Artikler: 6997  * Produkter: 677   Kurguider: 246    ·  Home  ·  Sitemap  ·  Links     
   
    FORSIDE  |  HELSE NYT  |  GENVEJ TIL LIVET  |  GENVEJ TIL SYGDOM  |  GUIDER  |  BASISBLADE  |  PRODUKTER  |  KURGUIDEN  |  OPSKRIFTER  

Søg på HELSENYT

Søg artikler
Søg i produkter
 
Send denne side til en som det kan gavne Udskriv siden

Folsyre kan lindre depression

Aktuelle undersøgelser giver beviserne: Folsyre beskytter ikke kun mod hjerteinfarkt og slagtilfælde, men har åbenbart også indflydelse på stofskiftet i hjernen - og sørger dermed for godt humør og psykisk stabilitet!

Hvorfor vitaminet er så vigtigt
Dette B-vitamin spiller en nøglerolle for nogle af vores krops livsvigtige funktioner, f.eks. alle vækst- og udviklingsprocesser. Desuden har det en positiv indvirkning på udskillelsen af den farlige syre homocystein. Dette svovlholdige stof har afgørende indflydelse på udviklingen af åreforkalkning og som følge deraf på risikoen for hjerteinfarkt og slagtilfælde. Og det i endnu højere grad end kolesterol. Mennesker med en høj homocysteinværdi har også dobbelt så høj risiko for at komme til at lide af Alzheimer’s.

Hyppige mangelsymptomer
Ifølge Deutsche Gesellschaft für Ernährungsmedizin und Diätetik får over 90% af alle tyskere under halvdelen af den anbefalede dagsdosis af folsyre (0,4-0,6 mg). Gravide har behov for helt op til 0,8 mg, fordi mangel på dette stof kan føre til vækstforstyrrelse hos fosteret i livmoderen, misdannelser (neuralrørsdefekt) og spontane aborter. Andre symptomer på utilstrækkelig tilførsel af folsyre er skader på slimhinderne eller dårlig sårheling. Kronisk træthed, irritation og koncentrationsbesvær bliver ligeledes tilskrevet mangel på dette vigtige stof.

Nu har norske forskere fundet frem til, at folsyre også kan mildne depressioner. En undersøgelse af ca. 6.000 mænd og kvinder har vist, at der er en forbløffende forbindelse mellem hyppige depressioner og en forhøjet homocystein-værdi. Blandt de patienter, der har forhøjet homocystein-værdi, lider dobbelt så mange af denne sjælelige sygdom i forhold til dem, der har en normal homocystein-værdi. Grunden er, at et stort indhold af homocystein i kroppen reducerer mængden af det vigtige neurotransmitterstof serotonin, der også går under betegnelsen "humørhormonet". Sundhedseksperten professor Hademar Bankhofer understreger, at "af denne årsag er det nu videnskabeligt bevist, at folsyre ikke blot er uundværligt for kroppens, men også for det psykiske helbred".

De bedste kilder
Folsyre findes frem for alt i grønne bladgrønsager, nødder, asparges, æggehvide, fuldkornsprodukter, bælgfrugter og appelsinsaft. Hvis det daglige behov ikke helt bliver dækket via de fødevarer, man spiser, kan man rette op på et evt. underskud med kosttilskud. "Jeg vil specielt anbefale præparater, som ud over folsyre indeholder B6- og B12-vitamin", siger professor Bankhofer.

Læs også:
Folsyre
Super Folsyre, Super B6 og Super B12
Folsyre mod depression
Folsyre kan reducere antallet af hjerteanfald og slagtilfælde
Folsyre og højt alkoholforbrug
B-vitamin mangel er almindelig hos ældre mennesker
Alzheimers, B12 vitamin og folsyre

 

 

Nødder smager ikke blot dejligt
- de er ovenikøbet meget sunde,
for de indeholder ud over 
forskellige B-vitaminer
også den vigtige folsyre,
siger ernæringsseksperten
prof. Hademar Bankhofer.

Health News 2005

 

 

Forrige sideGå til toppen af siden
Powered by SiteManager © 2002-2012