Artikler: 6997  * Produkter: 677   Kurguider: 246    ·  Home  ·  Sitemap  ·  Links     
   
    FORSIDE  |  HELSE NYT  |  GENVEJ TIL LIVET  |  GENVEJ TIL SYGDOM  |  GUIDER  |  BASISBLADE  |  PRODUKTER  |  KURGUIDEN  |  OPSKRIFTER  

Søg på HELSENYT

Søg artikler
Søg i produkter
 
Send denne side til en som det kan gavne Udskriv siden

BirkeSød sætter Karius og Baktus i sultestrejke

Et nyt sødestof, BirkeSød, er ikke alene uskadeligt for tænderne. Nye undersøgelser har vist, at BirkeSød nedsætter risikoen for huller i tænderne.

Når tænderne angribes af karies, skyldes det ikke direkte bak­terierne i mundhulen, men den syre, de udskiller, når de fodres med kulhydrater, f.eks. i form af slik.

Syren angriber tandemaljen, og hvis surhedsgraden bliver til­strækkelig høj, mister emaljen vigtige mineraler. Den går i opløsning, og der er frit slag for de syreproducerende bakterier.

BirkeSød gør livet besværligt for bakterierne i flere orngange. Først og fremmest sætter BirkeSød bakterierne på en sultekur. De kan ikke omsætte BirkeSød og får derfor ikke næring ad denne vej. Det er også ensbetydende med, at de ikke udskiller den tandødelæggende syre.

Men samtidig danner BirkeSød et miljø i mundhulen, der giver bak­terierne dårlige vækstbetingelser. Bakterierne formerer sig hurtigst i et syrligt miljø, det vil sige ved en pH-værdi på 5 eller derunder. Målinger har vist, at BirkeSød holder pH-værdien oppe omkring 7, hvor rniljøet er for basisk for bakterierne.

Tyggegummi - en kalorierøver
Tidligere har man, når man har beregnet kalorieforbrug, på det skammeligste forsømt den 'motion', der ligger i at tygge - selvom man længe har vidst, at den grundlæggende omsætning hos køer sti­ger med 20% ved drøvtygning.

For at lukke dette hul i ernæringsvidenskaben bad man syv forsøgsdeltagere om at tygge alminde­ligt tyggegummi i 12 minutter. Ved hjælp af en metronom angav man den ønskede tyggefrekvens på 100 Hz. Kostbare målinger viste, at man forbruger 11 kalorier i timen - og det svarer næsten til køernes drøvtygning.

Amerikanske eksperter fra Mayo Clinic regnede sig frem til et praktisk tip ud fra deres resultater: Hvis man regelmæssigt tygger kaloriefrit tyggegummi, er et årligt vægttab på fem kilo et realistisk mål.

Kilde: New England Journal of Medicine 1999/341/s. 2100.

Health News 2007

 

 

Forrige sideGå til toppen af siden
Powered by SiteManager © 2002-2012