Urter og krydderier

Pebermynte – et sandt og sundt multitalent!

Pebermynte blev i 2004 kåret til årets lægeplante. Og med rette, for den hjælper på en hel masse hverdagsproblemer og bør derfor være at finde i ethvert husapotek med respekt for sig selv!

Hvis vi skulle bruge noget forskelligt til hvert enkelt af de helbredsproblemer, vi kan komme til at lide af i dagligdagen, så ville husapoteket fylde et helt rum. Her kommer lægeplanterne ind i bille­det, for de har et bredt virkningsspekter – én plante kan hjælpe på flere forskellige ting! Pebermynte er en 30-90 cm høj krydderiplante med en opretstående firkantet stængel, der dyrkes i Europa, Amerika og Japan. Planten indeholder flavonoider, gærstoffer og æterisk olie, hvis hovedbestanddel er men­tol, og den høstes kort før blomstring. Pebermynte virker krampeløsnende, smertestillende og bero­ligende. Den fremmer gennemblødningen og bekæmper bakterier og vira. Her er en række tips til, hvordan du kan udnytte plantens helbredende kræfter:

  • Akut hjælp mod kvalme. Hjælper ved irriteret/dårlig mave eller transportsyge: Dryp 1 dråbe ren, æterisk Japansk Pebermynteolie på håndryggen, og slik den op på tungen – det beroliger maven i løbet af kort tid.
  • Ved oppustethed, mavekneb, mavekrampe og nervøs tarm. Drik 2-4 kopper pebermyntete fordelt over dagen. Virker vinddrivende og krampeløsnende og af­spænder mave og tarm.
  • Ved spændingshovedpine. Dryp eller massér let 2-3 dråber æterisk Japansk Pebermynteolie eller en færdig olie/alkohol-blanding ind i panden og tindingerne. Kliniske forsøg viser, at dette hjælper lige så godt som tabletter med parace­tamol eller acetylsalicylsyre. Stammer smerterne fra en spændt nakke, kan du dryppe lidt æterisk olie på hånden, tilsætte nogle dråber jojoba-olie, gnide hænderne i blandingen og massere nakken.
  • Ved halssmerter og tandkødsbetændelse. Skyl munden og gurgl med 3 dråber æterisk Japansk Pebermynteolie i et glas vand. Desinficerer og lindrer smerterne.
  • Ved forkølelse og hoste. Kom 3-5 dråber Japansk Pebermynteolie i et glas varmt vand og inhalér dampen (luk øjnene – ellers dine øjne komme til at ”brænde”). Løsner fast slim og letter åndedrættet.
  • Ved forstuvninger, forstrækninger, slag og kvæstelser. Bland 10 dråber Japansk pebermynteolie med 10 ml etanol og gnid i flere omgange på det skadede område. Køler og virker smertestillende.

Mynte er ikke velegnet til brug i flere uger ad gangen. Bør ikke anvendes til børn under seks år – kan føre til kramper i luftvejene (og åndedrætsstop). Mynteolie må ikke komme i nærheden af øjnene- Ved galde- og leversygdomme skal lægen spørges til råds inden brug.

Læs også
Ægte Japansk Pebermynteolie
Japansk Pebermynteolie – en vidunderlig olie
Japansk Pebermynteolie mod hovedpine
Pebermynte – god mod mange lidelser
Et pust af pebermynte gør os mere effektive
Jojobaolie – ørkenens flydende guld
Iste med pebermynte
Daddelis med mynte

Kilde
Schlank & Form 2004