Artikler: 6997  * Produkter: 677   Kurguider: 246    ·  Home  ·  Sitemap  ·  Links     
   
    FORSIDE  |  HELSE NYT  |  GENVEJ TIL LIVET  |  GENVEJ TIL SYGDOM  |  GUIDER  |  BASISBLADE  |  PRODUKTER  |  KURGUIDEN  |  OPSKRIFTER  

Søg på HELSENYT

Søg artikler
Søg i produkter
 
Send denne side til en som det kan gavne Udskriv siden

117-årig overhaler Chris

Hård kamp om titlen som verdens ældste menneske. Stadig flere passerer de 100 år

Danskeren Christian Mortensen, der bosatte sig i USA; nåede kun at leve nogle få dage af sit 115-årige liv i den vildfarelse, at han var verdens ældste menneske. Sidste søndag døde hans nærmeste konkurrent, den franske kvinde Jeanne Calment, ganske vist i en alder af 122. Men allerede i onsdags begyndte canadiske forskere at sprede nyheden om, at der på et plejehjem i Ontario boede en kvinde. som var ældre end Chris.

Marie-Louise Chasse er født i den fransktalende provins Quebec den 29. august 1880. Hun kan altså fejre sin 117 års fødselsdag om tre uger.

"Ifølge mine kolleger i Canada ser det ud til, at dokumentationen er i orden, og at hun derfor må betragtes som det ældste levende menneske", siger lektor Bernard Jeune fra "Institut for Helsetjenesteforskning og Socialpolitik" ved Odense Universitet.

Stadig flere, mennesker i den vestlige verden bliver 100 år eller ældre. I Danmark har vi cirka 450 af slagsen i levende live, og i USA er der nu 61.000 very senior citizens.

Gode gener, god kost og godt humør
Aldersforskerne følger de over 100-årige intenst, men har ikke fundet noget entydigt svar på, hvordan de er blevet så gamle. Noget af opskriften ligger muligvis i generne. For eksempel blev Jeanne Calments mor 86 og hendes far 94 - vel at mærke i en tid, da de fleste mennesker døde i 50 års-alderen. Fysisk aktivitet og alsidige kostvaner synes også at spille en vis rolle. Men allervigtigst er måske det, der foregår inde i de meget gamle menneskers hoveder:

"I psykologiske profiler beskrives de tit som viljestærke mennesker, nogle ligefrem som 'stædige' og 'dominerende'. Viljestyrken er ofte kombineret med en vis humor - og en god evne til al mestre sorg og andre krisesituationer", siger Bernard Jeune.

Kilde: Politiken 09.07.97.

Hver 7. dansker dør, før han eller hun fylder 65 år.

Health News 2005

 

 

Forrige sideGå til toppen af siden
Powered by SiteManager © 2002-2012