Artikler: 6997  * Produkter: 677   Kurguider: 246    ·  Home  ·  Sitemap  ·  Links     
   
    FORSIDE  |  HELSE NYT  |  GENVEJ TIL LIVET  |  GENVEJ TIL SYGDOM  |  GUIDER  |  BASISBLADE  |  PRODUKTER  |  KURGUIDEN  |  OPSKRIFTER  

Søg på HELSENYT

Søg artikler
Søg i produkter
 
Send denne side til en som det kan gavne Udskriv siden

Grøn te: Sandheden om grøn te

Man siger, at grøn te kan nedsætte risikoen for kræft, hjertesygdom, ledegigt og svær overvægt. Nu tyder ny forskning på, at teen også kan medvirke til at forebygge Alzheimer’s. John Triggs ser nærmere på dette såkaldte medicinske mirakel.

Det er godt nok te, men ikke i gængs forstand. Grøn te stammer måske nok fra samme plante som den traditionelle engelske te og indeholder også de samme kemiske stoffer, men den specielle måde, den forarbejdes på, giver den dens sundhedsfremmende egenskaber.

Normal gæres sort te, før den puttes i tebreve - en proces, der giver den en mørkere farve og stærke­re smag. Grøn te, som er blevet drukket i Kina og Japan i de sidste 5.000 år, får ikke lov til at gære, så den bliver ved med at være grøn og let i smagen.

Gæringen af teplanten med det latinske navn Camellia sinensis ændrer plantens kemiske egenska­ber. Det vigtigste - set fra et sundhedsmæssigt synspunkt - er det, der sker med en række antioxi­dante stoffer kaldet catechiner. De er i stand til at ødelægge frie radikaler - meget reaktive moleky­ler, som kan ødelægge kroppens celler og gøre den modtagelig for kræft, hjertesygdom og andre degenerative lidelser.

Dr. Russell McLauchlan, ekspert i plantestoffer og forskningsleder ved Institute of Food Research, har følgende forklaring: ”Catechiner er biologisk aktive stoffer, der findes i frisk grøn te, og som meget let optages i kroppen. Men ved gæring af teen vil de samles, så de danner helt nye stoffer kaldet theaflaviner og thearubiginer. Og i modsætning til catechinerne optages disse stoffer ikke i kroppen - de går direkte igennem fordøjelsessystemet. De gavnlige stoffer i den almindelige te kan være en hjælp til fordøjelsen, men de kan ikke gøre noget for resten af kroppen, for de optages gan­ske enkelt ikke”.

Med andre ord: Grøn te opfrisker de dele af kroppen, som den sorte te ikke kan nå.

Er grøn te populær?
Ja, den grønne te bliver mere og mere populær. Man har kendt til grøn te i tusindvis af år i Asien, men det er først her for nylig, at teen har vundet indpas i den vestlige verden. Ifølge en nyligt of­fentliggjort undersøgelse fra Mintel har der været en stigning på 50% i salget af grøn te i løbet af det sidste års tid. Og teen bliver ikke kun drukket - man kan nu finde grøn te i alt fra is til chokola­de, shampoo og fugtighedscreme.

Hvad kan teen gøre for dit helbred?
Ny forskning tyder på, at grøn te er gavnlig for alle aspekter af dit helbred - uden undtagelse. Den bedst kendte og mest udforskede teori er, at teen kan nedsætte risikoen for at udvikle en kræftsyg­dom, men teen er også blevet tilskrevet evnen til at beskytte hjertet, sænke kolesterolindholdet i blodet, bekæmpe ledegigt og endog HIV. Forskere fra University of South Florida hævder, at teen også kan beskytte mod udviklingen af Alzheimer’s.

Hovedparten af den forskning, der er udført på grøn te, har fokuseret på catechinerne og helt speci­fikt på den variant, der hedder epigallocatechin gallate eller EGGG. Det er værd at bemærke, at me­get af den forskning, der foregår, udføres på dette stof, og ikke på grøn te som sådan.

Amerikanske forskere har fundet ud af, at grøn te kan være medvirkende til vægttab. Man påviste, at mænd, som var på slankekur og samtidig tog et ekstrakt af grøn te hver dag, tabte dobbelt så me­get kropsfedt som de, der ikke fik kosttilskuddet.

Grøn te indeholder desuden naturlige antihistaminer, som modvirker den hævelse og irritation, der følger med varmeknopper. Og blot to små kopper grøn te siges at give dig den samme mængde C-vitamin som et glas appelsinjuice.

Kan teen virkelig være med til at reducere risikoen for kræft?
Ja, ved første øjekast ser det unægtelig sådan ud, hvis man skal tro de forskningsresultater, der fore­ligger. I marts fandt en gruppe af britiske og spanske forskere frem til, at EGGG kan være medvir­kende til at forhindre kræftceller i at formere sig. Andre forsøg har vist, at antioxidanterne i den grønne te kan opsamle de frie radikaler, der kan skade cellerne og føre til kræftsygdom. Ved under­søgelser af lever-, mave- og hudkræft hos mus har man påvist, at indtagelse af grøn te kan reducere svulstens størrelse.

