Artikler: 6997  * Produkter: 677   Kurguider: 246    ·  Home  ·  Sitemap  ·  Links     
   
    FORSIDE  |  HELSE NYT  |  GENVEJ TIL LIVET  |  GENVEJ TIL SYGDOM  |  GUIDER  |  BASISBLADE  |  PRODUKTER  |  KURGUIDEN  |  OPSKRIFTER  

Søg på HELSENYT

Søg artikler
Søg i produkter
 
Send denne side til en som det kan gavne Udskriv siden

Lignaner i knust hørfrø kan forbedre de kognitive funktioner

Indtagelse af lignaner kan være med til at bevare de kognitive funktioner hos kvinder, der har overstået overgangsalderen, og dermed nedsætte deres risiko for at udvikle Alzheimer’s, siger forskere ved Julius Center for Health Sciences and Primary Care i Utrecht i Holland.Adskillige undersøgelser har i løbet af de sidste fem år bevist, at en reduktion af de kognitive funktioner, åndsevnerne, kan være en forløber for Alzheimer’s - en sygdom, hvor man mener, at også kosten kan spille en rolle.

Når kvinder kommer i overgangsalderen, falder deres naturlige østrogenniveau gradvist over en periode på 2-10 år. Tilstedeværelsen af østrogenreceptorer i centralnervesystemet er et fingerpeg om den rolle, hormonet spiller i de kognitive funktioner, men blandt de negative bivirkninger ved hormonbehandling er en øget risiko for brystkræft og kredsløbssygdomme, samt blødning fra skeden.

Fordi der disse alvorlige, negative bivirkninger er man i stigende grad begyndt at interessere sig for planteøstrogener, som kommer fra kosten. De kan muligvis give de samme fordele som hormonbehandlingen - men uden bivirkningerne.

Men ifølge de hollandske forskere, hvis undersøgelsesresultater blev offentliggjort i Journal of Nutrition (135,5:1190-1195, 2005), er der stadig kun meget få data vedr. sammenhængen mellem planteøstrogener og kognitiv funktion.

De satte sig for at undersøge, hvordan kostens indhold af to planteøstrogener, lignaner og isoflavoner, i den typiske, vestlige kost, kan påvirke den kognitive funktion hos kvinder, der har overstået overgangsalderen.

Den vigtigste kilde til lignaner er olieholdige kerner, knust hørfrø, broccoli og bær. Isoflavoner findes i sojaprodukter, bønner, ærter, nødder, te og kaffe.

Undersøgelsen omfattede 394 raske kvinder på den anden side af overgangsalderen. Alle havde en intakt livmoder og mindst én intakt æggestok, og ingen af dem havde fået hormonbehandling siden deres sidste menstruation. Af disse kvinder oplevede 196 en naturlig overgangsalder mellem 1969 og 1979 og 207 mellem 1987 og 1989.

Deres indtag af planteøstrogener i året forud for undersøgelsens start blev vurderet ved hjælp af et spørgeskema om derse kostvaner. Deres kognitive funktion blev bedømt ud fra en mini-test omfattende spørgsmål og opgaver, der drejede sig om deres orienteringssans, opfattelsesevne, opmærksomhed, regnefærdigheder, hukommelse og sprog.

Eftersom formålet ikke var at diagnosticere evt. demens, blev grænseværdien for en intakt kognitiv funktion sat relativt højt - 26 ud af 30 mulige. Efter justering af tallene viste det sig, at de kvinder, som spiste flest lignaner, klarede sig bedst i testen, og resultaterne var mest udtalte blandt den gruppe kvinder, som gennemgik overgangsalderen mellem 1969 og 1979.

Det lå uden for forsøget at finde en forklaring på denne forskel, men forskerne nævnte flere mulige forklaringer, bl.a. andre aldersrelaterede mekanismer. 1969-1979-gruppen havde en gennemsnitsalder på 69,2 år sammenlignet med 63,5 år for den gruppe, der var i overgangsalderen fra 1987-1989."En anden mulig forklaring er, at den beskyttende indvirkning på nervesystemet af kroppens eget østrogen afhænger af den samlede tid frem for dosis for indtagelse,"skriver de.

Men forskerne kunne ikke finde nogen sammenhæng mellem isoflavon-indtag og kognitiv funktion - tilsyneladende i modstrid med resultaterne fra et forsøg offentliggjort i Psychopharmacology i 2001, som konkluderede, at isoflavoner fra soja kan have en positiv indvirkning på de kognitive evner.

Et andet igangværende forsøg i Holland undersøger lignanernes mulige evner til at lette aldersrelaterede helbredsproblemer hos mænd.

I maj 2005 offentliggjorde Acatris resultatet af et dyreforsøg, der tyder på, at lignaner fra hørfrø kan medvirke til behandlingen af benign (godartet) prostatahyperplasi (BPH), en lidelse, som menes at ramme over halvdelen af alle mænd over 50 år. En klinisk undersøgelse, der skal gå yderligere i dybden med teorien, vil blive igangsat senere på året. Her vil man også undersøge lignanernes indflydelse på hårtab.

Lignaner
En anden stærkt helende stof, som findes i den fibrøse skal på knust hørfrø, er plante-"lignaner". Lignaner er plantehormon-forstadier, som har en immunstimulerende, bakteriehæmmende, svampedræbende og virushæmmende virkning.

I tarmsystemet omdannes plantelignanerne strukturelt af bakterier til menneske-lignanerne enterolactone og enterodiol. Disse naturlige, østrogenlignende stoffer virker som stødpude for østrogenstofskiftet.

Omfattende videnskabelige beviser fra adskillige forskningsinstitutioner har vist, at disse fantastiske, naturlige plantestoffer har stærkt kræfthæmmende egenskaber. Lignaner har vist sig at kunne medvirke til at forebygge tyktarms- og brystkræft i det indledende stadie ved at normalisere det hormonstofskifte, som er en medvirkende årsag til disse sygdomme. Man har desuden forsket i, om lignaner kan have en forebyggende virkning på åreforkalkning og diabetes. I dyremodeller har det vist sig, at lignantilskud i stand til at reducere risikoen for åreforkalkning med 73% og for diabetes med 87%.

Læs også:
Hørfrø - når det skal være bedst!
Isoflavon og lignan - naturlig kræftforebyggelse
Kræftbehandling med planteøstrogener
Isoflavon Soja mod livmoderkræft
Sojaprotein nedsætter også risikoen for hjertesygdom hos mænd
Lignanholdig hørfrøolie - helsefordele
Knust hørfrø og fedtfattig kost hæmmer prostatakræft-celler
Cancer - næringsstoffer der beskytter

Health News 2005

 

 

Forrige sideGå til toppen af siden
Powered by SiteManager © 2002-2012