Artikler: 6997  * Produkter: 677   Kurguider: 246    ·  Home  ·  Sitemap  ·  Links     
   
    FORSIDE  |  HELSE NYT  |  GENVEJ TIL LIVET  |  GENVEJ TIL SYGDOM  |  GUIDER  |  BASISBLADE  |  PRODUKTER  |  KURGUIDEN  |  OPSKRIFTER  

Søg på HELSENYT

Søg artikler
Søg i produkter
 
Send denne side til en som det kan gavne Udskriv siden

Selen kan reducere risikoen for blærekræft

Hvis man øger sin daglige indtagelse af selen, både via kosten og ved hjælp af kosttilskud, kan man reducere risikoen for blærekræft med helt op til 70%, viser resultaterne fra en ny undersøgelse foretaget i Belgien.

Den øgede mediebevågenhed - af bl.a. undersøgelser som ovennævnte, som netop er offentliggjort i International Journal of Urology (bind 13, s. 1180-1184) - kan yderligere åbne befolkningens øjne for et mineral, som man allerede har sat i forbindelse med en mindsket risiko for prostata- og lunge­kræft samt en forbedring af kroppens immunforsvar.

På det europæiske marked sælges der selentilskud for rundt regnet for ca. 40 mio. Euro pr. år. Dette tal tyder på, at der er et potentiale for fødevareproducenterne, hvis de kan øge forbrugernes forståel­se for mineralets egenskaber. Hidtil er selen-berigede fødevarer stort set blevet ignoreret af fødeva­reproducenterne, hvorimod man på kosttilskudsområdet kan se en lang række selen-produkter - både i form af rene selen-tilskud eller selen i kombination med andre næringsstoffer.

Forskerne, under ledelse af Eliane Kellen fra Katholieke Universiteit Leuven, gennemførte en kon­trolleret undersøgelse af 178 patienter og 362 kontrolgruppepersoner. Man tog blodprøver for at vurdere blodets indhold af selen.

Efter at have justeret for køn, alder, rygevaner og erhvervsmæssige risici beregnede forskerne, at risikoen for blærekræft var reduceret med 70% for personer med et blodindhold på mere end 96 mcg pr. liter sammenlignet med patienter med et blodindhold på mindre end 82,4 mcg pr. liter. Et selenindhold mellem 82,4 og 96 mcg pr. liter, gav reducerede risikoen for blærekræft med 52%. For hver forøgelse på 10 mcg selen pr. liter blod faldt risikoen for blærekræft med 14%.

På verdensplan får ca. 336.000 mennesker hvert år konstateret kræft i blæren. Sygdommen rammer tre gange så ofte mænd som kvinder, viser tal fra European School of Oncology. ”Dette kontrol­lerede forsøg tyder på, at der er en omvendt sammenhæng mellem blodets selen-koncentration og risikoen for blærekræft”, konkluderer forskerne.

Undersøgelsen har en række begrænsninger - frem for alt, at den er baseret på patienter og kontrol­deltagere, og at indtagelsen af selen-holdige fødevarer og kosttilskud kan være ændret efter blære­kræft-diagnosen. Og da der var tale om en epidemiologisk undersøgelse, udførte man ikke nogen direkte forskning i selenets virkemekanismer.

Der kræves betydeligt mere forskning i emnet, specielt flere epidemiologiske undersøgelser og randomiserede, kontrollerede forsøg på mennesker, til yderligere bekræftelse af disse resultater, samt forskning i den tilgrundliggende mekanisme for selenets tilsyneladende beskyttende virkning.

Europæernes selenniveau er generelt faldet, siden EU indførte restriktioner på import af hvede fra USA, hvor selenindholdet i jorden er højt. Resultatet er, at det gennemsnitlige indtag af selen i Storbritannien er faldet fra 60-34 mcg pr. dag. Dette har ført til krav fra flere sider om berigelse af jorden og brug af gødning med selen til at øge befolkningens indtagelse af mineralet.

Health News 2006

 

 

Forrige sideGå til toppen af siden
Powered by SiteManager © 2002-2012