Artikler: 6997  * Produkter: 677   Kurguider: 246    ·  Home  ·  Sitemap  ·  Links     
   
    FORSIDE  |  HELSE NYT  |  GENVEJ TIL LIVET  |  GENVEJ TIL SYGDOM  |  GUIDER  |  BASISBLADE  |  PRODUKTER  |  KURGUIDEN  |  OPSKRIFTER  

Søg på HELSENYT

Søg artikler
Søg i produkter
 
Send denne side til en som det kan gavne Udskriv siden

Grøn te - et godt supplement til kræftbehandling

Grøn te er den vigtigste drikkevare i den japanske og kinesiske kultur. Teen indeholder et kemisk stof ved navn epigallocatechin gallat.

Det tilhører gruppen af polyfenol-catechiner - en familie af kemiske stoffer, som er langt mere virksomme mod frie radikaler end E-vitamin. En undersøgelse, der gik ud på at måle virkningen af forbruget af grøn te i den japanske befolkning, fandt frem til, at grøn te har en "virker beskyttende mod kræft hos mennesker." Undersøgelsen fulgt 8.552 personer over en 9 års periode (71.248 personår).

Resultaterne viste, at jo mere grøn te der blev drukket, jo lavere var risikoen for kræft. Mange af de kvinder, der deltog i undersøgelsen, drak mere end 10 kopper grøn te dagligt, og antallet af kræftsygdomme for denne gruppe var undersøgelsens laveste. Der var indbyrdes sammenhæng i det generelle forbrug af grøn te for mænd og kvinder.

Forskere fra University Hospitals of Cleveland offentliggjorde i maj 1999 i Journal of Urological Oncology, at prostatakræft er den næsthyppigste årsag til kræftdødsfald blandt amerikanske mænd. Ifølge et estimat vil 1 ud af 11 amerikanere udvikle prostatakræft på et eller andet tidspunkt i livet. Forskerne pegede på, at én måde at reducere antallet af tilfælde på er naturlig kemoforebyggelse. Prostatakræft er en god kandidat til kemoforebyggelse, fordi sygdommen typisk diagnosticeres hos mænd over 50 år, og derfor kan selv en lille udsættelse af svulstens udvikling ad farmakologisk eller kostmæssig vej betyde en betydelig reduktion i antallet af klinisk påviselige sygdomstilfælde. Det/de ideale stof(fer) til kemoforebyggelse af prostatakræft bør være det/dem, der dels bevisligt har en virkning ved laboratorieforsøg, dels har en bevist epidemiologisk basis. Denne gennemgang sigter på at beskrive den mulige anvendelse af te, specielt grøn te, til forebyggelse af prostatakræft.

Forskerne har fremlagt en eksperimental såvel som epidemiologisk basis for denne mulighed. De har også påpeget, at mange laboratorietests foretaget på cellekultursystemer og på dyremodeller har påvist nytteværdien af grøn te - og de polyfenoler, der findes i grøn te - mod prostatakræft.

Den epidemiologiske basis for denne mulighed er tvedelt. For det første har visse epidemiologiske observationer tydet på, at personer, der regelmæssigt drikker te, har en lavere risiko for at dø af prostatakræft-relaterede lidelser. For det andet er antallet af prostatakræfttilfælde i Kina - hvor man regelmæssigt drikker grøn te - det laveste i verden (Semin. Urol. Oncol., Maj 1999; 17[2]:70-76).

En anden undersøgelse offentliggjort i juli 1999 i Japanese Journal of Cancer Research underbyggede yderligere fordelene ved at anvende grøn te mod specifikke kræftceller. Forskerne fremhævede teens rolle til forebyggelse og behandling af kræftformer som f.eks. mavekræft.

Forskere skrev i september 1999-udgaven af American Journal of Clinical Nutrition, at "urtete hæmmer mevalonat-syntesen og undertrykker dermed kolesterol-syntese og svulstvækst", hvilket er en yderligere underbyggelse af diskussionen om sænkning af kolesteroltallet i kampen mod kræftsydomme (Am. J. Clin. Nutr., September 1999; 70 [3 suppl]:491S-99S).

Andre forsøg har vist, at apoptose (programmeret celledød) fandt sted i prostataceller af typen LNCaP, PC-3 og DU125 som reaktion på behandling med grøn te. Kræftcellernes morfologi og DNA-fragmentering skete ved hjælp af den mest aktive stof i grøn te, epigallo-catechin gallat (EGCG). Forskerne konkluderede, at EGCG udløste apoptose i menneskelige prostatakræftceller.

En tredje undersøgelse viste, at to af de fenoler, der findes i grøn te, havde en hæmmende virkning på adskillige kræftcellestammer, herunder lunge-, mave- og brystkræftceller. Man fandt frem til, at fenoler, epigallocatechin og epicatechin gallat hæmmer væksten af lungekræftceller PC-9.

Sammenfattende tyder resultaterne på, at te har kræfthæmmende virkning i endetarmen, og at der efter al sandsynlighed er mange forskellige hæmmende mekanismer på spil (Proc. Soc. Exp. Biol. Med., April 1999; 220 [4]:239-43).


Health News 2005

 

 

Forrige sideGå til toppen af siden
Powered by SiteManager © 2002-2012