Artikler: 6997  * Produkter: 677   Kurguider: 246    ·  Home  ·  Sitemap  ·  Links     
   
    FORSIDE  |  HELSE NYT  |  GENVEJ TIL LIVET  |  GENVEJ TIL SYGDOM  |  GUIDER  |  BASISBLADE  |  PRODUKTER  |  KURGUIDEN  |  OPSKRIFTER  

Søg på HELSENYT

Søg artikler
Søg i produkter
 
Send denne side til en som det kan gavne Udskriv siden

Kolesterolsvindlen - lægemidler ubrugelige

Da bogen Cholesterin - der lebensnotwendige Stoff udkom i 1991, sendte margarineindustrien i løbet af en uge en meddelelse til samtlige tyske journalister med det budskab, at Bruker endnu en gang havde skrevet en bog - men der er ikke rigtigt nogen grund til at læse reklamen for den. Meddelelsen var så camoufleret, at de fleste modtagere troede, at de sad med en neutral vurdering. Branchen jublede, og det samme gjorde dens interessenter, f.eks. Deutsche Gesellschaft für Ernährung.

Nu modbeviser forskerne tesen om det dødelige blodfedt. Kure og fedtreducerende lægemidler har vist sig at være ubrugelige. Skræmmekampagnen "du bliver fed af fedt" dur ikke mere - man gør sig selv til grin ved at holde fast i den. Selv ikke de mest hårdnakkede kan længere tage professor Pudel (vicepræsident for Deutschen Gesellschaft für Ernährung) og sygekasserne, specielt AOK, alvorligt, når de bliver ved med at propagandere for fedtreducerende kure.

WOCHE skrev den 9. januar 1998: "Efter de kolesterol-fikserede lægers gamle tommelfingerregel burde op til 70% af alle tyskere over 50 være syge på grund af for høj blodfedtværdi. Men de nyeste forskningsresultater viser, at specielt strenge kure ikke sænker risikoen for hjerteinfarkt, men derimod forøger den. Og den amerikanske stofskifteekspert Robert Superko er overbevist om, at ca. halvdelen af alle hjertepatienter i dag fejlbehandles."

I 1995 var der 429.407 dødsfald som følge af hjerte-/karsygdomme i Tyskland (178.495 mænd og 250.912 kvinder ifølge tal fra Statistisches Bundesamt Wiesbaden, 1997). Og tendensen er stigende. Efter at den fedtteori, som har været gældende i de seneste mange år, er faldet til jorden, er rådvildheden stor. Hvis man alle år har spist mager kvark, fedtfattig margarine og light-produkter af bare angst for et hjerteanfald, kan man nu ånde lettet op. Men alligevel er de fleste usikre: Hvordan undgår jeg infarkt - det er jo trods alt ifølge statistikkerne dødsårsag nr. 1?

Alene i Tyskland spiser 1 mio. mennesker lipidsænkende midler - dvs. medicin, som sænker blodets indhold af fedt. Det koster årligt sygesikringen over 1 mia. DM! Ny forskning viser, at præparaterne ikke forebygger hjerteinfarkt. Men der er store bivirkninger. Dr. M. O. Bruker omtalte dem allerede i 1991: Stigning i kroppens indhold af transaminase og CK, myalgi, udslæt, mave-/tarmproblemer, opkastninger, diarré, forstoppelse, mavesmerter, oppustethed, muskel- og knoglesmerter, infektion i de øvre luftveje, snue, hovedpine, forvirring, træthed, smerter i brystet og hjerte. WOCHE tilføjer håraffald og rejsningsproblemer. En høj pris for falske informationer. Lægemiddelindustrien og slankeproducenterne står over for milliardtab, når sandheden om kolesterol bliver alment kendt.

