Artikler: 6997  * Produkter: 677   Kurguider: 246    ·  Home  ·  Sitemap  ·  Links     
   
    FORSIDE  |  HELSE NYT  |  GENVEJ TIL LIVET  |  GENVEJ TIL SYGDOM  |  GUIDER  |  BASISBLADE  |  PRODUKTER  |  KURGUIDEN  |  OPSKRIFTER  

Søg på HELSENYT

Søg artikler
Søg i produkter
 
Send denne side til en som det kan gavne Udskriv siden

Vitaminerne holder årerne åbne

Åreforkalkning og blodpropper er ofte resultatet af et forhøjet kolesterol-tal, og det er her, C-vitaminet kommer ind i billedet.

Lægerne mener, at vitaminet sætter gang i de kemiske processer, der omdanner kolesterol til galdesyre. Et underskud af C-vitamin kan derfor betyde, at kolesterolet hober sig op i blodårerne. Omvendt kan et tilskud sænke kolesterol-niveauet.

Dette er blevet undersøgt gennem flere forskellige studier. De mest markante resultater er dog tørst fremkommet efter, at også E-vitamin er blevet inddraget i forskningen.

Det er dr. Anthony Verlangieri, der har fundet frem til, at en kombination af C- og E-vitaminer kan nedsætte risikoen for åreforkalkning betydeligt og måske ligefrem behandle sygdommen.

Nedsætter dødeligheden med en femtedel
I et forsøg med 38 aber, inddelt i forskellige grupper, satte dr. Verlangieri alle dyrene på en lav-vitamin og høj-kolesterol diæt, undtagen en kontrol-gruppe.

Nogle af dyrene på diæt fik herefter et tilskud af C- og E-vitaminer for at undersøge vitaminernes forebyggende virkning. Resten af dyrene udviklede forskellige grader af åreforkalkning og blev herefter behandlet med vitaminer. Den daglige dosis var på 800 milligram C-vitamin og 150 milligram E-vitamin.

Under diæten blev der løbende udtaget prøver, hvor man sammenlignede dyrenes grader af åreforkalkning (se billedet).

Efter tre år var 11 af aberne døde, mens 27 havde overlevet. Og Anthony Verlangieri fandt, at dødeligheden i de grupper, der havde fået tilskud af vitaminer, var knap 10 procent, mens dødeligheden blandt de øvrige var cirka 50 procent.

Forsøget med aberne blev afsluttet sidst i 80'erne, og den betydelige forskel i dødeligheden i de to grupper har med fornyet kraft sat fokus på vitaminernes vigtige rolle i kampen mod sygdomme.

Rygere har brug for ekstra vitaminer
Dr. Verlangieris undersøgelser understøtter andre læger i, at C- og E-vitaminer sætter gang i nedbrydningen af kolesterol. Men han går videre og påstår, at de to vitaminer tilsammen danner et enzym, der direkte fjerner kalkaffejninger i årerne. På længere sigt mener han, at de kan forebygge og måske helbrede forskellige hjerte-kar-sygdomme.

Tilbage er det store spørgsmål: Hvor mange vitaminer skal man have for at forebygge en sygdom som fx blodpropper. Desværre kan der ikke gives et entydigt svar. For det første svinger behovet for vitaminer fra menneske til menneske- og det gælder ikke kun behovet for C-vitaminer. Nogle trives fint på de 60 milligram om dagen, mens andre måske er mere disponerede for sygdomme.

For det andet kommer det an på, hvordan man lever. En hovedregel er, at jo hårdere man lever livet, desto flere vitaminer har man brug for. Og rygere er særligt udsatte. De har brug for dobbelt dosis, fordi røgen simpelt hen »stjæler« vitaminerne.

Læs også:
Hjerteinfarkt - vitaminmangel er farligere end for meget kolesterol
Naturlige løsninger der normaliserer kolesterol
Lecithin mod åreforkalkning
B-vitamin mindsker risiko for forkalkning
Husk vitaminpillen!
Niacin lover godt
Åreforkalkning begynder i fostertilstanden
Antioxidanter, forebyggelse af hjerte-karsygdomme
Lecithin granulat - videnskabeligt nyt

Health News 2005

 

 

Forrige sideGå til toppen af siden
Powered by SiteManager © 2002-2012