Artikler: 6997  * Produkter: 677   Kurguider: 246    ·  Home  ·  Sitemap  ·  Links     
   
    FORSIDE  |  HELSE NYT  |  GENVEJ TIL LIVET  |  GENVEJ TIL SYGDOM  |  GUIDER  |  BASISBLADE  |  PRODUKTER  |  KURGUIDEN  |  OPSKRIFTER  

Søg på HELSENYT

Søg artikler
Søg i produkter
 
Send denne side til en som det kan gavne Udskriv siden

E-vitamin - nedsat risiko for hjertedød

06/07/2005 - E-vitamin kan formentlig ikke forebygge hverken hjertesygdom eller kræft, men det kan sænke risikoen for hjerteanfald, slagtilfælde eller dødsfald som følge af kredsløbssygdomme hos ældre kvinder, skriver Dominique Patton.

Resultaterne fra det hidtil største forsøg med E-vitamintilskud nogensinde - med deltagelse af næsten 40.000 kvinder - synes at bekræfte tidligere undersøgelsesresultater, der har vist, at vitaminet ikke kan forebygge hjertesygdom eller kræft. Men de kvinder, som tog høje doser af naturligt alpha-tocopherol, havde en betydeligt lavere risiko for at få eller at dø af et hjerteanfald eller et slagtilfælde, når de over 65 år, viser den hovedkonklusion, som er blevet offentliggjort i dag.

Resultaterne, som blev offentliggjort i 6. juli 2005-udgaven af Journal of the American Medical Association (bind 294, nr. 1), skal ifølge forskerne yderligere undersøges.

Producenterne af E-vitamintilskud vil også kunne glæde sig over den manglende tilstedeværelse af bivirkninger, som er påvist i det 10 år lange forsøg - det hidtil længste forsøg med E-vitamin.

Forskerteamet fra Harvard Medical School skriver, at der ikke var forskel på bivirkningerne i den gruppe, der tog E-vitamin, og den, der fik placebo - bortset fra en let øget tendens til større risiko for næseblødning.

Dette resultat står i kontrast til en nyligt offentliggjort meta-analyse, som gennemgik forsøg med personer, som allerede led af en kræftsygdom, hjertesygdom eller anden alvorlig sygdom, og som syntes at have en langt højere risiko for at dø, når de tog E-vitamintilskud.

Men forfatterne til Women’s Health Study, et randomiseret, dobbelt-blind, placebo-kontrolleret forsøg, som også undersøgte virkningen af lave doser af aspirin, noterer sig, at mange af de tidligere forsøg med E-vitamin "primært er blevet udført blandt forsøgsdeltagere, som ligger i en risikogruppe for at udvikle karsygdomme, lider af karsygdomme eller ligger i en risikogruppe for at udvikle kræft".

Mange af disse forsøg var desuden begrænset til fem år. Det heromtalte forsøg var struktureret, så man havde muligheden for at undersøge den potentielt gavnlige indvirkning af E-vitamin over en længere periode og blandt raske forsøgspersoner.

Dr. Andrew Shao, vice-direktør for afdelingen for regler vedr. videnskabelige forsøg i fagforeningen Council for Responsible Nutrition (CRN), hilser det velkommen, at der nu foreligger data fra en rask befolkningsgruppe, og han noterer sig, at tidligere E-vitaminforsøg foregik med deltagelse af syge befolkningsgrupper, og at man derefter på ukorrekt vis brugte resultaterne til at drage konklusioner vedr. E-vitamins potentielt skadegørende virkning på raske personer.

"Women’s Health Study vil kunne medvirke til at opklare nogle af de mere tvivlsomme myter omkring E-vitamin. Vi håber, at disse resultater vil kunne inspirere andre forskere til at fortsætte forskningen i E-vitamin og dets potentielt gavnlige virkning", siger han.

Men Rita Redberg, som skriver lederen i JAMA, bemærker, at de fleste af de kvinder, der deltog i dette forsøg, havde en meget lav risiko for at udvikle hjertesygdom, og dette faktum kan have undermineret den konklusion, at E-vitamin generelt kan forebygge hjertesygdom.

Ikke desto mindre kan de nye undersøgelsesresultater være meget vigtige, hvis de kan bekræftes i fremtidige forsøg. Kredsløbssygdomme er den primære dødsårsag blandt kvinder i alle europæiske lande og blandt alle europæiske mænd undtagen franskmændene. Hvert år er kredsløbssygdomme skyld i næsten halvdelen (49%) af alle dødsfald i Europa. Det svarer til 4,35 mio. dødsfald årligt, viser tal fra European Heart Network.

Undersøgelsen påviste en 24% reduktion i antallet af kredsløbsdødsfald blandt de næsten 20.000 kvinder, som tog E-vitamintilskud, sammenlignet med de næsten 20.000 kvinder, som fik placebo. For kvinder på 65 år og derover havde E-vitamintilskud en endnu større, positiv virkning. Her faldt antallet af dødsfald som følge af kredsløbsproblemer med 49% sammenlignet med placebogruppen, og antallet af hjerteanfald faldt med 34%.

Forfatterne til undersøgelsesrapporten udtaler, at den store nedgang i antallet af kredsløbsdødsfald muligvis "kan skyldes tilfældigheder", så anerkender de, at resultaterne "bør undersøges nærmere". De noterer sig også, at kun få af de tidligere E-vitaminforsøg har rapporteret om resultater i forhold til forsøgsdeltagernes alder.

Professor Maret Traber, seniorforsker ved Linus Pauling Institute ved Oregon State University og en af de førende eksperter på E-vitamin, siger: "E-vitamin er klart medvirkende til at reducere risikoen for hjertesygdom og andre degenerative sygdomme. Dette er specielt vigtigt for personer, der ryger eller har forhøjet blodtryk, eller som ikke spiser ordentligt - vaner, som kan gøre, at de ikke kan opretholde et passende niveau af dette livsvigtige vitamin i kroppen".

Resultaterne fra et langtidsforsøg, der går i dybden med E-vitamins virkning på mænd - Physician’s Health Study - kan først forventes offentliggjort i 2008, men her vil man kunne få flere data, der kan tydeliggøre de heromtalte resultater.

Health News 2005

 

 

Forrige sideGå til toppen af siden
Powered by SiteManager © 2002-2012