Artikler: 6997  * Produkter: 677   Kurguider: 246    ·  Home  ·  Sitemap  ·  Links     
   
    FORSIDE  |  HELSE NYT  |  GENVEJ TIL LIVET  |  GENVEJ TIL SYGDOM  |  GUIDER  |  BASISBLADE  |  PRODUKTER  |  KURGUIDEN  |  OPSKRIFTER  

Søg på HELSENYT

Søg artikler
Søg i produkter
 
Send denne side til en som det kan gavne Udskriv siden

Kolesterol - forskere stiller spørgsmålstegn ved statinbehandling

Behandling med statiner er forbundet med store risici, men har kun få fordele

De nyligt reviderede retningslinier for sænkning af kolesteroltallet udgør en stor risiko for folkesundheden, mener The International Network of Cholesterol Skeptics (THINCS; www.thincs.org), en non-profit organisation af læger, videnskabsfolk og forskere. De nye retningsliner, som anbefaler en mere aggressiv tilgang til reduktion af kolesteroltallet, vil resultere i, at antallet af personer, der får ordineret statiner, vil stige med flere millioner.

Medlemmerne af THINCS er dybt bekymrede over det stadigt stigende pres for sænke blodets kolesterolindhold, og de underliggende kommercielle interesser, som har forvrænget den videnskabelige forskning på området. THINCS advarer om, at statiner i overdreven grad er blevet fremstillet som et mirakelmiddel - primært af lægemiddelindustrien, men også af ledende medicinere, som desværre i stadigt stigende grad er betalt for at udtale sig favorabelt om disse midler.

"Denne type medicin har vist sig at give en alarmerende række bivirkninger", siger Uffe Ravnskov, M.D., Ph.D. og formand for THINCS. "Desuden er det ikke gået op for offentligheden og lægeverdenen, at statiner kun er til gavn for en meget lille del af befolkningen".

Ravnskov og hans kolleger verden over peger på, at blandt ældre mennesker, kvinder i alle aldre og mænd, som ikke lider af hjerteproblemer, har de kolesterol-sænkende tiltag ikke forebygget et eneste dødsfald i en eneste af de undersøgelser, der er foretaget. Selv i den højeste risikoruppe blandt mænd med hjerteproblemer kunne statinbehandlingen kun tegne sig for 0,5% færre dødsfald pr. år, og dette tal fremkom kun i den mest positive af alle undersøgelserne på området. Andre større statin-undersøgelser, f.eks. ALLHAT, kunne ikke påvise nogen virkning overhovedet - men det faktum er blevet effektivt fortiet.

Selv en lille indvirkning ville naturligvis være et fremskridt - under forudsætning af, at der ikke var bivirkninger ved behandlingen. Men de data, som THINCS-gruppen har indsamlet, viser, at statin kan være kræftfremkaldende hos både mennesker og dyr. Andre bivirkninger er leverskader, skader på nervesystemet, reduktion i de kognitive færdigheder, samt hukommelsestab, og brugen af statiner under graviditet kan føre til misdannelser, som er mere alvorlige end dem, man så i forbindelse med brugen af thalidomid under graviditet.

Det mest velkendte er muskelskader. I alvorlige tilfælde kan dette medføre nyresvigt, som har kostet adskillige hundrede mennesker livet indtil nu, og som har ført til, at det mest farlige statin (cerivastatin) er blevet trukket tilbage fra markedet.

Ifølge kardiolog Peter Langsjön kan statinbehandling også føre til svækkelse af hjertemusklen og hjertesvigt. "Det sker, fordi statiner blokerer for produktionen af co-enzymet Q10, som er af afgørende betydning for produktionen af cellulær energi", siger Langsjön. "Videnskabelige beviser, som er forelagt FDA, viser en markant reduktion af co-enzym Q10 hos alle patienter i statinbehandling".