Den amerikanske læge Robert Knopp behandlede 444 Boeing-ansatte. De skulle i ét år spise en streng, kaloriefattig kost og dermed halvere deres fedtindtag. Kun få af mændene kunne overholde denne drastiske kur. Og "blandt de få, som havde reduceret deres fedtindtag drastisk, kunne man iagttage kolesterol-forandringer, som vakte bekymring." Deres risiko for hjerteinfarkt var steget. Knopp konkluderede, at det kan være skadeligt at skære ned på fedtet.

Man kan altså få hjerteinfarkt af for lidt fedt - eller hva’? Troen på kolesterol-teorien smuldrer. Et kolesteroltal på 180-200 mg pr. dl blod er ikke mere noget at stræbe efter, og alt, hvad der ligger derover, er ikke længere at betragte som sygeligt. WOCHE: "Denne gang er det kolesterolforskerne selv, der i stigende grad betvivler, at blodets fedtindhold siger noget om det enkelte menneskes skæbne. Lægerne har forestillinger om kolesterol, som for længst er blevet overhalet indenom. Efter saneringen af vores viden er det nu lidt efter lidt blevet det "dårlige" kolesterol, der angribes."

Dr. Bruker: "Skal jeg glæde mig over disse nyheder? I grunden er det jo årtusindgammel viden. Jeg har i årtier iagttaget såvel stationære som ambulante patienterog fundet frem til, at en reduktion i deres fedtforbrug førte til et stigende kolesteroltal. Når jeg bad dem spise det smør, de havde lyst til kombineret med råkost i form af frugt og grønt hver dag, fuldkornsprodukter i stedet for raffineret mel med mindre næringsværdi, mindre raffineret sukker - ja, så faldt deres kolesteroltal.

Jeg var fra starten imod kolesterolhysteriet og er da også blevet udskældt og kaldt "uvidenskabelig". Logisk set kan man sige sig selv, at disse "videnskabsfolk" havde sat sig op på den forkerte hest. Det værste er den regning, de har på samvittigheden: Ca. ½ mio. dødsfald som følge af hjerteinfarkt - pr. år. Nu skæver man til middelhavslandene og deres kostvaner. Men i stedet for at tænke på, at man der mest bruger naturlig olie, og at råkost hører til hverdagskosten, så går man ud fra, at det lavere antal af hjerteinfarkt i Frankrig og Italien hænger sammen med det daglige vinforbrug. Efter usandhederne om kolesterolet følger nu muligvis alkohol. Fluks opstår der grupper af virksomheder, som finansierer og offentliggør disse "undersøgelser"… og passende professorer, som mod betaling gerne vil deltage i balladen".

Hold dig til de grundlæggende regler. Så får du med sikkerhed ikke det frygtede infarkt. Jeg vil gerne citere Schopenhauer. Han sagde:

Al sandhed skal igennem 3 faser:
Først bliver den latterliggjort,
Dernæst er der voldsom modstand mod den.
Til sidst accepteres den som indlysende.

Og det er jo så sandt, som det er sagt."

Evig og ubegrundet angst
Eftersom angst for kolesterol er ensbetydende med angst for hjerteinfarkt, vil vi gennemgå sammenhængen mellem kolesterol og hjerteinfarkt en gang til:

 • Kolesterol er en fedtagtig substans og et livsnødvendigt steroid, som findes overalt i kroppen på både dyr og mennesker.
 • Kolesterol er - ligesom lecithin - nødvendigt for opbygningen af cellemembraner. Det findes i alle celler og væv.
 • Kolesterol er uundværligt til transport af fedt i kroppen. Fedtsyrerne kan kun trænge gennem tarmvæggen ved at binde sig til kolesterol ved hjælp af galdesyrer og cholinesterase. Kolesterol muliggør også fedtsyrernes transport fra blodet, gennem cellemembranen og ind i cellen.
 • Kolesterol er desuden uundværligt for dannelsen af hormoner. Binyrehormoner og mandlige og kvindelige kønshormoner er afhængige af, at der er kolesterol tilgængeligt.
 • Kroppen kan selv fremstille kolesterol, hvis der ikke tilføres nok gennem kosten - og omvendt: Hvis der er for meget kolesterol til stede, producerer kroppen mindre.

