Artikler: 6997  * Produkter: 677   Kurguider: 246    ·  Home  ·  Sitemap  ·  Links     
   
    FORSIDE  |  HELSE NYT  |  GENVEJ TIL LIVET  |  GENVEJ TIL SYGDOM  |  GUIDER  |  BASISBLADE  |  PRODUKTER  |  KURGUIDEN  |  OPSKRIFTER  

Søg på HELSENYT

Søg artikler
Søg i produkter
 
Send denne side til en som det kan gavne Udskriv siden

Brystkræft: Et meget vigtigt budskab til alle kvinder

Lignaner kan reducere risikoen for og spredningen af ondartede svulster

Ifølge American Cancer Society vil hver ottende kvinde få brystkræft. Desværre kan brystkræft optræde i kroppen helt op til fire år, før man kan påvise sygdommen ved hjælp af mammografi eller selvundersøgelse af brystet. Desuden lider mange kvinder af den vrangforestilling, at hvis der ikke fortilfælde af brystkræft i familien, behøver de ikke være bekymrede. Sandheden er, at størsteparten af de kvinder, der får diagnosen brystkræft, ikke har nogen genetisk disposition for sygdommen. På baggrund af disse facts bør alle kvinder gøre noget aktivt for at forebygge sygdommen.

Det anbefaler, at alle kvinder spiser lignanholdig hørfrø, ca. 2 spiseskefulde 1-2 gange daglig for at reducere risikoen for at udvikle brystkræft - eller for at minimere en evt. svulsts muligheder for at sprede sig i kroppen. Nogle former for brystkræft er meget invasive og spreder sig hurtigt, og udover at reducere risikoen for overhovedet at udvikle kræftsygdommen kan de aktive ingredienser i hørfrø minimere denne spredning og invasivitet (mere om det senere).

Lignanholdig knust hørfrø er unik. I modsætning til almindelig hørfrøolie bevares partikler fra hørfrø i knust hørfrø, og dermed kommer hørfrøene til at indeholde kræftforebyggende lignan-forstadier.

Der findes i dag formentlig ikke et enkeltstående kosttilskud eller farmakologisk medikament, som kan tilbyde samme beskyttelse mod kræft og andre sygdomme som denne kombination af hørfrøolie og med supplerende ernæringskomplekse lignan-forstadier.

Knust hørfrø: Naturens bedste kilde til plantelignaner
Hørfrø indeholder phytokemikalier kaldet lignaner i frøets cellematrix. Meget af interessen samler sig om den formodede sammenhæng mellem disse plantelignaner og den lave forekomst af bryst- og endetarmskræft blandt dem, der spiser en plante- og kornbaseret vegetarisk kost. Man finder et stort indhold af lignaner i blod, urin og afføring fra grupper med færrest tilfælde af en lang række alvorlige sygdomme. Hørfrøfibre/skaldele indeholder 100-800 gange så mange plantelignaner som deres nærmeste "konkurrenter", som er hvedeklid, rug, boghvede, millet, sojabønner og havre.

Banebrydende lignan-forskning
Brugen af lignanholdig hør som kræftforebyggende middel er "et område, som efter min mening er meget lovende," siger Lilian U. Thompson, Ph.D, fra University of Toronto. Hun er en af blot en håndfuld forskere, som undersøger sammenhængen mellem knust hørfrø og kræftforebyggelse.

I dag er Thompson en af verdens førende autoriteter inden for hørs gunstige indvirkning på vores helbred - specifikt brugen af knust hørfrø som en måde at forebygge og behandle kræftsygdomme på.

I et af sine tidlige forskningsprojekter vidste Thompson på forhånd, at lignaner fra knust hørfrøfiber/skaldele havde vist sig at kunne beskytte kroppen i det tidlige udviklingsstadie, hvor kræftsvulsten endnu ikke helt er dannet. Hun satte sig for at undersøge, om tilskud af knust hørfrø 13 uger efter påføring af et carcinogen kunne reducere såvel omfanget af en allerede udviklet brystkræftsvulst som udviklingen af nye svulster. Efter syv ugers behandling var omfanget af den udviklede svulst blevet reduceret med mere end 50% hos alle forsøgsindivider, mens der ikke var nogen forandring at spore i placebo-gruppen. Sammenhængen mellem svulstens størrelse og udskillelsen af lignaner gennem urinen "tyder på, at reduktionen i svulstens størrelse til dels skyldes de lignaner, som stammer fra hørfrøfiber/skaldele."

En kvindes samlede østrogenpåvirkning, herunder det antal år, hendes krop producerer østrogen, spiller en vigtig rolle for hendes samlede risiko for at udvikle brystkræft: Jo mere østrogen hendes forplantningsorganer udsættes for, jo større risiko. Da hørlignaner er svagt østrogenlignende, har man hidtil antaget, at de på brystcellernes receptorer kunne erstatte de mere skadelige former for østrogen, som får risikoen for brystkræft til at stige. Dermed får lignaner fra hørfrø - netop fordi de er svage østrogener - en gavnlig, anti-østrogen virkning på linie med præparatet Tamoxifen, men uden dets risici. Derfor sammenlignede man hørfrøenes antiøstrogene virkning med Tamoxifen ved at overvåge østrogencyklus. Et fire ugers tilskud af en hørfrøholdig kost, der var rig på fedtstoffer, viste et dosisafhængigt ophør eller forlængelse af cyklus hos ca. 2/3 af dyrene. Med Tamoxifen havde 83% af dyrene en uregelmæssig cyklus. Begge stoffer er derfor antiøstrogene, men hørfrø virker uden Tamoxifenets udprægede vævsskader (herunder risikoen for at udvikle livmoderkræft).

