Artikler: 6997  * Produkter: 677   Kurguider: 246    ·  Home  ·  Sitemap  ·  Links     
   
    FORSIDE  |  HELSE NYT  |  GENVEJ TIL LIVET  |  GENVEJ TIL SYGDOM  |  GUIDER  |  BASISBLADE  |  PRODUKTER  |  KURGUIDEN  |  OPSKRIFTER  

Søg på HELSENYT

Søg artikler
Søg i produkter
 
Send denne side til en som det kan gavne Udskriv siden

Ernæringsekspert gør fokus på saltsyre i fordøjelsen

Adelle Davis er en af USA's kendteste og mest værdsatte ernærings­eksperter og har studeret ved Purdue Universitetet foruden en lang række andre amerikanske universiteter, for til sidst at opnå sit Master of Science bevis fra den medicinske skole på University of Southern California.

Igennem hele sin karriere har hun haft et tæt samarbejde med læger på klinikker og hospitaler og vandt igennem sit arbejde med patienter en speciel erfaring inden for moderne vitamin og mineral­diæter i forbindelse med sund kost. Hun har i sit arbejde personlig udarbejdet specifikke diæter. for mere end 20.000 mennesker. Adelle Davis bøger har solgt i milliontal verden over.

Men dermed være ikke sagt, at man nødvendigvis kommer godt ud af det med alle former for protein. Først skal det jo fordøjes. Mange klager over, at de ikke rigtig kan klare kød (eller ølgær), eller hvad det nu er - de ved det sjældent selv. De siger enten, at de lider af luft i maven, eller at maden bliver liggende som en stor sten i maven. Det skyldes højst sandsynlig mangel på salt­syre. Jeg har behandlet dette problem grundigt i min bog Secrets of Health and Beauty(6). Her kan man læse, hvordan man konsta­terer, om man lider af mangel på saltsyre, bedst kendt som HCL, hvilken slags man skal bruge, og hvor meget man skal tage. Her vil jeg nøjes med et kort resume.

Saltsyre er en fordøjelsessyre, som udsondres i normalt funge­rende maver. Den fordøjer protein og mineralerne kalcium og jern. Uden saltsyre kan der let opstå problemer. Mange, som ser reklamer i TV, bilder sig ind at have halsbrand eller for megen mavesyre og tager et syreneutraliserende middel. Da sympto­merne på for lidt syre er fuldstændig de samme som symptomerne på for meget, er det det dummeste, man overhovedet kan gøre. Dr. Hugh Tuckey, som er ekspert i saltsyre, hævder, at man kun kan finde ud af, om man har for lidt eller for meget, ved at prøve sig frem, da kun få læger har begreb om problemet. Han anbefa­ler, at man tager en saltsyretablet (han foretrækker saltsyre-bea­tin-med-pepsin fra helsekostforretninger) efter et proteinholdigt måltid. Hvis man føler, at man har en stor sten i maven eller kan mærke luftdannelse, er problemet klart: mangel på PB Complex. Men hvis man har en brændende fornemmelse i maven kan det fak­tisk skyldes for megen syre, hvilket er yderst sjældent, siger dr. Tuckey. Hvis det sker, skal man blot drikke et glas vand, som skyl­ler det overflødige saltsyre væk, og fornemmelsen burde ophøre med det samme.

Hvad er årsagen til, at man mangler dette naturlige fordøjel­sesmiddel? Stress, vrede, småskænderier ved middagsbordet, be­kymringer samt en ganske almindelig fortravlet hverdag. Før i ti­den led folk kun af denne form for fordøjelsesbesvær, når de kom op i alderen, (og anede ikke hvad de skulle gøre ved det). I vore dage kan det ramme mennesker i alle aldre, som er stresse­de eller mangler B-vitaminer eller protein. Selv spædbørn kan mangle saltsyre. Et par dråber saltsyre i kosten, og før så skvatte­de spædbørn strutter af sundhed.

Saltsyremangel kan også skyldes underforsyning af forskellige vitaminer og mineraler. Flere og flere er ved at få øjnene op for, hvor stor en hjælp saltsyre er, når man skal fordøje en hvilken som helst form for protein, den være sig animalsk, vegetabilsk eller et mejeriprodukt. Jeg kender en læge med forstand på ernæring, som rutinemæssigt ordinerer saltsyre til sine patienter og i øvrigt også selv tager det (det gør jeg også). Han siger: »Hvis jeg havne­de på en øde ø og kun måtte vælge et næringsstof, ville jeg vælge saltsyre!« Folk, som har brug for saltsyre - og begynder at tage det - får det på samme måde.

Anvendelse: PB Complex er fremstillet på basis af naturligt forekommende substanser, der forebygger og lindrer oppustet­hed i maven og tarmluft samt modvirker træthed. Tabletterne normaliserer mavens saltsyre­balance, der kan være blevet forstyrret som følge af alkohol­indtagelse, stress og mangel på forskellige vitaminer og minera­ler eller for fed og proteinrig kost. Allerede efter den første dåse vil man vide om præpara­tet er gavnligt. Indeholder ikke gær, mælkesukker; farve- eller konserveringsmidler.

Anbefalet dosis: 1-2 tabletter 3 gange daglig, eller efter anvisning. Indtages i forbindelse med hovedmåltiderne.

Litteraturhenvisninger:
1. Adelle Davis: Let's Eat Right to Keep Fit. Harcourt Brace Jovanovich, New York, 1954.

2. Adelle Davis: Let's Get Well. Harcourt Brace Jovanovich, New York, 1965. 
3. American Journal of Clinical Nutrition. September 1972. 4. Prevention, November 1972, p. 135.
5. Frances Moore Lappe: Diet for a Small Planet. Ballantine Books, New York. 
6. Linda Clark: Secrets of Health and Beauty. Pyramid Communications.

Health News 2006

 

 

 

 

Forrige sideGå til toppen af siden
Powered by SiteManager © 2002-2012