Hvis aviserne en dag kom med den nyhed, at den seksuelle formåen og forplantningsevnen ikke ville eksistere uden kolesterol, ville "kolesterol-problemet" med ét slag blive løst, smørret ville få en renæssance, og hele balladen ville være forbi. Man burde derfor specielt omtale til kolesterolets betydning for seksuallivet. Det er også interessant, at kolesterolet rent strukturmæssigt ligner seksualhormonerne meget, og at kroppen let kan omdanne ét kemisk stof til et andet. Selv den kemiske struktur i de hjertevenlige glycosider i digitalis har en grundopbygning, der minder meget om kolesterolets. Kolesterol er altså en grundlæggende substans i stofskiftet. Dette blot for at understrege, hvor lidt mening der efterhånden er i skræmmekampagnen.

Det ville være mere fornuftigt i stedet at advare mod den fejlernæring, som efterhånden ses overalt, og som muliggør den megen snak om kolesterolproblemet. Dæmoniseringen af kolesterolet begyndte med de allerede omtalte videnskabelige (og u-videnskabelige!) begrundelser fra margarine-industrien. Dernæst var det besnærende at bruge de tal, der viser sammenhængen mellem forhøjet kolesterolindhold i blodet og tiltagende åreforkalkning, fordi fedtforbruget samtidig steg parallelt. I løbet af de sidste 40 år er det ikke lykkedes forskerne at finde blot et enkelt, troværdigt bevis for denne påstand.

Som anbefalet blev fedtforbruget sænket på verdensplan, forbruget af kolesterolfattigt margarine steg, og smørforbruget faldt tilsvarende. Alligevel indtager hjerte-/karsygdommene stadig førstepladsen på listen over dødsårsager i de såkaldt "civiliserede" lande.

Ved at mindske omfanget af kolesterolholdige levnedsmidler er det kun lykkedes at sænke "det gennemsnitlige kolesteroltal i befolkningen". Men antallet af hjerteanfald stiger omvendt proportionalt. Nu har man besluttet, at kolesterolets "sunde arbejdsværdi" skal sættes ned til 200 mg% og derunder. Så må man kynisk spørge sig selv, om hjerteanfaldene nu også har fået besked om det?

Fejlopfattelsen opstår ved, at man i kranspulsårerne på infarktpatienter finder sygelige aflejringer, som bl.a. indeholder kolesterol. Men de sygelige forandringer i karrene, som i øvrigt tiltager med alderen, omfatter også aflejringer af kalksalt - deraf navnet " åreforkalkning". Det kan ikke understreges ofte nok, at det kemiske stof kolesterol ikke giver hjerteinfarkt, men kun symptomer på en forkert livsstil, frem for alt forkert kost. Og disse patologiske aflejringer af fedtholdige substanser på indersiden af karvæggene skyldes ikke fedtforbruget, som den gamle fedtteori antog, men er i overvejende grad en følge af indtagelsen af raffinerede kulhydrater - dvs. forarbejdet sukker og mel.

I stedet citeres dr. H. A. Schweigert om kolesterolets betydning som fedttransportør. Han har grundlagt Internationale Gesellschaft zur Erforschung von Zivilisationskrankheiten und Vitalstoffen.

Det primære kolesterolkredsløb
Kolesterol spiller en stor rolle ved transport af fedt. Med hjælp fra syntetiserende kolesterolesterase og galdesyre bindes fedtsyrer fra kosten til kolesterol ved dannelse af kolesterolestere fra fedtsyrerne i tarmen. Kolesterolester kan passere tarmvæggen. På den anden side af tarmvæggen træder et spaltende kolesterolesterase i aktion, og derved frigøres kolesterolet igen og vandrer tilbage til tarmen gennem tarmvæggen. Fedtsyrerne bliver i lymfebanen og dermed også i blodbanen.

