Artikler: 6997  * Produkter: 677   Kurguider: 246    ·  Home  ·  Sitemap  ·  Links     
   
    FORSIDE  |  HELSE NYT  |  GENVEJ TIL LIVET  |  GENVEJ TIL SYGDOM  |  GUIDER  |  BASISBLADE  |  PRODUKTER  |  KURGUIDEN  |  OPSKRIFTER  

Søg på HELSENYT

Søg artikler
Søg i produkter
 
Send denne side til en som det kan gavne Udskriv siden

Zinks betydning ved lever- og tarmsygdomme

Patienter med kronisk tarmbetændelse eller leversygdom, diabetikere og levercirrhose- patienter lider meget ofte af zinkmangel. Men det er man kun alt for sjældent opmærksom på, blev det oplyst på den internationale workshop arrangeret af Falk Foundation i forbindelse med gastroenterologi-ugen i Freiburg, hvad man gør ved zinkmangel.

Zinkmangel kan have flere forskellige årsager, f.eks. at man spiser for lidt kød og kødprodukter. Dette er hovedårsagen frem for alt i udviklingslandene og blandt vegetarer, med mindre man daglig anvender kim/klid og gærprodukter. Fænomenet blev først iagttaget blandt børn i Iran, som led af forringet vækst og mentale udviklingsforstyrrelser - og her kunne man altså desuden fastslå en mangel på det vigtige sporstof. Efter tilførsel af zink udviklede børnene sig igen normalt, og de problemer, man tidligere havde påvist, forsvandt igen.

Hvad er symptomerne på zinkmangel?
Denne form for symptomer vil kun spille en meget lille rolle på vore breddegrader. Her er det frem for alt sygdom, der er skyld i zinkmangel. Ud over medfødte forstyrrelser, som er sjældne, kender man til erhvervede sygdomme, som har en nøje sammenhæng med zinkmangel - hovedsageligt sygdomme i lever og tarmsystem. Også dialysepatienter lider ofte af zinkmangel, og det samme gælder diabetikere.

Symptomerne på zinkmangel er uspecifikke, og i mange tilfælde tilskrives de pågældende symptomer den "hoved"-sygdom, patienten lider af. Når det drejer sig om levercirrhose sker denne fejlfortolkning af symptomerne meget let, når patienten klager over koncentrationsbesvær, træthed og nedtrykthed. Det er påfaldende, at denne type patienter har skøre negle og skørt hår og føler sig træt og syg. Mange patienter udvikler desuden en tunghørhed i det indre øre, de kommer til at lide af natteblindhed, og smagssansen ændrer sig. Har man mistanke om zinkmangel, bør man derfor spørge ind til disse symptomer.

Er man først sporet ind på eventuel zinkmangel, bør man desuden være opmærksom på problemer med sårheling, eftersom zink stimulerer de proliferativt virkende enzymer. Forstyrrelser i dannelsen af røde blodlegemer skal opfattes som et alarmsignal, og det samme gælder en øget tendes til at få infektioner i kroppen. Alle disse tegn kan pege i retning af zinkmangel.

En speciel problemstilling er cerebrale forandringer, og her tænker jeg specielt på encephalopati i forbindelse med levercirrhose. Mine erfaringer viser, at der i høj grad er en sammenhæng mellem disse forandringer og en grundlæggende mangel på zink.

Årsagen til zinkmangel
Zinkmangel har på den ene side indvirkning på ammoniakstofskiftet og øger ammoniakdannelsen, og på den anden side hæmmes aktiviteten af glutamatdehydrogenase-enzymet i hjernen, og der sker en reduktion af den eksitatoriske neurotransmission. Zinkmangel synes derfor i det mindste at være en tilhørende faktor ved hepatisk encephalopati. Desuden kan vekselvirkninger mellem zink og cytokiner muligvis spille en rolle.

Den vigtigste årsag til denne sygdom er forstyrrelser i genoptagelse i tarmen, og ved alkoholfremkaldt levercirrhose ses en yderligere forøget zinkudskillelse. Også leverens omdannelsesprocesser med stor udskillelse til bindevævene bidrager til zinkmanglen.

