Naturmidler

Ipe Roxo® – de videnskabelige data

Mellem 1956 og 1963 publicerede det italienske Instituto Superiore di Sanitá i Rom resultaterne af tests af Ipe Roxo. I barken fandt man lapachol, xyloidon, betalapachon og dehydrolapachon. Af disse stoffer har især betalapachon vist sig effektiv mod grampositive bakterier som fx S. Sultilis, S. Aureus og mod gramnegative arter af bakterien Brucella.

Dr. Jonathan Hartwell, specialist ved Cancer Chemotherapy National Service Center, USA, skrev i 1968 følgende til professor Concalves De Lima: “Vi har opdaget antitumorstoffer i ekstrakt af Ipe Roxo-barken og isoleret lapachol som den aktive substans”. Ved at undersøge lapachol og opløsninger heraf (dehydro lapachon og alpha/betalapachol) og teste det på Walker carcinosarcoma 256 observerede Hartwell, at lapachol er den helbredende faktor, når der indtages min. 78 mg pr. kg kropsvægt oralt og 100 mg pr. kg kropsvægt ved indsprøjtning. Kræft rapporteres helbredt i løbet af 30 dage.

I november 1968 offentliggjorde to forskere i Skotland, A. R. Burnet og R. H. Thomsen ved den kemiske afdeling på Aberdeens Universitet, deres undersøgelser ved. indholdsstofferne i Ipe Roxo.

Det var lykkedes dem at identificere to sjældne stoffer, nemlig lapachol og anthrachinon. Det interessante er, at det amerikanske National Center for Cancer Chemotherapy har kunnet bevise, at lapachol har en meget helbredende virkning på forskellige kræftformer. Desuden fandt de skotske forskere stofferne nonacosan, dehydrotecol, beta/sitosterol og oleanolsyre i Ipe Roxo-bark.

Analyse af Ipe Roxo (gennemsnitsværdier) pr. kilo:

Calcium 46 gram
Magnesium 565 mg
Fosfor 250 mg
Zink 10 mg
Silicium 280 mg
Krom 1,5 mg
Mangan 20 mg
Molybdæn 1,5 mg
Kobber 6,0 mg
Jern 280 mg
Kalium 190 mg
Natrium 30 mg
Kobolt 0,3 mg
Bor 30 mg
Guld 0,9 mg
Sølv 1,5 mg
Strontium 250 mg
Barium 0,8 mg
Vanadium 1,6 mg
Nikkel 0,9 mg

Risikofrit at prøve

Den amerikanske forsker dr. James Duke, der arbejder for de amerikanske myndigheder (nærmere bestemt for Botany Laboratory of the United States Department of Agriculture i Beltsville, Maryland) undersøgte spørgsmålet om Ipe Roxos toxicitet (giftighed) ved at beregne den såkaldte LD-50-værdi. Den viser, hvor mange milligram af en substans, der skal til for at dræbe 50 % af en gruppe mus – jo højere LD-værdien er, jo sikrere er altså produktet. I tidsskriftet Journal of Plants har han beregnet Ipe Roxos LD-50-værdi til at være 1.650 mg pr. kilo kropsvægt. Til sammenligning kan nævnes, at LD-50-værdien for koffein er 180.

Populært sagt betyder det, at det er meget “farligere” at drikke en kop kaffe end en kop Ipe Roxo te. Hvis teen laves tynd, kan den anvendes som en velsmagende, sund nydelseste, kold som varm.

Teen fås både i sin rene form og med pebermynte. Desuden fås Ipe Roxo i kapsler og dråber. Alle produkter kommer fra Natur-Drogeriet A/S og kan købes hos Matas og i helsekostbutikker.

Læs også
Ipe Roxo® – stærk i forebyggelse
Lapachol – et af de effektive indholdsstoffer i Ipe Roxo-bark
Ipe Roxo med lapachol – effektivt og sikkert
Carsten Vagn-Hansen: Ipe Roxo
Ipe Roxo mod candida
Brasilianske urter – guarana, ipe roxo, stevia og pilantus
Forbrugererfaring: Ipe Roxo mod forstørret prostata
Forbrugererfaring: Ipe Roxo mod psoriasis i hovedbunden
Forbrugererfaring: Ipe Roxo og Brottrunk