Det sekundære kolesterolkredsløb
De genoptagne fedtsyrer, som nu befinder sig i blodet, skal tilføres kroppens celler. Men fedtsyrerne kan kun sive ud i resorberbar form, f.eks. esterificeret med frit blodkolesterol. En sådan esterificering - transport af kolesterolester gennem cellemembranen - finder kontinuerligt sted med hjælp fra blodets kolesterolesterase. Når kolesterolesterasen er trængt ind i cellen, frigøres kolesterolet, som flyder tilbage til blodbanen. Dermed har vi et kolesterolkredsløb både på den ene og den anden side af tarmvæggen og på den ene og den anden side af cellemembranen. Kolesterol spiller dermed en yderst livsvigtig rolle i kroppen og må sigets at være et vitalt næringsstof.

Policosanol Complex: Egenskaber
Octacosanol indeholder en naturligt forekommende voksagtig alkohol, som udvindes af voksen fra sukkerrør. Policosanol OCTA-15 (OCTA-15) indeholder mindst 15% 1-octacosanol. Octacosanol er den mest velkendte af de alifatiske alkoholder i policosanol-familien. Det er et 28-kulstof alifaktisk alkohol.

 • Medvirker til at sænke LDL-kolesteroltallet og det totale kolesteroltal
 • Kan medvirke til at øge HDL-kolesterolindholdet i blodet
 • Medvirker til at forbedre den seksuelle aktivitet/præstation
 • Medvirker til at øge udholdenhed og vitalitet
 • Forbedrer og skærper musklernes reflekser
 • Forbedrer kroppens modstandskraft mod stress
 • Mindsker karsammentrækninger
 • Medvirker til at sænke blodtrykket
 • Medvirker til at øge basalstofskiftet
 • Medvirker til at øge den blodtrykssænkede virkning ved beta-blokkere
 • Medvirker til at beskytte endothelial-celler.
 • Modvirker sammenklæbning af blodplader

Anvendelsesområder
Policosanol kan anvendes til fremstilling af forskellige former for kosttilskud i form af tabletter eller kapsler. De fleste producenter, som køber stoffet, anvender det til fremstilling af kosttilskud, der sigter mod at understøtte et sundt kolesteroltal. Da policosanol kan opløses i olie og anvendes i meget små koncentrationer på 5-10 mg pr. dosis, kan det også tilsættes fedtholdige systemer som f.eks. vegetabilske olier, margarine, salatdressing og nøddesmør/-smørepålæg.

Kolesterol – det livsnødvendige stof
Smørret frikendes! Et sygeligt forhøjet kolesterolindhold i blodet er udelukkende et symptom, som peger på forkert livsførelsen. Og det skal der rettes op på. Kolesterol gør dig ikke syg - tværtimod, det er et livsnødvendigt stof. Hvis du ikke får nok kolesterol i kosten, producerer kroppen det selv.

Cholesterin - der lebensnotwendige Stoff, 144 sider, ISBN 3-89189-036-2, emu-Verlag.

