Artikler: 6997  * Produkter: 677   Kurguider: 246    ·  Home  ·  Sitemap  ·  Links     
   
    FORSIDE  |  HELSE NYT  |  GENVEJ TIL LIVET  |  GENVEJ TIL SYGDOM  |  GUIDER  |  BASISBLADE  |  PRODUKTER  |  KURGUIDEN  |  OPSKRIFTER  

Søg på HELSENYT

Søg artikler
Søg i produkter
 
Send denne side til en som det kan gavne Udskriv siden

102-årig indgår i forskningsprojekt sammen med søskende

Center for aldringsforskning på Syddansk Universitet i Odense er i gang med en stor undersøgelse af Danmarks ældste søskende. Der er tale om et omfattende europæisk forskningsprojekt, som køres parallelt med tilsvarende undersøgelser i USA og finansieres af EU og det amerikanske forskningsråd. Ti europæiske lande deltager, og man håber at finde frem til svar på, hvorfor nogle søskendeflokke bliver meget ældre end andre.

I forbindelse med undersøgelsen kortlægges de ældres helbred, funktionsevne og livsmønster, herunder blandt andet deres forhold til alkohol og tobak, og der bliver taget blodprøver af alle, eller taget prøver af hudceller ved kindskrab, til dna-undersøgelse.

"Vi har en teori om, at en del af forklaringen på, at nogle søskendeflokke er mere livsduelige end andre, ligger i generne, altså i den arvemasse, som det enkelte menneske er udstyret med", forklarer sygeplejerske Frans Lærke Bødker, Syddansk Universitet, der er projektleder i den danske del af undersøgelsen.

Selv om det med undersøgelsen lykkes at identificere disse gener, betyder det ikke, at man dermed har fundet frem til en livseleksir, der engang kan sikre alle et langt liv, understreger Frans Lærke Bødker.

"Aldringsprocessen er en så kompleks størrelse, at det genetiske kun udgør en del af det. Mange andre faktorer spiller ind og har indflydelse på, om et menneske får et langt liv: Slidtage, sygdomme, miljø, livsstil. Derfor er det ikke så enkelt, men ved at indhente mere viden på området får vi ikke alene en større forståelse for aldringsprocessen, men også bedre muligheder for at skabe større livskvalitet for de gamle.

Der er udvalgt de første 200 danske familier i søskende-undersøgelsen - der først afsluttes om fire år.

I Danmark tæller befolkningsgruppen over 90 år omkring 35.000, hvoraf man forventer at kunne finde frem til omkring 3.500 søskendepar.

Marie Klint og hendes søstre er noget for sig. De var oprindelig en søskendeflok på 11, men tre brødre og to søstre er væk. De seks, der er tilbage, er i dag 86, 88, 91, 93, 96 Og med Marie Klint med 102 år som den ældste.

Hvordan man bærer sig ad med at blive 102 år, har hun ingen opskrift på.

"Vi har levet ganske almindeligt, men har altid spist mange grøntsager".

Øjnene er i dag for dårlig til at læse, men hun ser lidt fjernsyn.

"Og ellers er der jo altid noget, der skal ordnes. Der skal vaskes tøj, og blomsterne skal passes", siger Marie Klint, der fortsat bor i eget hjem i Otterup på Fyn.

Hver 7. dansker dør, før han eller hun fylder 65 år.

Health News 2005

 

 

 

Forrige sideGå til toppen af siden
Powered by SiteManager © 2002-2012