Artikler: 6997  * Produkter: 677   Kurguider: 246    ·  Home  ·  Sitemap  ·  Links     
   
    FORSIDE  |  HELSE NYT  |  GENVEJ TIL LIVET  |  GENVEJ TIL SYGDOM  |  GUIDER  |  BASISBLADE  |  PRODUKTER  |  KURGUIDEN  |  OPSKRIFTER  

Søg på HELSENYT

Søg artikler
Søg i produkter
 
Send denne side til en som det kan gavne Udskriv siden

Folsyre, B6-vitamin og hjertesygdomme hos kvinder

Folsyre og B6-vitamin fra kosten og i form af kosttilskud har indflydelse på risikoen for sygdomme i hjertets kranspulsårer blandt kvinder.

Kontekst
For stort indhold af homocystein skyldes både genetiske og livsstilsmæssige faktorer, bl.a. et lavt optag af folsyre og B6-vitamin. Men der foreligger ingen data vedr. indtagelse af disse vitaminer og deres mulige indflydelse på risikoen for at udvikle sygdomme i hjertets kranspulsårer.

Mål
At undersøge indtaget af folsyre og B6-vitamin i forhold til antallet af tilfælde af myocardie-infarkt både med og uden dødelig udgang.

Struktur
I alt 80.082 kvinder fra ”Nurses’ Health Study deltog. Ingen havde tidligere haft hverken hjertesyg­dom, kræft, forhøjet kolesteroltal eller diabetes. De blev via et spørgeskema udspurgt om deres nor­male indtag af folsyre og B6-vitamin.

Resultat
I løbet af en opfølgningsperiode på 14 år konstaterede man 658 tilfælde af myocardie-infarkt uden dødelig udgang og 281 tilfælde med dødelig udgang. Forskerne justerede for andre risikofaktorer (rygning, forhøjet blodtryk og indtagelse af alkohol, fibre, E-vitamin og mættede, flerumættede og trans-fedtsyrer). Risikoen for hjertesygdom var lavest blandt de kvinder, der indtog enten et multi-vitamin-præparat eller større mængder folsyre og B6-vitamin end den anbefalede dagsdosis.

Konklusion
Disse resultater tyder på, at indtagelse af folsyre og B6-vitamin i doser, der ligger over den anbefa­lede dagsdosis, kan være et vigtigt led i den primære forebyggelse af sygdomme i hjertets krans­pulsårer hos kvinder.

Kilde: JAMA 4. februar 1998;279(5):359-64

Health News 2005

 

 

Forrige sideGå til toppen af siden
Powered by SiteManager © 2002-2012