Dette forstærkes af cytokinerne, som fremprovokerer en omfordeling af zink i kroppen, hvorved en reduceret mængde bliver tilgængelig. Hos personer med levercirrhose og ascites er der desuden tale om en øget udskillelse, fordi disse patienter får diuretiske midler (vanddrivende midler), og fordi disse patienter ofte ikke spiser en varieret og velafbalanceret kost og helt specifikt får for lidt animalsk protein.

Ved mistanke om zinkmangel bør man i første række bestemme blodets beskaffenhed, da denne kan giive et vigtigt fingerpeg om en eventuel mangeltilstand. Og man bør ikke vente med at igangsætte en behandling, til den laveste værdi er nået - dvs. at man bør behandle en marginal zinkmangel, så zinkindholdet i lever og knogler kommer op på det normale niveau.

Natur-Drogeriets Zink tabletter, hvis kosten ikke er dækkende – ikke tilsat farve-, aroma- eller konserveringsstoffer - når zink skal være praktisk, prisgunstig og synkevenlig!

Hvem skal passe på at få nok zink?
Alle, der lider af kroniske hudsygdomme - acne, neurodermitis, psoriasis, fod- og bensår samt for dårlig sårheling - kroniske tarmbetændelser, leversygdomme, håraffald, appetitløshed, letargi, potensforstyrrelser og forøget tendens til infektion bør være opmærksom på, at der kan være tale om zinkmangel.

Man bør regne med at skulle tage zinktilskud under graviditet og amning, i voksealderen, når man bliver ældre, efter operationer og ved sygdom. Man skal være opmærksom på, at zinkmangelen kan vise sig på forskellig vis afhængig af alder og sygdommens sværhedsgrad.

Det typiske symptomer på zinkmangel
(i modsætning til zinkmangel ser man kun yderst sjældent eksempel på zinkoverskud i kroppen)

  • Håraffald
  • Psykiske forandringer (f.eks. nedtrykthed, depression)
  • Natteblindhed
  • Forandring af smags- og lugtesans
  • Sår i kropsåbninger (akrodermatitis)
  • Vægttab
  • Hyppige infektioner
  • Tør, skællende hud (hyperkeratose)
  • Dårlig sårheling
  • Vækstforstyrrelser

Zinkkilder i kosten.
(kroppens zinkoptag afhænger af kostens sammensætning)

 

Pr. 100 g

Pr. 100 g

Sødmælk, letmælk, yoghurt

0,4

Hvidt fuldkornsbrød

2

Kvark

0,5

Rugbrød

0,9

Ost (de fleste sorter)

2-4

Havreflager, hvedekorn

4

Sødmælkspulver, vallepulver

2

Hvedekim

12

Skummetmælkspulver

4

Hvedeklid

13

Hønseæg

1,35

Majs

2,5

Kylling

0,9

Upoleret ris

1,4

Svinekød, kalkun

2

Pasta med æg

1,6

Okse- og kalvekød

4

Hasselnødder, mandler

2

Okselever, sprængt oksekød

5

Hvide bønner, valnødder, jordnødder

3

Svinelever

6

B-gær vitaminflager

12

Kalvelever

8

Linser, sojamel, solsikkekerner

5

Torsk, rødspætte, forel

0,5

Rosenkål, broccoli, persille, hvidløg, løvetand

1

Laks

0,8

Andre grønsager

0,2-0,6

Nordsørejer

2,3

Kartofler

0,27

Østers

>7

Frugt

0,10-0,25

Hvedebrød, poleret ris

0,5

Kakaopulver

3,5

   

Mørk chokolade

2

Læs også:
Bekæmp infektioner med zink!
Zink er vigtigt for din krop
Zink - det bør du vide
Ikke glemt at kosttilskud helbreder

Health News 2005

 

 

Forrige sideGå til toppen af siden
Powered by SiteManager © 2002-2012