Artikler: 6997  * Produkter: 677   Kurguider: 246    ·  Home  ·  Sitemap  ·  Links     
   
    FORSIDE  |  HELSE NYT  |  GENVEJ TIL LIVET  |  GENVEJ TIL SYGDOM  |  GUIDER  |  BASISBLADE  |  PRODUKTER  |  KURGUIDEN  |  OPSKRIFTER  

Søg på HELSENYT

Søg artikler
Søg i produkter
 
Send denne side til en som det kan gavne Udskriv siden

Kolesterol-ubalance fjernet på tre måneder

Homer Gibson så ikke alt for tilfreds ud. Han gik langsomt fra venteværelset ind i mit konsultation - tilskyndet af sin kone, Mary, som jeg havde kendt i mange år. Selvom han ikke havde været her før, mente jeg nok, at jeg vidste, hvad vi skulle tale om. For flere måneder siden havde Mary Gibson under et af sine hyppige besøg virket nedtrykt og meget træt. Hun fortalte, at Homer "endelig havde fået sit hjerteanfald" efter mange år med tilbagevendende brystsmerter. Vi havde talt om, hvad vi kunne gøre for at forebygge, at det skete igen - og hun forlod min klinik med et fast besluttet blik i øjnene.

"Hvad kan jeg gøre for jer?", spurgte jeg, da hr. og fru Gibson havde sat sig.

"Du ku’ lade være med at lade os vente en halv time. Det ville hjælpe gevaldigt", svarede Gibson.

"Homer, tal ordentligt!" lød det formanende fra hans kone. "Du lovede, at du ville høre efter".

"Nogle gange tager konsultationerne ekstra tid", sagde jeg. "Og nogle patienter har ikke lyst til at gå, når deres tid er ovre. Desværre har vi haft noget af begge dele i dag. Det er godt, at der ikke også var akutte henvendelser".

"Tag dig ikke af Homer. Han er bare sur, fordi det er godt vejr, og han hellere ville spille golf".

"Første solskinsdag i to uger. Og så sidder jeg bare her", knurrede Gibson.

"Hvad er dit handicap"?

"Lad os hellere tale om mit DHL-kolesterol. Det er derfor, jeg er kommet."

"Dit DHL-kolesterol?"

"Min læge siger, at han tror, det er grunden til, at jeg havde problemer med hjertet. Ikke nok DHL-kolesterol - eller noget i den retning. En eller anden nymodens test."

"HDL-kolesterol, Homer."

"Jaja. I årevis har vi hørt på, at for meget kolesterol var noget skidt, og nu får jeg så at vide, at jeg har fået et hjerteanfald, fordi jeg ikke havde nok kolesterol".

Mary Gibson sukkede. "Jeg har allerede forklaret ham det, doktor. Han er bare stædig."

"Så du har fået lavet en kolesteroltest for at måle dit HDL-kolesteroltal"?

"Hans bedste resultat var 27. En af gangene var det 19. Problemet er, at det var enormt svært for mig at overtale hans læge til at foretage testen. Han sagde, at det var mere eller mindre spild af tid at tjekke det samlede kolesteroltal, for selvom man får medicin for at sænke kolesteroltallet, så kan det ikke forebygge hjerteproblemer".

"Det er rigtigt nok. En ny stribe forskningsresultater har vist, at et af de midler, der oftest ordineres med forhøjet kolesteroltal, giver flere dødsfald - helt op til 20-25%, og alligevel var der ikke færre hjerteanfald".

"Jeg behøver heller ikke et lavere kolesteroltal", sagde Gibson. "Det er de der DHL-nogen, jeg skal have flere af. Jeg fik mit kolesteroltal under kontrol for flere år siden ved at skære ned på det animalske fedt. Fra ca. 400 til ca. 300. Min læge sagde til mig, at det var helt i orden - min alder taget i betragtning. Jeg er jo altså 74".

To år med stikpiller
"Han får det til at lyde så nemt - som om det bare lige var noget, han gjorde af sig selv. Det tog mig to hele år…"

"…med den ene stikpille efter den anden", afbrød Gibson.

