Sund kost og livsstil Vegetar-Info

Vegetarer lever længere

Der er noget ved vegetarisk kost, der får folk til at leve længere, men forskerne er ikke klar over hvad. For at et svar sammenlignede britiske forskere 6.115 vegetarer med kødspisere. Selv efter at man havde taget højde for risikofaktorer som rygning og overvægt, havde vegetarerne en 28 % lavere risiko for at dø af hjertesygdomme end kødspiserne i et hvilket som helst år, og 39 % lavere risiko for at dø af kræft.

Men vegetarkost er ikke bare almindelig blandingskost minus kød. Vegetarerne spiser flere grønsager, vegetabilske olier, bønner, nødder, kulhydrater og frugter end kødspiserne. Og en hvilken som helst af disse kostgrupper – eller dem alle sammen – kan være forklaringen på, at vegetarerne lever længere .

Sojaform fremstilles af sojabønner. Produktet er fedtfattigt, men har et stort indhold af sojabønnens værdifulde proteinstoffer og mineraler. Det er vegetabilsk og uden tilsætning af nogen art. Sojaform udblødes i vand eller mælk ca. ½ time inden brug. Der beregnes 1-2 del vand til 1 del Sojaform. Produktet anvendes til supper, vegetarisk steg, frikadeller, bøf og sammenkogte retter.

Læs også
Vegetarer har større chancer for at undgå sygdom
Vegetarer har sjældnere forhøjet blodtryk
Får du nok protein fra en vegetabilsk kost?
Sojaform vegetabilsk protein – masser af nemme opskrifter
Vegetarer føder flere piger
Gærflager – 100 % naturlige og velsmagende
Kost som et led i kræftbehandlingen
Vegetarisk postej

Kilde
Muscle & Fitness,
feb. 1995.