Artikler: 6997  * Produkter: 677   Kurguider: 246    ·  Home  ·  Sitemap  ·  Links     
   
    FORSIDE  |  HELSE NYT  |  GENVEJ TIL LIVET  |  GENVEJ TIL SYGDOM  |  GUIDER  |  BASISBLADE  |  PRODUKTER  |  KURGUIDEN  |  OPSKRIFTER  

Søg på HELSENYT

Søg artikler
Søg i produkter
 
Send denne side til en som det kan gavne Udskriv siden

Selen er livsnødvendigt

Selen er et livsnødvendigt sporstof. En tilstrækkelig tilførsel af selen er en af grundpillerne i et optimalt immunforsvar og en velfungerende skjoldbruskkirtel.

I år 1817 opdagede den svenske kemiker Jöns Jacob Berzelius sporstoffet selen i forbindelse med helt andre undersøgelser. Han opkaldte stoffet efter den græske månegudinde Selene. Indtil 1957 var stoffets betydning for vi mennesker næsten ukendt - men så fandt man ud af, at selen er et livsnødvendigt (essentielt) sporstof.

Uundværligt for kroppens forsvar
Som en bestanddel af enzymerne i vores krop beskytter selen cellerne mod angreb fra aggressive iltforbindelser - de såkaldte frie radikaler. Desuden har sporstoffet indflydelse på skjoldbruskkirtlens funktion og for både mænds og kvinders frugtbarhed. Men selen kan skam mere: Det beskytter hjertet, hjælper vores immunforsvar ved at afværge virusinfektioner og opspore kræftceller, afgifter kroppen for tungmetaller og synes sågar at lindre depressionstilstande.

Kroppens eget stofskifte kan ikke danne selen - det skal tilføres dagligt i tilstrækkelige mængder via kosten. Men der er forskellige opfattelser af, hvad et "normalt" behov er. Ifølge de tyske ernæringsmyndigheder bør hver voksen have 30-70 mikrogram selen dagligt.

Både amerikanske og britiske forskere mener derimod, at denne anbefaling ligger for lavt. De går ind for, at det daglige tilskud skal ligge på 80-100 mikrogram - medmindre man tilhører en risikogruppe som f.eks. rygere, hvor behovet stiger til 200 mikrogram. Efter deres overbevisning skal man op på en selendosis af denne størrelse for at være sikker på, at immunforsvaret fungerer optimalt, og at kræftrisikoen dermed mindskes.

Selen er i kosten bundet til protein, og derfor indeholder proteinrige fødevarer de største mængder selen. Det er i første række kød og fisk og i nogen udstrækning også kornprodukter. Topscorerne på listen over selenrige fødevarer er klart indmad som nyrer og lever, mens fedtfattigt kød hvad angår selenindhold ikke er særligt anbefalelsesværdigt.

Blandt vegetabilske fødevarer, som i al almindelighed ikke indeholder ret meget selen, er der stort set kun en håndfuld, man kan spise og samtidig regne med at få selen: Rørhatte, hvedeklid, sesamfrø, kokosnødder og paranødder. Så derfor bør du, hvis du vil være sikker på at få en tilstrækkelig mængde selen, tage et dagligt kosttilskud.

Dit personlige selen-tjek!

Del A: Ernæring

 

 

0 point

1 point

2 points

Hvor hyppigt spiser du kød/indmad eller kødpålæg?

Regelmæssigt

Af og til

Aldrig

Spiser du fisk og/eller skaldyr?

Regelmæssigt

Af og til

Aldrig

Spiser du nødder og/eller svampe?

Regelmæssigt

Af og til

Aldrig

Spiser du frugt, grønsager og salat og/eller drikker frugtsaft?

Regelmæssigt

Af og til

Aldrig

Spiser du vegetarisk?

Aldrig

Af og til

Regelmæssigt

Er du på fastekur eller slankekur?

Aldrig

Af og til

Regelmæssigt

Spiser du fastfood og/eller færdigretter?

Aldrig

Af og til

Regelmæssigt


Del B: Livsvilkår

 

 

0 point

1 point

2 points

Drikker du alkohol?

Aldrig

Af og til

Regelmæssigt

Ryger du?

Aldrig

Af og til

Regelmæssigt

Hvor belastet er din krop for tiden?

Lav

Gennemsnitlig

Høj

Hvordan vil du bedømme dit stressniveau?

Lav

Gennemsnitlig

Høj

Din alder?

Under 40

40-65

Over 65

Bliver du tit ramt af infektioner?

Næsten aldrig

Af og til

Ofte

Hvor belastet er du af miljøet omkring dig? (Ozon, elektrosmog, udstødning fra biler etc.)

Kun lidt

Gennemsnitligt

Meget

Del C: Faktorer, der kan forårsage selenmangel

 

 

0 point

1 point

Svangerskab og amning

Nej

Ja

Operation/Narkose (for nylig)

Nej

Ja

Kemoterapi

Nej

Ja

Strålebehandling

Nej

Ja

Kroniske betændelsestilstande (Gigt, Crohns Sygdom)

Nej

Ja

Kroniske fordøjelsesproblemer

Nej

Ja

Tungmetalbelastning (amalgam)

Nej

Ja

Pointberegning

Tæl dine points fra skemaerne sammen, og læs herunder, hvordan det står til med dit selenbehov!

Op til 11 points
Hjerteligt til lykke - bliv endelig ved. Du spiser varieret og har besluttet dig for at leve et sundt liv. Sørg alligevel for at have baghovedet, at du skal have tilstrækkeligt med selen - du kunne f.eks. indimellem tage en "selenkur" for at være på den sikre side. Dit immunforsvar har godt af, at dine selenlagre er fulde - det giver dig den bedste beskyttelse.

12-20 points
Dit testresultat tyder ikke ubetinget på , at du mangler selen. Alligevel bør du af og til sørge for at fylde dine selenlagre op - specielt når der stilles store krav til din krops immunforsvar. Så kan du bedre reagere på stressende situationer og en tilstundende forkølelsessæson.

Over 20 points
Dine livsvilkår har formodentlig ført til selenmangel. Du skal være opmærksom på at få tilført en tilstrækkelig mængde selen til kroppen, så du kan leve op til den stigende belastning. En "selenkur" kan målrettet og i tilstrækkelig grad sikre, at din krop har nok af dette livsnødvendige sporelement.

Health News 2005

 

 

Forrige sideGå til toppen af siden
Powered by SiteManager © 2002-2012