Artikler: 6997  * Produkter: 677   Kurguider: 246    ·  Home  ·  Sitemap  ·  Links     
   
    FORSIDE  |  HELSE NYT  |  GENVEJ TIL LIVET  |  GENVEJ TIL SYGDOM  |  GUIDER  |  BASISBLADE  |  PRODUKTER  |  KURGUIDEN  |  OPSKRIFTER  

Søg på HELSENYT

Søg artikler
Søg i produkter
 
Send denne side til en som det kan gavne Udskriv siden

Betacaroten beskytter hud mod solen

Betacaroten, der er en forløber for vitamin A, er normalt til stede i vor hud og findes i rigelige mængder, især i algen Dunaliella salina og bestemte røde og orange grønsager som f.eks. gulerødder. Det omdannes til vitamin A af cellerne i tarmepitelet un­der absorberingen. Indtagelse af kapsler, lavet på basis af beta-caroten, fremmer hudens farvning.

På den ene side giver dette pro-vitamin huden en gul-orangefarvet glød, idet det er et pigment, der akkumuleres i hudens øvre og nedre lag og i fedtvævet, og som sådan fremkalder det en mørk, appel­singul farvenuance, der kan ligne solbruning.

På den anden side er betacaroten i stand til at absorbere de lysstråler, der går fra 360-600 nanometer, og følgelig en stor del af de ultra-violette stråler (320-400). Derved virker det som "gadefejer" over for de frie radikale, toksiske substanser, der dannes i huden dels under aldringssprocessen, dels i tilfælde af degenerative sygdomme, og ikke mindst når vævene er udsat for belastninger af forskellig art (frie radikale dannes også som følge af bestråling med solstråler, i høj grad en "økologisk belastning"). Betacarotens evne til at absorbere en bestemt del af de ultra-violette stråler bliver udnyttet i behandlingen af forskellige hudsygdomme, hvor patienten er følsom over for eller ude af stand til at tåle solbestråling.

Konklusion: Betacaroten stimulerer ikke solbruningen, men i bestemte doser pigmenterer den huden med en appelsingul farvenuance, og bruges det rigtigt, er det i nogen grad i stand til at beskytte huden mod sol­skader og helbrede nogle sygdomme, hvor lyset spiller en kausal eller medvirkende rolle.

Kilde: Prof. Riccarda Serri, Università  di Milano.

Health News 2006

 

 

 

Forrige sideGå til toppen af siden
Powered by SiteManager © 2002-2012