I en rapport fra 1999 i Carcinogenesis præsenterede Thompson og en af hendes kolleger interessante forskningsmæssige beviser, som tyder på, at hvis vi giver vore døtre en lignanholdig knust hørfrø tidligt i livet (hermed menes, at moderen indtager knust hørfrø), kan deres risiko for at udvikle brystkræft - set over et helt liv - reduceres. Hørlignanerne synes at have denne virkning ved at påvirke de stærkt formeringsdygtige endeknopstrukturer i en brystkirtel i udvikling. Ved at stimulere disse endeknopper til at udvikle sig til alveolære knopper og smålapper mener man, at kvinden er bedre beskyttet mod at udvikle brystkræft.

Sammenlignende biologisk forskning tyder på, at lignaner spiller en rolle i kampen mod brystkræft. Forskere fra Department of Biological Sciences ved Clark Atlanta University i Georgia, USA, sammenlignede mængden af lignaner i urinen blandt kræftresistente aber med mængden fra menneskers urin.

Man fandt frem til, at aber, der spiser deres normale føde, udskilte store mængder af lignanerne enterolacton og enterodiol. Fik de derimod en kost med et stort fedtindhold, faldt udskillelsen af lignaner med over 90% - til det niveau, man finder hos kvinder, der lider af brystkræft. Forskerne konkluderede: "Eftersom ikke-menneskeaber er specielt resistente over for carcinomer i bryst og kønsorganer ved østrogenbehandling, tyder de forhåndenværende data på, at de meget store mængder phytoøstrogener og lignaner, som findes i abernes normale kost, til dels kan forklare, hvorfor disse aber er så resistente over for hormonale, kræftfremkaldende påvirkninger."

Endelig har vi også overbevisende resultater fra forsøg på mennesker - resultater, der viser, at der er en tæt sammenhæng mellem forskellige fedtsyrer i brystvævets fedtlag og aggressiv metastasering. Denne undersøgelse, som blev offentliggjort i British Journal of Cancer, omfattede 121 kvinder med brystkræftsvulster, som alle var lokaliserede ved forsøgets begyndelse. Fedtvævet fra brystet blev udtaget ved første kirurgiske indgreb, og man analyserede dets indhold af fedtsyrer. Et lavt indhold af alfa-linolensyre (som findes i store mængder i hør) havde en nøje sammenhæng med tilstedeværelsen af vaskulær invasioner, hvilket er et tegn på, at kræften efter al sandsynlighed vil sprede sig. I løbet af de 31 måneders opfølgninger udviklede 21 patienter metastaser. Store svulster, høj celledelingshastighed, tilstedeværelsen af vaskulær invasion og et lavt alfa-linolensyreindhold var alle faktorer, som i høj grad hang sammen med en øget risiko for udvikling af metastaser.

Der findes også vigtige data fra forsøg på mennesker ved University Department of Surgery, Queen Elizabeth II Medical Center i Perth i Australien. Dette kontrollerede forsøg, som blev offentliggjort i Lancet, omfattede kvinder, som for nylig havde fået diagnosticeret tidlige tegn på brystkræft. Man interviewede kvinderne ved hjælp af spørgeskemaer og tog blod- og urinprøver over en 72-timers periode. Urinprøverne blev undersøgt for forskellige plantesubstanser, herunder lignaner. Efter at have taget højde for forskelle i tidspunkt for første menstruation, paritet, alkoholindtag og totalt fedtindtag, fandt man frem til, at høj udskillelse af såvel equol (et planteøstrogen) og enterolacton syntes at hænge sammen med en "betydelig reduktion i risikoen for brystkræft", siger forskerne. "Vi så en betydelig reduktion i risikoen for brystkræft blandt kvinder, som (målt i urinudskillelsen) indtager store mængder phytoøstrogener - specielt isoflavonet equol og lignanet enterolacton. Disse resultater kan være et vigtigt skridt på vejen mod at kunne forebygge brystkræft".  

Referencer:
Weisman, C. A. et al., The Powerd of SDG in Promoting Health, 2003.
Tham, DM., Gardner, C.D., Haskell, WI, "Clinical Review" 97:Potential health benefits of dietary phytoestrogens: a review of the clinical, epidemiological and mechanistic evidence". J Clin Endocrinol Metab, 1998; 83(7): 2223-35.
Ingram D. et al "Case-control study of phyto-oestrogens and breast cancer", Lancet, 1997; 350(9083):990-4.
Morton, M.S., et al. "Lignans and isoflavonoids in plasma and prostatic fluid in men: samples from Portugal, Hong Kong, and the United Kingdom." Prostate, 1997, 32(2):122-8.
Sung, M.K., et al. "Mammalian lignans inhibit the growth of estrogen-independent human colon tumor cells." Anticancer Res, 1998; 18(3A): 1405-8.
Thompson, L.U., et al. "Flaxseed and its lignan and oil components reduce mammary tumor growth at a late stage of carcinogenesis." Carcinogenesis, 1996, 17(6):1373-6.Yan, L., et al. "Dietary flaxseed supplementation and experimental metastasis of melanoma cells in mice." Cancer Lett, 1998; 124(2):181-6.
The Doctors’ Prescription for Healthy Living / Bind 4, nr. 10.

Health News 2005

 

 

Forrige sideGå til toppen af siden
Powered by SiteManager © 2002-2012