Dr. MacLauchlan advarer dog om, at disse forskningsresultater kan være misvisende: ”Problemet er, at de fleste forskningsresultater kommer fra forsøg, der er udført i laboratorier, hvor forskerne har foretaget deres forsøg på dyr i petriskåle. Sådanne forsøg kan vise interessante perspektiver, men de siger ikke rigtigt noget om, om grøn te rent faktisk også vil have virkning på mennesker. Der har også været flere forsøg, som har omfattet en analyse af livsstilen hos en stor befolknings­gruppe, og efter at man har taget højde for en masse forskellige faktorer, har man forsøgt at finde ud af, om grøn te i den daglige kost gør en forskel. Disse forsøg har ikke været nær så overbevisende. For hvert forsøg, der tyder på, at grøn te kan beskytte mod kræft, er der et andet forsøg, der viser, at det ikke er tilfældet”.

De amerikanske sundhedsmyndigheder, American Food and Drug Administration, deler dr. McLauchlans skepsis. I juli gennemgik man de tilgængelige forskningsresultater vedr. grøn te og konkluderede, at ”man ikke kan støtte anprisningerne af grøn te som et middel til at reducere risiko­en for kræftsygdomme”.

Hvad med hjertesygdom?
I februar offentliggjorde Institute of Child Health en forskningsrapport, som viste, at EGGG forhin­drer celler i hjerte og hjerne i at dø hen efter et hjerteanfald - og tilmed fremskynder helingen af cel­lerne i hjertet. Tidligere forskningsresultater har også antydet, at teens stærke antioxidante egenska­ber kan være medvirkende til at reducere mængden af kolesterol i arterievæggene. Men indtil videre er begge disse påstande kun påvist ved laboratorieforsøg, og forskerne medgiver, at der skal mere omfattende kliniske forsøg til, før man kan råde patienterne til at drikke grøn te efter et hjerteanfald eller et slagtilfælde.

Er det godt mod ledegigt?
Også for ledegigt gælder det, at det meste af forskningen er på et meget tidligt stadie. I 2003 påviste forskere fra Sheffield University, at EGGG kan beskytte ledbrusken mod skade ved slidgigt, men dette var udelukkende et reagensglasforsøg. Indtil nu er der ikke foretaget undersøgelser på menne­sker.

Referencer:
Adcocks C, Collin P, et al. Katekiner fra grøn te (Camellia sinensis) hæmmer kvæg og menneskelige brusk proteoglycan og type II collagen nedbrydning in vitro. J Nutr. 2002 Mar; 132 (3):341-6.
Ahmed S, Rahman A, et al. Grøn te polyfenol epigallocatechin-3-gallate hæmmer IL-1 beta-induceret aktivitet og udtryk for cyclooxygenase-2 og nitrogenoxid syntase-2 i menneskelige chondrocytter. Gratis Radic Biol Med. 2002 oktober 15, 33 (8):1097-105.
Ahmed S, Wang N, et al. Grøn te polyfenol epigallocatechin-3-gallate (EGCG) differentielt hæmmer interleukin-1 beta-induceret ekspression af matrix metalloproteinase-1 og -13 i menneskelige chondrocytter. J Læger Exp Der. 2004 Februar, 308 (2):767-73.

Og hvad med Alzheimer’s
Forskere har også opdaget, at EGGG hæmmer produktionen af et protein kaldet beta-amyloid, som menes at kunne begrænse hjerneaktiviteten hos mennesker, der lider af Alzheimer’s, og give hu­kommelsestab. Men forskningen blev udført på mus og ikke mennesker, og musene fik daglige ind­sprøjtninger af ren EGGG - en langt højere dosis, end man ville kunne opnå ved at drikke nogle få kopper grøn te hver dag.

Hvad med de øvrige påstande?
De fleste af påstandene er - som det gælder for påstandene om ledegigt, kræft, Alzheimer’s og hjer­tesygdom - baseret på resultaterne af laboratorieforsøg, og man har anvendt langt større mængder af EGGG, end et menneske ville kunne indtage ved simpelt hen at drikke den grønne te. Et enkelt, be­grænset, kontrolleret forsøg på mennesker syntes at kunne tyde på, at man kan øge stofskiftet ved at drikke grøn te - og dermed hurtigere forbrænde fedt. Men forsøget blev foretaget på en gruppe på kun 10 mænd. En anden, nyligt offentliggjort undersøgelse har vist, at hvis man drikker to kopper  grøn te dagligt, får man den samme mængde antioxidanter, som hvis man spiser fem portioner frugt og grønt.

Så kan det være skadeligt for mig at drikke grøn te?
”Jeg tror ikke, nogen behøver at være bange for, at det kan være skadeligt at drikke grøn te”, siger dr. McLauchlan. ”Teen indeholder koffein, men i mindre mængder end almindelig te og i langt mindre mængder end kaffe. Hvis man får for meget af noget - uanset hvor sundt det er - kan det være skadeligt, men det vil være svært af få en overdosis af grøn te”.

De undersøgelser, der viser, at grøn te har en gavnlig indvirkning på dit helbred, taler om alt fra to til fem kopper dagligt, så hvis du kan lide smagen af grøn te, så bliv ved med at drikke det. Hvem ved - måske er det godt for dit helbred? Men vi kan ikke love noget.

Læs også:
Grøn the - en moderne drik
Grøn the virker mod kræft
Grøn the mod tyktarmskræft?
Grøn the og kræft

Health News 2006

 

 

 

Forrige sideGå til toppen af siden
Powered by SiteManager © 2002-2012