige fra Harvard School of Public Health til National Cancer Institute spiser de fleste amerikanere stadig langt mindre end de anbefalede fem daglige portioner frugt og grønsager. Samtidig bliver fordelene ved at spise fødevarer, der indeholder mange antioxidanter, mere og mere velkendte for forbrugere, efterhånden som flere og flere undersøgelser bekræfter, at der ér fordele for helbredet ved at sikre sig, at man spiser nok antioxidanter. Dette paradoks har åbnet for en ganske bred vifte af muligheder for producenter af kosttilskud og funktionelle fødevarer, som øjner en chance for at udbedre de fleste menneskers mangel på antioxidanter ved hjælp af koncentrerede produkter.

Uanset om de kommer i form af pulver eller ekstrakt har disse koncentrater har to store fordele. For det første giver de næringsstoffer som en lille, nem "pakkeløsning" - og tilfører faktisk kroppen flere antioxidanter pr. vægtenhed. For det andet er koncentraterne meget alsidige: De kan fås som kapsler eller tabletter - eller de kan bruges til at berige føde- og drikkevarer.

C- og E-vitamin giver god antioxidant beskyttelse til kroppen, men sammensatte stoffer, som er naturligt udvundet af frugt og grønsager, kan give endnu bedre beskyttelse. F.eks. har proanthocyanidiner, som stammer fra vindruekerner, ifølge forskere en antioxidant virkning, som er op til 50 gange så kraftig som E-vitamin og op til 20 gange så kraftig som C-vitamin.

Det er velkendt, at personer, der spiser tilstrækkelige mænger af frugt og grønsager også har en lavere frekvens af hjerte- kar sygdomme, nogle bestemte kræftsygdomme og grå stær (vist i en række kliniske studier, se f.eks. Int. J. Vitam Nutr. Res. 2003, 73: 63-69; Am J Clin Nutr. 2003, 78(suppl), 544-551). Frugt og grønsager indeholder mange forskellige typer antioxidanter, men det vides ikke, om der skulle være en eller flere specifikke faktorer, der giver den beskyttende effekt. Kliniske studier med vitaminpiller (vitamin C og E og beta-carotener) har været skuffende, overvejende uden effekt. Den forebyggende effekt i frugt og grønsager skyldes sandsynligvis en kombination af de mange forskellige aktive stoffer, der findes i planter.

Se:
ActiVin® er en multihelbreder

Den mest anvendte metode til bestemmelse af en antioxidants aktivitet er at måle ORAC (Oxygen Radical Absorbance Capacity). ORAC-metoden er udviklet af det amerikanske landbrugsministerium og er en reagensglasanalyse af fødevarers og andre kemiske substansers evne til at neutralisere frie radikaler. Målingsresultaterne udtrykkes i ORAC-værdier, som anvendes til at vurdere, hvor effektive antioxidanter forskellige stoffer er.

ORAC-værdier for frugt og grønsager udtrykkes som ORAC-enheder pr. 100 g. Blåbær er blandt de mest antioxidantholdige frugter med en ORAC-værdi på 2.400 enheder pr. 100 g hele bær. Men én fabrikant hævder, at virksomhedens blåbærekstrakt har en ORAC-værdi på 6.500 enheder pr. 100 g - det svarer til en forøgelse på over 250%.

Se:
ORAC-MAX 21 - frugt og grønt i kapsler
Blue Vision – klinisk virksomhed
Stærke Blue Vision kapsler
Effekter af solbær i Blue Vision kapsler
Særlige frugter modgår kræft
Blåbær
Blåbær holder hjernen ung

Ikke ens
Det bør bemærkes, at "koncentrat" er overbegrebet for to forskellige produkter af forarbejdet frugt og grønt: Pulver og ekstrakt. Pulvere er normalt hele frugter eller grønsager, som er blevet tørret - det være sig frysetørret, soltørret eller lignende. Eftersom pulveret er en reduktion af hele frugten eller grønsagen, indeholder det de samme antioxidante egenskaber - blot i en mere koncentreret form.

Pulver kan holde sig i to år eller længere under de rigtige forhold: Ikke udsat for lys, varme og fugt. Da fugtbeskyttelse er en af de forholdsregler, som skal overholdes, giver det næsten sig selv, at pulver ikke er specielt velegnet som tilsætning til drikkevarer eller energibarer, men derimod egner sig bedre til tørre fødevarer. Og det er specielt velegnet til at putte i kapsler.

Ekstrakt er en bedre løsning til funktionelle drikkevarer og energibarer. I denne form for koncentrat udvindes antioxidant-stofferne fra frugten eller grønsagen, og disse stoffer opslæmmes derefter i en opløsning. Ekstrakter kan anvendes i små mængder, som stadig giver en antioxidant-beskyttelse, der er højere end normalt.

Til at illustrere, hvor kraftig antioxidant virkning frugt- og grøntkoncentrater har, kan nævnes en undersøgelse, som blev offentliggjort i 2003 i Journal of the American College of Cardiology. Denne undersøgelse tyder på, at hvis man tager tilskud baseret på disse koncentrater, kan man opnå beskyttelse mod den åreforkalkning, som kan være en følge af at leve af fast food-kost under den ene eller den anden form. Forskere ved University of Maryland School of Medicine gav 36 frivillige et morgenmåltid fra McDonald’s med ikke mindre end 900 kalorier og hele 50 g fedt og målte derefter resultatet.

I fire uger inden den omtalte morgenmad havde forsøgspersonerne været inddelt i tre grupper. Den ene gruppe fik et dagligt tilskud af et frugt- og grøntkoncentrat i kapselform. Gruppe to fik kapsel-koncentratet plus et urtetilskud, mens den sidste gruppe fik placebo.

Forsøgsresultaterne viste, at frugt- og grønttilskuddene synes at kunne sikre, at arterierne beholdt en stor del af deres evne til at udvide sig som reaktion på en forøgelse af blodtrykket. Men hos placebo-gruppen kunne man iagttage en klar reduktion i blodkarrenes evne til at udvide sig ved et højere blodtryk.

Ref.: Nutrition Industry Executive, oktober 2004.

Se:
Broccoli mod brystkræft
CellSikker – antioxidanter
CellSikker – antioxidanter – mere info
Hvor meget ved du om rigtig kost?
Naturmidler forhindrer forkalkning/arteriosklerose
Vitaminer mod eksem og og ledegigt
Bladgrønt – bedre, bredere og grønnere!
11 mio. kroner til naturlige antioxidanter

Health News 2004

 

 

Forrige sideGå til toppen af siden
Powered by SiteManager © 2002-2012