Artikler: 6997  * Produkter: 677   Kurguider: 246    ·  Home  ·  Sitemap  ·  Links     
   
    FORSIDE  |  HELSE NYT  |  GENVEJ TIL LIVET  |  GENVEJ TIL SYGDOM  |  GUIDER  |  BASISBLADE  |  PRODUKTER  |  KURGUIDEN  |  OPSKRIFTER  

Søg på HELSENYT

Søg artikler
Søg i produkter
 
Send denne side til en som det kan gavne Udskriv siden

E-vitamin og brystkræft

Aspekter af E-vitamin og forebyggelsen af brystkræft

E-vitaminets biologiske funktion i menneskekroppen har en sammenhæng med cellernes funktion og tilstedeværelsen af en tilstrækkelig mængde af næringsstoffet i vævet. Den største mængde E-vitamin lagres i fedtvævet, hvor det fordeles jævnt. Brystets fedtvæv har således en koncentration af E-vitamin, der svarer til den koncentration, man finder andre steder i kroppen.

Kirtelsystemet lagrer også E-vitamin i tilstrækkelige mængder til at opretholde cellernes funktion. Den mælk, der udskilles fra brystets kirtler og mælkegange, indeholder en stor koncentration af tocopherol. Hvor normalt brystvæv formentlig anvender E-vitamin som en antioxidant, ser det ud til, at svulstvæv håndterer E-vitaminet på en anden måde. Svulster i brystet, som har østrogen-negative receptorer og en dårlig histologisk differentiering, har en lavere koncentration af E-vitamin end svulster med positive østrogen-receptorer og en god histologisk differentiering.

Eftersom E-vitamin anses for at være den vigtigste, om ikke den eneste, lipofile antioxidant, der er i stand til at bryde kæderne i plasma og væv, er der grundlag for at udforske vitaminets rolle for dets potentielle kræftforebyggende indvirkning på brystkræft. Kombinationen af E-vitamin og andre kræftforebyggende stoffer synes at være den mest hensigtsmæssige indgangsvinkel.

Adv Exp Med Biol (UNITED STATES) 1994, 364.

Endokrine parametre og alfa-tocopherol-behandling af patienter med dysplasi i brystvævet
17 patienter med dysplasi i brystvævet og 6 kontrolpatienter blev i et dobbeltblind forsøg behandlet med alfa-tocopherol-acetat (600 enheder pr. dag). Man bestemte indholdet af alfa-tocopherol, østra­diol, østriol og progesteron i blodet på basis af blodprøver taget på dag 21 i patienternes menstrua­tionscyklus - både før og under behandlingen. 88% af patienterne udviste en klinisk reaktion på be­handlingen.

Blodets koncentration af alfa-tocopherol steg efter behandlingen hos både patienter og  kontrolper­sonerne. Ændringen i østradiol- og progesteron-indholdet var ikke statistisk signifikant hos hverken patientgruppen eller kontrolgruppen efter behandlingen - patientgruppen udviste dog en tendens i retning mod en forøgelse af blodets indhold af progesteron.

Forholdet mellem progesteron og østradiol, som er unormalt hos patienter med dysplasi i brystvæ­vet, steg derimod fra 30 +/- 7 (S.E.) til 53 +/- 11 hos patienterne efter behandling med alfa-tocophe­rol (p < 0,05). Kontrolgruppen udviste ingen statistisk signifikant ændring i progesteron-/østradiol-forholdet.

Resultaterne af denne undersøgelse tyder på, at behandling med alfa-tocopherol kan rette op på et u­normalt progesteron-/østradiol-forhold hos patienter med dysplasi i brystvævet - og dette kan være medvirkende til at reducere antallet af ondartede svulster i brystet i fremtiden.

Kilde: London RS; Sundaram GS; Schultz M; Nair PP; Goldstein PJ. Cancer res (UNITED STATES) sep. 1981.

Health News 2006

 

 

 

 

Forrige sideGå til toppen af siden
Powered by SiteManager © 2002-2012