Referencer:
Loanna Gouni-Berthold, MD, Heiner K. Berthold, MD, PhD, Policosanol: Clinical pharmacology & therapeutic significance of a new lipid-lowering agent. American Heart Journal, February 2002; p. 356-365.
Thomas Kirk Cureton, PhD, The Physiological Effects of Wheat Germ Oil on Humans in Exercise, 1972.
Menendez, R., Fernandez, S.I., De1Rio, A., Gonzalez, R.M., Fraga, V., Amor, A.M., Mas, R.M., Policosanol inhibits cholesterol biosynthesis and enhances low-density lipoprotein processing in cultured human fibroblasts. Biological Research, 1994, 27: 199-203.
Omayda Torres, MD, A.J. Agramonte, MD, Jose Illnait, MD, PHD, Rosa Mas Ferreiro, PHD, Lilia Fernandez, MSC, Julio C. Fernandez, Treatment of Hypercholesterolemia in NIDDM With Policosanol DIABETES CARE, March 1995, Volume 18, Number 5; Pages 393-396.
Policosanol (PPG) & Cholesterol, Townsend Letter for Doctors and Patients, #127 p.252.
Batista J, Stusser R, Penichet M, Uguet E. Doppler-ultrasound pilot study of the effects of long-term Policosanol therapy on carotid vertebral atherosclerosis. Curr Ther Res, 1995; 56:906-8.
Castano G, Canetti M, Moreira M, et al. Efficacy and tolerability of policosanol in elderly patients with type II hypercholesterolemia: A 12 month study. Curr Ther Res 1995; 56:819-23.
Castano G, et al. One year study of the efficacy and safety of policosanol (5 mg twice daily) in the treatment of type H hypercholesterolemia. Curr Ther Res, 1995; 56(3):296304.
R. Stusser, J. Batista, R. Padr6n, F. Sosa and O. Pereztol, Long-tern therapy with policosanol improves treadmill exercise ECG testing performance of coronary heart disease patients, Int. J. of Clinical Pharmacology and Therapeutics, September 1998, Volume 36, No. 9, 469-473.
Miriam Noa, Rosa Mas & Rosario Mesa, Effect of Policosanol on Circulating Endothelial Cells in Experimental Models in SpragueDawley Rats and in Rabbits, J. Pharm. Pharmacol., 1997, 49.
M. Canetti, M.D., M. Moreira, M.D., J. Illnait, Ph.D., R. Mas, Ph.D., L. Fernandez, M.Sc., J. C. Fernandez, G. Castaho, Ph.D., OneYear Study of the Effect of Polycosanol on Lipid Profile in Patients With Type II Hypercholesterolemia, Advances In Therapy, July/August 1995, Volume 12 No. 4.
Ana M. Amor, Rosa M. Gonzalez, Daisy Carbajal, Vivian Fraga, Vivian Molina & Jose Illnait., Cholesterol lowering effect of policosanol on rabbits with hypecholesterolaemia induced by a wheatstarchcasein diet., British Journal of Nutrition, June 1997, Vol. 77, No.6, Pages 923-932. R Menzez, A.M. Amor, R.M. Gonzalez, V. Fraga, R. Mas, Effect of policosanol on the hepatic cholesterol biosynthesis of nornocholesterolemic rats., Biological Research, 1996, Vol. 29, No. 2, p. 253.
Vivian Molina Cuevas, Maria Lourdes Arruzazabala, Daisy Carbajal Quintana, Rosa Mas Ferreiro, and Suria Vald6s Garc&icute;a, Effect of Policosanol on Arterial Blood Pressure in Rats. Study of the Pharmacological Interaction with Nifedipine and Propranolol, Archives of Medical Research 1998, Volume 29, No. 1, pp. 21-24.
Vivian Fraga, Roberto Menendez, Ana Ma. Amor, Rosa Ma. Gonzalez, Sonia Jimenez, and Rosa Mas, Effect of Policosanol on In Vitro and In Vivo Rat Liver Microsomal Lipid Peroxidation Archives of Medical Research, 1997 Volume 28, No. 3, pp. 355-360.
Canetti, M. and colleagues, A two-Year Study of the Efficacy and Tolerability of Policosanol in Patients with Type II Hyperlipoproteinaemia, Int. J. of Clinical Pharmacology and Therapeutics, 1995, Volume 14, No. 4, pp. 159-165.
R. Mas, Policosanol, Hypolidemic Antioxidant Treatment of Atherosclerosis, Drugs of the Future, 2000, Volume 25, No. 6, pp. 569-586.
Rafael Gamez et. al, A 6-Month Study on the Toxicity of High Doses of Policosanol Orally Administered to Sprague-Dawley Rats, Journal of Medicinal Food, 2001, Volume 4, Number 2, pp. 57-65.
J.C. Fernandez, R. Mas, G. Castafo, R. Menendez, A.M. Amor, R.M. Gonzalez, E. Alvarez, Comparison of the Efficacy, Safety.

Health News 2005

 

 

Forrige sideGå til toppen af siden
Powered by SiteManager © 2002-2012