Alle disse bivirkninger er iagttaget ved relativt lave doser. De nye kolesterol-anbefalinger går på, at man bør tage stadigt stigende doser, og THINCS advarer om, at dette vil give endnu flere komplikationer i forbindelse med behandlingen - og i sidste ende også flere dødsfald. Men "at sænke kolesterol-tallet endnu mere er som at jage vindmøller", siger Ravnskov, "for alle de påståede fordele ved at tage statiner har intet at gøre med at sænke hverken LDL-kolesteroltallet eller det samlede kolesteroltal".

Omring 11 millioner amerikanere tager statiner, men de nye retningslinjer vil skabe flere brugere, og mange af de nuværende brugere skal have deres dosis forøget.

Dr. Beatrice A. Golomb, University of California, er for brugen af statiner. Hun gør samtidig opmærksom på, at industrien tjener milliarder af dollars på statinerne, og at den sørger for, at vi kommer til at høre om alle fordelene. Der er ikke en tilsvarende interessegruppe, der kan sørge for at vi hører om ulemperne.

Et statin, Baycol, som blev produceret af Bayer, blev fjernet fra markedet i 2001, efter at 31 Baycol-brugere var døde af rhabdomyolyse, en sygdom der nedbryder muskelvæv, og kan lede til nyresvigt. Et andet statin, Crestor, er under voldsomt angreb fra forbrugergruppen Public Citizen. AstraZeneca, som fremstiller Crestor, afviser angrebene med, at der er mere end 2 millioner patienter i behandling med Crestor, og at intet tyder på, at sikkerhedsprofilen for Crestor er anderledes end for de andre statiner, der sælges.

Dr. Golomb har detaljerede data for omkring 500 personer, der har rapporteret om muskelsmerter, hukommelsesproblemer, irritabilitet, neuropati (forandringer i nerver) og andre symptomer, mens de har taget statiner. I mange tilfælde forsvandt problemerne, når patienterne ophørte med medicinen, og kom tilbage, hvis de begyndte at tage medicinen igen eller tog et andet statin.

"Statinerne er blevet aggressivt markedsført af lægemiddelindustrien og fremtrædende talsmænd fra lægeverdenen", siger THINCS-medlem Paul Rosch, M.D., formand for American Institute of Stress. "De nye retningslinier er ikke udarbejdet af uafhængige forskere, men af repræsentanter fra den lægeverden, der modtager store pengegaver fra lægemiddelindustrien. Anbefalingerne er baseret på forvrængede statistiske analyser af den relative risikoreduktion - og de vildleder læger og offentlighed. De går mere i retning af at gøre raske mennesker syge."

1. I en sund arterie er karvæggen og slimhinden glat. Blodet flyder let, når hjertet pumper det rundt i kroppen.

2. Kolesterol og andre fedtstoffer, fibervæv og andre affaldsstoffer fra kroppen danner en form for "plak", som indsnævrer blodkarret så meget, at hjertet må pumpe hårdere for at kunne forsyne hele kroppen med blod. Arterien er nu så smal, at de små propper, der dannes, når plakket løsnes fra karvæggen, let kan komme til at blokere for blodets passage. Sker det, får hjertet ikke den ilt, det har brug for, en del af hjertemusklen dør, og personen oplever et hjerteanfald.

En mere dybtgående analyse med referencer til litteratur og andre information kan hentes fra THINCS’ hjemmeside, www.thincs.org.

Læs også:
Kolesterol-medicin bør forbydes, mener mange
Kolesterolmedicin giver neveskader
Kolesterol-normalisering - en lægelig naturløsning
Lecithin Complex - mere info
Kolesterol - sænk dit kolesteroltal på en naturlig måde!
Kolesterol - når det livsvigtige stof bliver din dødsfjende
Pektin er en superfiber
Kolesterol – for meget dræber
Skallin – mere info

Health News 2004

 

 

Forrige sideGå til toppen af siden
Powered by SiteManager © 2002-2012