Sund kost og livsstil

Carnitin – hvorfor har kvinder brug for det?

Et af de “nyere” naturmidler på markedet er carnitin, og her får du et overblik over, hvorfor kvinder måske skal overveje carnitin som et led i en sund livsstil.

Nu til dags efterspørger forbrugerne i stigende grad fødevarer, som ud over deres basale næringsværdi har yderligere sundhedsfremmende virkning – de såkaldte “funktionelle fødevarer”. En rapport fra Datamonitor viser, at britiske forbrugere hver især bruger i gennemsnit 1.100 kr. om året på funktionelle fødevarer. Og antallet af forbrugere, der køber funktionelle fødevarer, er mere end fordoblet i løbet af de sidste fem år og menes at nå 5 millioner i 2007.

Kvinderne er en meget interessant målgruppe for fødevareproducenterne. Nutidens kvinder skal være både succesrige erhvervsfolk, omsorgsfulde mødre og glade ægtefæller. De skal kunne arbejde under pres. Carnitin giver kvinderne den styrke, der skal til for at udfylde alle disse roller.

Carnitin har masser af sundhedsfremmende egenskaber for kvinderHvad er carnitin?

Mens du læser denne artikel, producerer din krop carnitin – fuldstændigt som den har gjort det hele dit liv. Hver dag dannes ca. 20 mg carnitin i kroppen, og det er nok til at dække ca. 10 % af det daglige behov. Resten skal komme fra din kost.

En gennemsnitlig, ikke-vegetarisk kost menes at kunne give os ca. 100-300 mg carnitin pr. dag. Men indtaget er ikke det samme over hele verden. Eftersom den største mængde carnitin findes i animalske fødevarer, indtages den største mængde (300-400 mg pr. person pr. dag) i lande, hvor man har tradition for at spise meget okse- og lammekød (Argentina, Australien og Mongoliet). Der indtages lidt mindre (100-200 mg pr. person pr. dag) i lande, hvor forbruget af svinekød og fjerkræ er højt (det gælder specielt for Europa), mens det laveste indtag (25-75 mg pr. person pr. dag) kan iagttages i udviklingslandene (fx Indien og mange afrikanske lande) og lande, hvor fisk er mere udbredt end kød (Japan).

Carnitin

  • er et essentielt næringsstof, som findes naturligt i kroppen.
  • omtales ofte som “energinæringsstof” på grund af dets primære fysiologiske rolle i kroppen, som er omdannelsen af fedt til energi. Carnitin transporterer langkædede fedtsyrer ind i mitokondrierne, hvor de iltes.
  • produceres i små mængder i kroppen (ca. 20 mg pr. dag). Denne produktion kræver seks næringsstoffer: Lysin, methionin, C-vitamin, B6-vitamin, niacin og jern. Mangel på blot et af disse næringsstoffer kan føre til nedsat L-carnitin-produktion.
  • findes naturligt i vores kost, hvor animalske produkter som fx lam, oksekød og svinekød er de rigeste kilder. Mindre mængder findes i mælkeprodukter, hvorimod de fleste frugter og grønsager kun indeholder minimale mængder.

Vegetarer

Kvinder spiser generelt mindre kød end mænd. Selv om en kost med reducerede mængder – eller måske slet intet – kød, kan være et sundt valg med mange fordele, så er der visse ernæringsmæssige risici forbundet med at være vegetar. Vegetarer får kun meget lidt carnitin med kosten, for planteprodukter er som nævnt er meget dårlige kilder til stoffet. Desuden indeholder en kost med kun lidt kød oftest heller ikke ret store mængder af de næringsstoffer, som skal være til stede for dannelsen af carnitin i kroppen, fx lysin, methionin og jern. Vegetarer og personer, der kun spiser lidt kød, ligger derfor ofte på grænsen til at mangle carnitin, og de kan derfor i høj grad have gavn af kosttilskud.

