Vegetar-Info

Vegetarer har større chancer for at undgå sygdom

Forskere ved det tyske kræftinstitut beretter om en større undersøgelse, der sammenligner dødeligheden blandt vegetarer og i den almene befolkning.

Undersøgelsen omfattede over 1.900 vegetarer, der aldrig spiser kød eller fisk, såvel som moderate vegetarer, der spiser fisk og kød engang imellem. Efter 10 års undersøgelse konkluderede forskerne, at dødeligheden blandt vegetarerne kun var halvt så stor som dødeligheden i den tyske befolkning generelt.

Det var specielt bemærkelsesværdigt, at dødeligheden for mandlige vegetarer på grund af hjertesygdom og kræft kun var henholdsvis 39 % og 48 % af den almene dødelighed. For kvindelige vegetarer var det bemærkelsesværdigt, at dødeligheden på grund af endokrine sygdomme og tarmkræft kun var henholdsvis 19 % og 49 % af den almene dødelighed for disse sygdomme. Dødeligheden på grund af hjertesygdom hos kvindelige vegetarer var kun 49 % af den almene dødeligheden.

Der var slet ingen dødsfald på grund af kræft i endetarmen hos vegetarerne, selv om der var forventet fem dødsfald pr. 1.900 medlemmer af befolkningen. Dødeligheden på grund af åndedræts- og tarmsygdomme var også meget lavere blandt vegetarerne, end man havde ventet. Forskerne fandt også, at risikoen for at få en hjertesygdom afhang stærkt af, hvor meget motion vegetarerne fik. Således havde vegetarer, der fik meget motion, kun halvt så stor risiko for at dø af hjertesygdom som stillesiddende vegetarer.

Med hensyn til dødeligheden på grund af kræft var den vigtigste faktor, hvor længe man havde levet af vegetarkost. Vegetarer, der havde fastholdt denne kost i 20 år eller længere, havde 50 % lavere risiko for at dø af kræft end vegetarer, der havde levet vegetarisk i mindre end 20 år.

Læs også
Vegetarer har sjældnere forhøjet blodtryk
Vegetarer føder flere piger
Vegetarisk kost kan mindske iltningsbelastningen og kolesterolspejlet
Får du nok protein fra en vegetabilsk kost?
Sojaform vegetabilsk protein – masser af nemme opskrifter
Vegetarer lever længere
Svært at undgå svinerester i maden
Bønnefrikadeller
Hurtige grønne gule ærter
Vegetarisk festmiddag til fire

Kilde
American Journal of Clinical Nutrition, Vol. 59 (suppl), May 1994, pp. 1143S-52S.