"Jamen, det var til dit eget bedste! To hele år for at få ham til at ændre vaner. Jeg kunne stadig ikke få ham til bare at tage en enkelt vitaminpille. Han så på mig, som om jeg ville forgive ham".

"Det var galt nok, at jeg skulle opgive de dybstegte rejer", lød det klagende fra Gibson. "Men jeg gjorde det. Jeg tænkte, at hvis jeg kunne gøre det med det og så tage de der dynamit-piller, hver gang jeg havde en smule ondt, og så spille golf hver dag, undtagen når det regnede - ja, for motionens skyld, altså - så måtte det være godt. Desuden siger min læge, at man ikke behøver vitaminpiller, hvis man spiser en varieret kost".

"Neeeej, du skal bare tage dynamitpillerne i stedet for", indskød fru Gibson med slet skjult ironi.

"Dynamitpiller?"

"Ja, det kalder han nitroglycerin-tabletterne."

"Nåh. Tager du stadig dem?"

"Nejda! Jeg har ikke haft smerter i brystet siden hjerteanfaldet. Jeg mente egentlig, at nu var det overstået, men min læge siger, at det godt kan ske igen".

"Homer, lad nu bare lægen fortælle dig noget om vitaminer."

"Inden vi snakker om vitaminerne, skulle vi så ikke lige tale lidt om kosten generelt? Den er altid vigtigere end kosttilskuddene. Der er adskillige gode kostprogrammer fremme nu, f.eks…."

Gibsons ansigt krøllede sig sammen. "Jeg har sagt til Mary, at nu har jeg ændret så meget på min kost, som jeg har lyst til. Nu vil jeg godt prøve hendes vitaminpiller. Lad være med at spise dit, og lad være med at spise dat…"

Fru Gibson så lidt bedrøvet ud og gav mig et advarende blik. "Lad os nu bare snakke om vitaminerne og de ting, der kan hjælpe på HDL-kolesteroltallet. Vi snakker om kosten, når vi kommer hjem. Da jeg var her sidst, sagde du, at nogle vitaminer kan være med til at øge HDL-kolesteroltallet, gjorde du ikke?"

"Jo, det gjorde jeg".

"Homer, vis ham dine tal fra sidste uge." Gibson stak hånden i lommen og trak en kopi af en laboratorieudskrift ud. Han rakte mig den.

"Det totale kolesteroltal er 293, HDL-tallet 25. Det er ikke så godt."

"Nej, det sagde min læge osse. Han er åbenbart hoppet helt på den med DHL-kolesterol nu. Men han sagde, at man ikke kunne få medicin for det."

"Der er nogle resultater, der tyder på, at jo mere HDL-kolesterol du har i forhold til det samlede kolesteroltal, jo bedre er du beskyttet mod åreforkalkning. Det garanterer ikke, at du ikke kan gå hen og få et hjerteanfald igen, men det mindsker risikoen. Dine testresultater viser, at du har en relativt høj risiko. Samlet tal 293, HDL 25. Det giver dig et relativt forhold på 11.7, og det er for højt".

"Nå, men hvordan får jeg så mere af det, jeg skal have mere af?"

"Det er ikke kun det, det kommer an på - du kunne også have godt af at få sænket dit samlede kolesteroltal. Hvis du ikke har taget vitaminer eller andre kosttilskud tidligere, så kan det faktisk godt lade sig gøre."

"Indtil nu har jeg ikke kunnet få ham til at tage en vitaminpille. Der skulle et hjerteanfald til, før han ville lytte til mig".

"Okay, okay, Mary. Nu HAR jeg forstået det. Lad os så komme videre - hvad skal jeg gøre?"

Jeg tog min notesblok frem. "Ved hjælp af disse kosttilskud har ernæringsorienterede læger hjulpet mennesker med åreforkalkning og dermed også hjertesygdomme, i årtier, før nogen overhovedet havde hørt om HDL-kolesterol. Og nu hvor man kan få testet sit HDL-kolesterol, så har det vist sig, at tilskuddene er med til at øge HDL-tallet, mens de sænker det samlede kolesteroltal".

