Kosttilskud Skønhed

Carotenoider – hudens forsvar

Solbeskyttelse i en kapsel – er det muligt? Nye forskningsresultater tyder på, at carotenoider spiller en rolle.

Efter måneder med koldt vintervejr ser de fleste naturligt nok frem til at mærke solens varme stråler på huden og til at bytte “sovekammerbenene” ud med en dejlig gyldenbrun farve. Men i vore dage er kun de færreste i tvivl om, at det er risikabelt at opnå den højt skattede farve – det viser de drastiske stigninger i antallet af hudkræfttilfælde i Nordeuropa med al ønskelig tydelighed. Den gode nyhed er, ifølge dermatologerne, at hvis man tager et tilskud af carotenoider, inden man udsætter sig for UV-bestråling, kan fremsynede soldyrkere bevare deres hud intakt, og når de samtidig kombinerer det med en topisk solcreme, opnår de den optimale beskyttelse med skader anrettet af ultra-violette stråler.

Og jo, normalt er det en anden antioxidant – E-vitamin – som oftest sættes i forbindelse med sund hud. Den anvendes af og til som hjælp til heling af sår og forbrændinger, samtidig med at dens fugtgivende og let solbeskyttende egenskaber har gjort den til en af de oftest anvendte ingredienser i hudplejeprodukter. Men nu er det carotenoiderne, som har vakt interesse inden for hudforskningen – i hvert fald i forbindelse med solens indvirkning på huden. I USA har man allerede godkendt betacaroten til behandling af personer, hvis hud overreagerer på lys, men helt ny forskning udført af et hold tyske forskere tyder på, at også personer med en normal hud kan have fordel af carotenoiderne. Faktisk er carotenoid-baserede kosttilskud allerede en etableret del af solbeskyttelsesrådene i Frankrig og Tyskland.

Udover at give farve til planter, bl.a. mange frugter og grønsager, giver carotenoiderne også en livsvigtig beskyttelse mod solens UV-stråler – ja, uden carotenoiderne ville hele planteverdenen være en brun, afbrændt masse ganske kort tid efter solopgang.

Carotenoider har en lignende funktion hos vi mennesker – de er med til at bekæmpe de frie radikaler og reducere hudens følsomhed over for lys. Selvom solens stråler til dels opfanges af ozonlaget (som jo bliver tyndere og tyndere), så er der en betydelig del af strålerne, som rent faktisk kommer igennem og kan trænge igennem huden – også den, der er smurt ind i solcreme. Udsætter man sig for disse stråler, kan man aktivere de frie radikaler, som er med til at beskadige huden – i form af rynker, for tidlig aldring, solskoldning eller hudkræft. Dermatologen Dr. Jane McGregor fra St. Thomas’s Hospital i London advarer: “Selvom solbeskyttelsesmidler er meget effektive, når det gælder om at forebygge skoldning, så er de muligvis ikke helt så effektive, når det gælder om at forebygge hudkræft.” Ifølge dr. McGregor har man rapporter om en øget risiko for ondartede melanomer også blandt personer, som bruger solbeskyttelse. “En mulig forklaring er, at selvom solcremen beskytter mod de UVB-stråler, som kan give solskoldning, så er det ikke alle cremer, som beskytter tilstrækkeligt mod UVA-stråler. Desuden ved vi kun lidt om solcremernes evne til at beskytte mod de immunundertrykkende virkninger ved ultraviolette stråler – og dette kan også have en indflydelse på udviklingen af hudkræft.”

Det ser altså ud til, at det ikke er nok at stole på, at solcremen alene kan gøre det, hvis man vil undgå langtidsskader – og det gør det tyske forskerholds opdagelser endnu mere interessante.

I Berlin-Eilath-undersøgelsen, som blev foretaget under ledelse af professor Harald Gollnick og professor Hans Biesalski, fik 20 forsøgsdeltagere enten et tilskud på 30 mg betacaroten eller placebo dagligt plus et topisk solbeskyttelsesmiddel i en periode på 10 uger, inden de blev udsat for kontrolleret solbestråling i to uger. Resultaterne viste, at antallet af Langerhans’ske celler steg hos de personer, der havde betacaroten i kroppen. Disse celler, som ødelægges af solens stråler, er en vigtig faktor i hudens immunforsvar.

Desuden var der bemærkelsesværdigt mindre rødmen i huden på de personer, som havde fået betacaroten-tilskuddet i forhold til placebogruppen, og indholdet af betacaroten i blodet faldt ikke i caroten-gruppen under solbestrålingen – i modsætning til placebogruppen, hvor indholdet faldt betydeligt. Gollnick og Biesalski konkluderede, at “moderate doser af betacaroten forud for og under solbestrålingen kombineret med et topisk solbeskyttelsesmiddel er mere effektivt end solbeskyttelsesmidlet alene. Vore resultater viser, at denne kombination generelt bør anbefales til den del af befolkningen, som er i risikogruppen – fx før de udsætter sig for solen under en ferierejse”.

En gruppe tyske forskere ved Institute of Experimental Dermatology ved universitetet i Witten-Herdecke er kommet frem til lignende resultater. I samarbejde med computereksperter har professor Hagen Tronnier udviklet et “multi-reflektionsspektrometer” – et instrument til præcis udregning af betacaroten-koncentrationen under huden. Ved hjælp af denne og andre metoder har hans forskerteam kunnet måle den beskyttende virkning, man opnår ved at give tilskud af naturlige, blandede carotenoider, som udvindes af søalgen Dunaliella salina, og som indeholder fem af de mest almindelige carotenoider i menneskets kost: betacaroten, alfacaroten, lutein, cryptoxanthin og zeaxanthin. Daglige doser på 50 mg i 6 uger og 25 mg i 12 uger viste sig at være effektive til at beskytte personer med lys hud mod skader forårsaget af UV-bestråling. Forskerne tilskriver denne beskyttelse den reflekterende eller “spredende” virkning, som betacaroten har på UV-lys.

Lige som hjertet og hjernen er huden et organ – kroppens største, faktisk. Vi har i gennemsnit 2 m2 hud. Under huden findes svedkirtler, hårfollikler og andre vigtige elementer – samt millioner af nerveender, som er følsomme over for berøring, smerter, varme, kulde og tryk. Huden er kroppens første forsvarslinje mod mange udefrakommende “angreb”, og der kan opstå en række sygdomme fra akne og eksem over sår til solskoldning og hudkræft.

Læs også
Viden om og forskning i betacaroten
Betacaroten giver effektiv beskyttelse mod solskoldning
Carotenoider – hvad gør de for min krop?
Lycopen kan beskytte huden indefra
Solbrun, men ikke solbranket
Tjek din medicin for at undgå solskoldning
Naturlig foryngelseskur til huden
Tobaksrygning og sårheling
Forbrugererfaring: Betacaroten gør huden klar til solen
Forbrugererfaring: Ipe Roxo mod hudsygdomme

Kilder
Mathews-Roth M. et al. JAMA 1974;228:1004-1008.
McGregor JM, Young AR. BMJ 1996;312n.7047:1621-2.
Gollnick HP et al. European Journal of Dermatology 1996;6:200-205.
Tronnier H, Heinrich U et al. Institute of Experimental Dermatology, University Witten-Herdecke, 1996.