Artikler: 6997  * Produkter: 677   Kurguider: 246    ·  Home  ·  Sitemap  ·  Links     
   
    FORSIDE  |  HELSE NYT  |  GENVEJ TIL LIVET  |  GENVEJ TIL SYGDOM  |  GUIDER  |  BASISBLADE  |  PRODUKTER  |  KURGUIDEN  |  OPSKRIFTER  

Søg på HELSENYT

Søg artikler
Søg i produkter
 
Send denne side til en som det kan gavne Udskriv siden

Æble- og pæretyperne

Hjerte-/karsygdomme som hjerteinfarkt og slagtilfælde fører an, når det gælder dødsårsager i den vestlige verden. I Tyskland er disse sygdomme årsag til knap halvdelen af alle dødsfald.

Befolkningen i de vestlige lande bliver tykkere og tykkere. Derfor får overvægt og fedme stadig større betydning, når det gælder risikoen for hjerte-/karsygdomme. Men ifølge de nyeste forsknings­resultater er overvægt ikke lige farligt for alle.

Hver centimeter tæller
Hvis man vil vurdere risikoen for at udvikle en hjerte-/karsygdom, er det frem for alt fordelingen af kropsfedtet, der er afgørende. Specielt mennesker, hvis kropsfedt primært er samlet omkring maven og dermed de indre organer, er i farezonen. Dette fedtdepot kaldes med et fagudtryk intra-abdomi­nalt fedt - og for vi lægfolk hedder det simpelt hen bugfedt. Årsagen til, at bugfedtet giver en højere sundhedsfare er, at fedtet omkring de indre organer er meget aktivt i stofskiftet. Eksperter betegner det endog som et selvstændigt organ.

Det eneste gode ved bugfedtet er, at det er meget let at påvise, for det fører til en meget synlig for­øgelse af mavens omfang. Og bugmålet bliver dermed en ret nøje indikation af risikoen for at ud­vikle en hjerte-/karsygdom eller diabetes.

Blot en let forøget kropsvægt kan have indflydelse på fedtstofskiftet. Har man alt for meget indre bugfedt, forstærkes virkningen betydeligt. Det indre bugfedt producerer store mængder frie fedtsy­rer, som forstyrrer det samlede stofskifte: På den ene side reduceres HDL-kolesterolindholdet i blo­det, og samtidig stiger indholdet af LDL-kolesterol og triglycerider til over normalværdien.

Optimal fedtforbrænding gennem motion: For at holde vægten efter et større vægttab kræves der knap tre timer kropslig bevægelse pr. uge.

Hos ”æbletypen” sidder fedtet i bugområdet: Under bughuden, på ryggen og siderne (”bildæk”) og omkring de indre organer. Risikofaktor nr. 1 er fedtet på de indre organer.

Hos ”pæretypen” samler fedtet sig under huden på hofterne og overlårene. Denne fedtaflejring er forbundet med lavere sundhedsrisiko end hos ”æbletyperne”.

Læs også:
Fedme hos mænd øger risikoen for kræftsygdomme
Fedt - de store, fede spørgsmål
Fedmeepidemi i Danmark
Slankeråd fra fedmeforsker
Fejlernæring større problem end fedme
Fedmeproblemet vokser i Danmark
Krom
Flere og flere dør af sukkersyge
Vægttab - du kommer længere med en fedtreduceret kost
Fedtets betydning for forebyggelse og behandling af fedme

Health News 2007

 

 

 

Forrige sideGå til toppen af siden
Powered by SiteManager © 2002-2012