Artikler: 6997  * Produkter: 677   Kurguider: 246    ·  Home  ·  Sitemap  ·  Links     
   
    FORSIDE  |  HELSE NYT  |  GENVEJ TIL LIVET  |  GENVEJ TIL SYGDOM  |  GUIDER  |  BASISBLADE  |  PRODUKTER  |  KURGUIDEN  |  OPSKRIFTER  

Søg på HELSENYT

Søg artikler
Søg i produkter
 
Send denne side til en som det kan gavne Udskriv siden

Alder: Verdens ældste fylder 115 på søndag

Lørdag, d. 19. april 2008

Måske er det et langt liv med arbejde på familiegården, der er årsag til Edna Parkers lange liv. Eller måske er det gode gener, der er forklaringen på, hvordan det er lykkedes for verdens ældste at blive 115 år, hvis man ønsker at se bort fra Marie-Louise Chasse fra den fransktalende provins Quebec, hun blev 117 år, og den franske kvinde Jeanne Calment, som blev 122 år.

Forskere med speciale i personer, der lever meget længe, håber, at Parker og andre såkaldte super­centenarians, dvs. 110 år og derover måske kan medvirke til at afsløre mysteriet om, hvorfor nogle mennesker lever ekstremt længe. Don Parker, Ednas 59-årige barnebarn, siger: "Hun har aldrig væ­ret en, der bekymrer sig, og hun har altid været tynd, så måske har dét noget med det at gøre".

Fredag lo Parker og smilede, da hendes familie og gæster slap 115 balloner løs uden for det pleje­hjem, hvor hun bor. Iført perler, prikket kjole og nye hvide sko holdt hun en rød rose i hånden under festlighederne.

For to år siden tog forskere fra New England Centenarian Study ved Boston University en blodprø­ve fra Parker til gruppens DNA-database over supercentenarians. Hendes DNA er nu gemt sammen med prøver fra ca. 100 andre, hvis gener man er i gang med at analysere, siger dr. Tom Perls, al­dersspecialist og leder af forskningsprojektet.

"Disse personer er vores bedste bud på at finde vejen til de vises sten - dvs. de gener, der gør, at man lever ekstremt længe", siger han.

Ialt findes der kun 64 kvinder og 11 mænd, der er 110 år eller derover, viser tal fra Gerontology Research Group, en institution baseret i Inglewood, Californien, som verificerer rapporter om meget gamle personer.

Edna Parker blev født d. 20. april 1893, og hun blev optaget i Guinness World Records som den ældste nulevende, efter at en japansk kvinde, som var fire måneder ældre, døde sidste år i august. Hendes mand, Earl, død i 1938 af et hjerteanfald, og siden boede hun alene på deres gård, indtil hun fyldte 100 år, hvor hun flyttede ind hos sin søn Clifford.

Men nogle få måneder senere fandt hendes barnebarn Don hende en aften i sneen i nærheden af går­dens æblehave. "Hun var stiv som et bræt, og vi var helt sikre på, at nu var det sket med hende", siger han.

Men Parker klarede den med 'kun' forfrysninger i fingrene. Her 15 år senere er hendes værelse på Heritage House Convalescent Center i Shelbyville, Indiana, pyntet med bamser og fotos af hendes fem børnebørn, 13 oldebørn og 13 tipoldebørn. Hun har overlevet sine to sønner, Clifford og Earl Jr.

Health News 2008

 

 

Forrige sideGå til toppen af siden
Powered by SiteManager © 2002-2012