Artikler: 6997  * Produkter: 677   Kurguider: 246    ·  Home  ·  Sitemap  ·  Links     
   
    FORSIDE  |  HELSE NYT  |  GENVEJ TIL LIVET  |  GENVEJ TIL SYGDOM  |  GUIDER  |  BASISBLADE  |  PRODUKTER  |  KURGUIDEN  |  OPSKRIFTER  

Søg på HELSENYT

Søg artikler
Søg i produkter
 
Send denne side til en som det kan gavne Udskriv siden

Selentilskud er nødvendigt for ældre kvinder

Mange ældre kvinder har et lavt indhold af selen og andre antioxidanter i blodet, og de kan få stor gavn af et tilskud, siger tyske forskere.

”Data fra vores forsøg viser, at indholdet af selen og alfa-tocoferol i kroppen på ældre kvinder, som ellers har en ernæringsmæssigt god status, ofte er for lavt”, skriver Dr. M. Wolters og hans kolleger i december-udgaven af tidsskriftet European Journal of Clinical Nutrition (bind 60, s. 85-91).

Et stort indtag af antioxidanter, herunder selen og tocoferol, har vist sig at kunne beskytte mod kroniske sygdomme.

De tyske forskningsresultater viser, at næsten 40% af den undersøgte befolkningsgruppe ikke nåede op på den anbefalede koncentration af selen i blodet (mindre end 1,1 mmol pr. l) - på trods af, at alle spiste en sund og varieret kost.

Forskerne undersøgte kostvanerne blandt 178 kvinder med en gennemsnitsalder på 63 over en for­søgsperiode på tre dage. Der blev udtaget blodprøver til måling blodets koncentration af de forskel­lige antioxidanter.

”Resultaterne viser, at et lavt blodindhold af alfa-tocoferol og selen forekommer meget hyppigt, selv blandt veluddannede tyske kvinder, der spiser en sund kost,” lyder det fra forskerne.

”Dette resultat tyder på, at … kvinder med et lavt antioxidant-indhold i blodet formentlig vil have gavn af at tage tilskud af antioxidanter,” anbefaler forskerne.

Man mener, at selen og alfa-tocoferol sammen er med til at forhindre iltning af fedtstoffer. ”Et utilstrækkeligt indhold af et af disse næringsstoffer kan øge risikoen for iltningsbelastning og de sygdomme, som kan være forbundet hermed,” forklarer forskerne.

Der sælges en hel del selentilskud i helsekostforretningerne, men tilsætning af selen til hverdags­varer er ikke slået an. Så sent som i sidste måned fjernede den britiske supermarkedskæde Waitrose sine selen-berigede brød fra hylderne på grund af for lav omsætning. Man begrundede det dårlige salg med, at forbrugerne ved for lidt om selens betydning for kroppen og helbredet.

Resultater offentliggjort i fagtidsskriftet Archives of Internal Medicine (2004, bind 164, s. 2335-2342) tyder på, at tilskud af antioxidanter kan reducere risikoen for kræftsygdom. En anden under­søgelse, som blev offentliggjort i American Journal of Clinical Nutrition (bind 80, s. 154-162), viser, at øget indtagelse af selen kan styrke immunforsvaret.

Disse undersøgelsesresultater føjer sig til den stadigt voksende mængde af beviser for selens betyd­ning på vores helbred. Der har endog været forslag fremme om at berige jord og gødning med selen for at øge det samlede selen-indtag i befolkningen.

Health News 2006

 

 

Forrige sideGå til toppen af siden
Powered by SiteManager © 2002-2012