"Lægerne skulle bekymre sig lidt mere om patienterne i stedet for at skulle have videnskabelige forklaringer hver gang. Nogle gange er videnskaben simpelthen for længe om at vågne op", bemærkede fru Gibson.

"Lad os starte med lecithin. Du skal tage tre teskefulde lecitin granulat to gange dagligt. Helt tilbage i 1943 og adskillige gange siden har lecithin vist sig at kunne sænke det samlede kolesteroltal. Alligevel kaldte en rapport fra 1980 denne reduktion for ’uventet’. Og en anden rapport viser, at lecithin hæver HDL-kolesteroltallet og samtidig sænker LDL-kolesteroltallet.

Så skal du også tage E-vitamin, mindst 800 I.E. dagligt. E-vitamin (500 i. e. naturligt E-vitamin morgen og aften) har vist sig at kunne hæve HDL-tallet fra 100% til over 300%.

For det tredje skal du tage to gram C-vitamin (4 x 500 mg Mega C-vitamin) to gange dagligt. Det er med til at øge HDL-tallet - og nogle resultater tyder på, at det også sænker det samlede kolesteroltal.

Og sidst, men ikke mindst skal du spise en spiseskefuld solsikke- eller tidselolie om dagen. Det sænker det samlede kolesteroltal, men det har endnu ikke vist sig at kunne øge HDL-tallet. Og du skal ikke tage det uden E-vitamin."

Jeg gav Gibson sedlen. Han kiggede lidt på den og rejste sig for at gå.

"Har du slet ingen spørgsmål, Homer?" spurgte fru Gibson.

"Jeg sagde, at jeg ville tage dine piller, gjorde jeg ikke? Nå, men nu har jeg fået en liste, og jeg har fået en forklaring. Lad os så komme ud, så de næste ikke også kommer til at vente. Golfbanen venter jo osse".

"Kom tilbage om seks uger, så vi kan tjekke dit kolesteroltal igen", sagde jeg, men Gibson var smuttet.

"Det skal han nok", svarede hans kone og skyndte sig efter ham.

Fire måneder senere var Gibsons samlede kolesteroltal på 214, hans HDL-kolesteroltal var på 56, hvilket gav et forhold på 3,8 - meget bedre end det tidligere tal på 11,7. Det er ikke givet, at han ikke får flere hjertanfald, men han har helt klart reduceret sin risiko til "under middel".

Vi har tilføjet en enkelt ting til hans ’kur’ - nemlig et bugspytkirtelenzym, som synes at hjælpe på hans fordøjelse og optagelse af fedt- og olieopløselige vitaminer og kosttilskud.

Referencer:
David Adlersberg og Harry Sobotka, "Effect of prolonged lecithin feeding on hypercholesterolemia," Journal of the Mount Sinai Hospital, marts-april 1943 p.955-956.
Marian T. Childs, Judith A. Bowlin, et al. "The contrasting effects of a dietary soya-lecithin product and corn oil on lipoprotein lipids in normolipidemic and familial hypercholesterolemic subjects, "Atherosclerosis, bind 38, 1981, s. 217-228.
"Coronary artery disease - epidemiology and prevention," Scientific American Medicine, bind 1, sektion 1, VIII, s. 1-8.
William J. Hermann Jr., Karen Ward og James Faucett, "The effect of tocopherol on high-density lipoprotein cholesterol", American Journal of Clinical Pathology, november 1979, s. 848-852.
Jennifer Horsey, Brian Livesley og J.W.T. Dickerson, "Ischemic heart disease and aged patients: effects of ascorbic acid on lipoproteins," Journal of Human Nutrition, bind 35, nr. 1, 1981, s. 53-58.
Ronald K. Tompkins og Lillie G. Parkin, "Effects of long-term ingestion of soya phosholipids on serum lipids in humans," American Journal of Surgery, september 1980, s. 360-364.
Antoine J. Vergroesen, "Physiological effects of dietary linoleic acid," Nutrition Reviews, januar 1977, s. 1-5.

Jonatan 1983.

 

 

Forrige sideGå til toppen af siden
Powered by SiteManager © 2002-2012