Træning

Kvinder har fra naturens hånd færre muskelceller end mænd. Men jo flere muskler man har, jo mere fedt forbrænder man. Der er en meget tæt sammenhæng mellem fysisk aktivitet, god kondition og et sundt helbred. Men der kan være mange former for motivation: Det kan være glæden ved at have en hobby, det at dyrke sport sammen med venner, fornemmelsen af at være i god form, et ønske om at holde vægten eller om at kunne præstere mere, når man dyrker sport. Sammen med en varieret kost kan fysisk aktivitet og træning hindre og måske endog i nogle tilfælde forebygge visse risikofaktorer for livsstilssygdomme som fx overvægt, diabetes type II, forhøjet blodtryk, stofskiftesygdomme, åreforkalkning og knogleskørhed. Desuden er en velafbalanceret kost indeholdende en tilstrækkelig mængde carnitin nødvendig, for at kroppen kan fungere optimalt. Den rigtige kost gør ikke, at du vinder, men du kommer slet ikke afsted, hvis du ikke spiser rigtigt. Ved såvel motion som elitesport fungerer carnitin som et “internt” træningsprogram.

Vægtkontrol

Muligheden for at gå en størrelse ned, når man køber tøj, er en stor motivationsfaktor for mange kvinder, der forsøger at tabe sig, men fordelen ved vægttabet går langt videre. Ifølge en rapport omtalt i Journal of the American Medical Association kan regelmæssig motion ikke blot sikre vægttab, men også reducere mængden af “intra-abdominalt” fedt – den type fedt, som sidder tæt på hjertet, og som kan forøge risikoen for adskillige alvorlige lidelser, bl.a. diabetes, hjertesygdom og forhøjet blodtryk. Undersøgelser viser, at carnitin hjælper kroppen med at opretholde muskelmassen og forbrænde mere fedt under slankekuren.

Et sundt hjerte

Unge kvinder har langt mindre risiko for at få forhøjet blodtryk end mænd – kun ca. halvt så stor risiko – men denne “kløft” bliver smallere fra 30 år og opefter. Ved overgangsalderen er forskellen stort set væk, og der er flere kvinder end mænd i 60 års alderen med forhøjet blodtryk (60 % over for 40 %). Det hævdes ofte, at sygdomme i hjertets kranspulsårer ikke er noget større problem for kvinder, men det er en fejlopfattelse. I USA er disse sygdomme hovedårsagen til, at kvinder dør – med flere liv på samvittigheden end det samlede antal dødsfald som følge af brystkræft, lungekræft og slagtilfælde.

Carnitin er et af de vigtigste og samtidig et af de mest uskadelige næringsstoffer til gavn for et sundt kredsløb. Menneskehjertet får ca. 70 % af sin energi fra nedbrydning af fedt. Eftersom carnitin er omdrejningspunktet for denne nedbrydningsproces, er hjertet afhængigt af carnitin til størsteparten af dets energiproduktion. Kliniske data tyder på, at tilskud af carnitin kan styrke en sund hjertemuskel, sikre et stabilt hjerteslag og øge hjertemusklens levedygtighed.

Carnitin til mor og barn

En gravid kvindes næring har direkte indflydelse på, hvordan hendes graviditet forløber, og hvordan fostret udvikles – og på både moderens og barnets helbred på langt sigt. Adskillige undersøgelser har påvist, at gravide lider af en sekundær L-carnitinmangel, som kan måles ved et fald i blodets indhold af L-carnitin. Denne mangel kan dog sagtens afhjælpes, og behovet for yderligere L-carnitintilskud stiger derfor under graviditet. En anbefalet dagsdosis kan ligge på op til 3 g L-carnitin.

Carnitin regnes for at være livsnødvendigt for nyfødte, fordi en nyfødt krop endnu ikke er i stand til at danne en tilstrækkelig mængde til at dække sit eget behov. Carnitin er en naturlig ingrediens i modermælk og i komælk.

Carnitin forhandles i Danmark af Natur-Drogeriet A/S under navnet Carnitin kapsler, som ud over carnitin også indeholder calcium. Kapslerne kan fås hos Matas og i helsekostforretninger.

Læs også
Carnitin – et næringsstof, der bremser aldersforandringer
Carnitin – eliksir for krop og sjæl
Anvendelse af carnitin i kosmetik
Carnitin – hvor findes det?
Carnitin – også til hund og kat
Alfa-liponsyre og carnitin mod forhøjet blodtryk
Kvinder glemmer at tænke på hjertet
Slanke, fysisk aktive kvinder har lavere risiko for brystkræft
Naturlige veje til bedre humør og helbred for kvinder