Artikler: 6997  * Produkter: 677   Kurguider: 246    ·  Home  ·  Sitemap  ·  Links     
   
    FORSIDE  |  HELSE NYT  |  GENVEJ TIL LIVET  |  GENVEJ TIL SYGDOM  |  GUIDER  |  BASISBLADE  |  PRODUKTER  |  KURGUIDEN  |  OPSKRIFTER  

Søg på HELSENYT

Søg artikler
Søg i produkter
 
Send denne side til en som det kan gavne Udskriv siden

Lignaner - hvad er det egentlig?

Lignaner er antioxidanter og phytoøstrogener, som man er ved at undersøge for kræfthæmmende egenskaber. De kaldes phytoøstrogener, fordi det drejer sig om plantestoffer, som kan have østrogenlignende virkning på menneske- og dyreceller. Denne artikel gennemgår hørfrølignaners stofskifte og generelle virkmemåde.

Kønshormoner: Østrogen og testosteron
Østrogener er kvindelige kønshormoner. De vigtigste østrogener er østradiol og østron. Testosteron er mandens kønshormon. Østrogen og testosteron er steriodhormoner, der dannes på basis af kolesterol i kønsorganerne og i mindre målestok af binyrerne. Begge kønshormoner findes hos både mænd og kvinder, men de relative mængder er forskellige - mænd producerer betydeligt mere testosteron i forhold til østrogen, mens det modsatte er tilfælde for kvinder. Østrogen og testosteron sørger for udviklingen af de voksne kønskarakteristika og kan påvirke udviklingen af kræftsygdomme. Et af resultaterne af Physicians’ Health Study var f.eks., at risikoen for prostatakræft blev øget, efterhånden som blodets indhold af testosteron steg. Og på samme vis er brystkræft sat i forbindelse med østrogen.

Phytoøstrogener er plantestoffer
Mange planter indeholder stoffer som isoflavoner, coumestaner, flavonoider, phytosteroler og lignaner, som har østrogenlignende indvirkning på dyr og mennesker. Lignaner findes vidt og bredt i planteriget og synes at spille en rolle i planternes vækst og forsvar mod rovdyr, snylteplanter og lignende.

Eftersom forskningen i østrogenlignende stoffer i planter er ret ny, er der en tendens til, at ordet "phytoøstrogener" anvendes bredt. Men i de seneste år har eksperterne udviklet en mere snæver definition, efter hvilken plantestofferne skal opfylde visse kriterier, før man kan kalde dem phytoøstrogener. Disse kriterier omfatter handlinger, som f.eks. om et plantestof binder sig til østrogenreceptorerne på cellemembranerne, og om det påvirker menneskers og dyrs væv. Efter disse kriterier kan lignaner fra hørfrø defineres som phytoøstrogener.

Lignaner i planter
Knust hørfrø er en af de rigeste kilder til plantelignaner. Knuste hørfrø har et højere dokumenteret indhold af lignanerne secoisolariciresinol diglycosid (SDG) og derudover små mængder af lignanerne matairesinol, pinoresinol og isolariciresinol. Lignaner findes i de mest fiberrige planter, f.eks. kornsorter som hvede, byg og havre, grønsager som bønner, linser, sojabønner, hvidløg, asparges, broccoli og gulerødder.

Sådan virker pattedyrslignaner
Man mener, at pattedyrslignaner fungerer på den måde, at de binder sig til østrogenreceptorerne på cellemembranerne - på stort set samme måde som kroppens egne steroidhormoner gør. De bundne pattedyrslignaner påvirker receptorens aktivitet inden i cellen og i sidste ende også væv som f.eks. i kønsorganerne. Andre phytoøstrogener arbejder på samme måde.

Pattedyrslignaner er ikke så stærke som kroppens egne østrogener (kaldet endogene østrogener). Alligevel kan de fungere som enten phytoøstrogener eller som østrogen-antagonister afhængigt af, om der er andre og stærkere østrogener til stede, f.eks. østradiol. Østrogen-antagonister modvirker de endogene østrogeners aktivitet. Når blodets indhold af endogene østrogener er normalt - som tilfældet er hos kvinder, der endnu ikke er kommet i overgangsalderen - binder lignanerne sig til østrogenreceptoren og blokerer for de endogene østrogeners aktivitet. I dette tilfælde optræder de som antagonister. Efter overgangsalderen falder blodets indhold af endogene østrogener naturligt, fordi æggestokkene frigiver mindre østrogen. I dette tilfælde fungerer lignanerne som svage østrogener.

Health News 2005

 

 

Forrige sideGå til toppen af siden
Powered by SiteManager © 2002-2012