Artikler: 6997  * Produkter: 677   Kurguider: 246    ·  Home  ·  Sitemap  ·  Links     
   
    FORSIDE  |  HELSE NYT  |  GENVEJ TIL LIVET  |  GENVEJ TIL SYGDOM  |  GUIDER  |  BASISBLADE  |  PRODUKTER  |  KURGUIDEN  |  OPSKRIFTER  

Søg på HELSENYT

Søg artikler
Søg i produkter
 
Send denne side til en som det kan gavne Udskriv siden

Blomsterpollen - hvorfor er det så vigtigt?

Nektar og ambrosia var ifølge de græske sagn gudernes spise - og det, der gav dem udødelighed. Men det var også biernes føde, dvs. nektaren fra blomster, honningdug og blomsterpollen, som samlet kaldes "pollen".

Så når vi taler om blomsterpollen, må vi altså begynde med bierne. Digteren Waldemar Bonsels har i sin roman "Die Biene Maja" (Bien Maja) skabt et varigt mindesmærke over de flittige honning­samlere.

Ja, bierne er virkelig intelligente væsner. Forsøg har vist, at arbejdsbierne har en fantastisk hjerne med 650.000 nerveceller, som sætter dem i stand til både at registrere duft, pollen og nektarindhold i løbet af ganske få sekunder, mærke sig både deres "blomstermarker" og deres hjemrejserute - og dermed også signalere til deres medsøstre, hvor man kan skaffe sig et godt udbytte.

"Perga" = Bibrød = Blomsterpollen
Blomsterpollen er en verden for sig. Af de største pollen går der 14.000 på ét gram. Men i nogle til­fælde skal der 300.000 til for at udvinde ét gram.

I millioner af år har bierne - ud over nektar - også samlet de mandlige kimceller, kaldet pollen. De har brug for pollen som proteinkilde til deres afkoms opvækst, til deres egne kirtler, der producerer fodersaft, gæringsstoffer og voks, samt til bidronningens næring og forplantningsevne. En bisværm med 40-50.000 arbejdsbier kan i løbet af et år samle 3-4 kg pollen.

Pollen er planternes urkraft, som er lukket inde i små rum. Men det ved bierne. Hvor ved de dét fra?

Mennesket
Man ved med sikkerhed, at urmennesket ikke blot spiste honning, men også den pollen, som bierne havde samlet. Dette er fortsat op gennem tiden, og selv vikingerne levede af "ambrosia" under deres månedlange røvertogter over havene. Det var honningvokskager med blomsterpollen. Og endnu i dag regner man med, at russiske biavleres høje alder skyldes deres vedvarende indtagelse af en hon­ning/pollen-blanding. Spørg de danske biavlere - de kan bekræfte historien.

Pollenet
I blomsterpollen findes en lang række livsvigtige stoffer i et optimalt forhold. Undersøgelser har vist, at pollen indeholder alt, hvad man har behov for for at opretholde livet: Protein, 20-22% essen­tielle aminosyrer, sukker, fedt (heraf 40% flerumættede fedtsyrer), mineraler og sporstoffer, bl.a. jern, kobber, mangan, kalk, fosfor, magnesium, vækst- og andre hormonelle stoffer, antibiotika og 14 vitaminer. At læse indholdslisten er som at læse ingredienserne i en koncentreret livseliksir - og livseliksir er lige, hvad de er, de små blomsterpollen. Ikke så mærkeligt, at de gamle grækere gav dem navnet "ambrosia" - "gudernes spise".

Pollen er en ungdommens kilde
Man har beregnet, at 100 g pollen indeholder ligeså mange aminosyrer som 500 g oksekød eller syv æg, og 30 g (= 2 strøgne teskefulde) dækker dagsbehovet for proteiner for et voksent menneske. Men det er jo kun proteinet - det protein, som er så vigtigt for vores celleopbygning. Lige så vigtigt er alle de andre aktive stoffer i pollen.

Mennesket udgøres af 60.000.000.000 celler. Hver eneste af disse celler er en forunderlig verden for sig. De skal og må vedligeholdes.

I dag ved man, at dette ikke kun sker ved hjælp af kulhydrater, fedt og protein. Det skal også være det rigtige kulhydrat, fedt og protein. Man kalder derfor disse stoffer for essentielle, for det er kun dem, der virker som enzymer og katalysatorer og er i stand til at omdanne næringsstoffer til stoffer, kroppen har brug for. Alt dette finder man i højtkoncentreret form i blomsterpollen.

Det mest værdifulde, vi har, er vores gode helbred...
...Og til at bevare det er kun det bedste godt nok.

 • Videnskabelige forsøg har slået fast, at pollen
  regulerer fordøjelsen via antibakteriel påvirkning af tarmfloraen
  virker bloddannende på grund af sit indhold af jern, kobber og mangan
  kan forbedre gennemblødningen
  kan forbedre almentilstanden
  virker cellefornyende
  fremmer stofskiftet
  øger appetitten og fordøjelsen af føden
  giver livsglæde
  holder os unge, spændstige og energiske og
  giver os sundhed og velvære.

Blomsterpollen
 
- til styrkelse og vitalisering af organismen
 
- til genopbygning af kræfter og styrkelse af modstandskraften

Flere og flere mennesker kommer til fornuft og finder ud af, at naturen er vores eneste livsgrundlag. Stol på naturen - tag blomsterpollen igennem længere tid.

Ernæringsfysiologisk relevante dele af blomsterpollen ifølge Dworschack i Budapest. Uddrag af gennemsnitsanalyse:

Vitaminer

Mg %

Samlet caroten

17,6

Beta-caroten (provitamin A)

0,6

B1-vitamin

0,84

B2-vitamin

0,54

B6-vitaminkompleks

5,42

C-vitamin

30,0

E-vitamin

3,2

Biotin (H-vitamin)

0,0063

P-vitamin
Rutin/quercetin

60,0
2,5


Sporstoffer

Fosfor

194 mg %

Kalium

400 mg %

Natrium

28 mg %

Kalk

178 mg %

Magnesium

10,5 mg %

Zink

75,7 ppm

Kobber

10,5 ppm

Krom

0,24 ppm

Mangan

0,0072 ppm

Kobolt

0,127 ppm

Molybdæn

0,137 ppm

Jern

0,72 ppm

Desuden er der et højt indhold af proteiner og umættede fedtsyrer, flavonoider, aminosyrer og hor­monlignende stoffer.

Gud har ikke skabt en sygdom, som han ikke også har skabt medicinen til at kurere (Paracelsus)

Sundhed er ikke alt, men alt er intet uden sundhed (Schopenhauer)

Herren lader urterne vokse op ad jorden, og den fornuftige foragter dem ikke (Sirach 38)

Oh, stor er den nåde, der findes i urter, planter, sten og deres sande egenskaber (Shakespeare)

 

 

Forrige sideGå til toppen af siden
Powered by SiteManager © 2002-2012