Artikler: 6997  * Produkter: 677   Kurguider: 246    ·  Home  ·  Sitemap  ·  Links     
   
    FORSIDE  |  HELSE NYT  |  GENVEJ TIL LIVET  |  GENVEJ TIL SYGDOM  |  GUIDER  |  BASISBLADE  |  PRODUKTER  |  KURGUIDEN  |  OPSKRIFTER  

Søg på HELSENYT

Søg artikler
Søg i produkter
 
Send denne side til en som det kan gavne Udskriv siden

Thiamin (Super B1-vitamin) - historie og virkning

Thiamin var det første B-vitamin, man fandt frem til - deraf betegnelsen B1-vitamin. Alvorlig man­gel på thiamin giver et syndrom, der går under navnet beriberi. Symptomerne omfatter mental for­virring, muskelsvækkelse (tør beriberi), væskeophobning (våd beriberi), forhøjet blodtryk, gangbe­svær og forstyrrelser i hjerterytmen.

Beriberi var ret almindelig i Asien blandt søfolk og indsatte i fængslerne. Indtil slutningen af 1890'erne kendte man ikke årsagen til, at beriberi opstod.

I 1873 opdagede en tysk skibslæge, at der blandt europæiske søfolk var langt færre tilfælde af beri­beri end blandt de søfolk, man rekrutterede i Asien. Ved at mindske mængden af hvide ris i sømæn­denes kost, fik man antallet af beriberi-tilfælde til at falde, men lægen mente, at sygdommen skyl­des et giftigt eller smittebærende stof i den hvide ris.

Takaki, en japansk skibslæge, var den første, der beskrev beriberi som mangel på et næringsstof. Han begrundede sin opfattelse i det faktum, at man ved at give japanske søfolk ekstra kød, tørmælk og grønsager kunne reducere antallet af tilfælde.

Men det var en tysk læge, Christian Eijkman, som påbegyndte det, der nu anses for at være klassi­ske eksperimenter i 1890'erne, og som var første skridt på vejen mod en blotlæggelse af kostens rolle i udviklingen af beriberi.

Eijkman havde observeret, at fjerkræ, der blev fodret med polerede hvide ris, udviste symptomer, der lignede dem, man så ved beriberi. Ved at tilføre de dele af risene, der var poleret væk, til fjer­kræfoderet var Eijkman i stand til at helbrede sygdommen.

En af hans kolleger påviste senere, at tilsætning af grønne ærter, grønne bønner og kød forebyggede udviklingen af beriberi, og han konkluderede helt korrekt, at der var noget i de naturlige fødevarer, der var i stand til at forebygge sygdommen.

I 1911 lykkedes det Casimir Funk, som arbejdede ved Lister Institute of London, at isolere et stof fra de dele, der var poleret væk fra risene - et stof, som han anså for at være det, der kunne helbrede og/eller forebygge beriberi. Funk gav sin opdagelse navnet "vitamin".

Men det, som det rent faktisk var lykkedes Funk at isolere, viste sig at være et vitamin mod pella­gra, nemlig niacin (B3-vitamin). I 1926 isolerede to hollandske forskere, Jansen og Donath på Java ren thiamin - det rigtige vitamin mod beriberi.

I dag beriges hvide ris ofte med thiamin og andre af de næringsstoffer, der går tabt under forarbejd­ningen. Men beriberi findes stadig i mange områder i Asien, hvor hvide ris udgør op mod 80% af det samlede kalorieindtag for befolkningen.

Beriberi og mange andre former for næringsstofmangel i landene i den tredje verden kunne forebyg­ges ganske enkelt, hvis befolkningen spiste fuldkorn. Hvad angår ris, vil dette blive beskrevet mere detaljeret senere i artiklen.

Historien om beriberi og opdagelsen af thiamin sætter fokus på, hvor værdifulde fuldkorn er i for­hold til forarbejdede korntyper. Ud over de mange kendte næringsstoffer giver fuldkorn langt flere ekstra næringsstoffer - og formentlig også mange ukendte stoffer med sundhedsfremmende egen­skaber.

I stedet for at fjerne naturlige næringsstoffer fra kornet og derefter tilsætte en lille smule af deres syntetiske brødre og søstre ville det så ikke være mere fornuftigt at spise fuldkornet?

Fuldkorn er en vigtig kilde til komplekse kulhydrater, kostfibre, mineraler og B-vitaminer. Protein­indholdet i og kvaliteten af fuldkorn er større end for raffinerede korn. En kost, der er rig på fuld­korn, beskytter mod udviklingen af kroniske, degenerative sygdomme, specielt kræft, hjertesygdom, diabetes, åreknuder og sygdomme i tyktarmen, bl.a. kræft, blødende tyktarmsbetændelse, hæmor­roider og udposninger på tyktarmen.

Fødevarekilder
Rige kilder fra planteriget er sojabønner, brune ris, solsikkekerner og jordnødder. Gode kilder er desuden hel hvede og nødder. Thiamin er ekstremt følsomt over for alkohol, tanniner i kaffe og sort te samt sulfitter - disse stoffer ødelægger thiaminet eller gør det ubrugeligt. Thiamin er desuden føl­somt over for en faktor i ukogt ferskvandsfisk og skaldyr.

Gennemsnitligt thiaminindhold i udvalgte fødevarer (mg pr. 100 g)

Ølgær

15,61

Limabønner, tørrede

0,48

Torula-gær

14,01

Hasselnødder

0,46

Hvedekim

2,01

Vilde ris

0,45

Solsikkekerner

1,96

Cashew-nødder

0,43

Risskaller

1,84

Rug, fuldkorn

0,43

Pinjenød

1,28

Mung-bønner

0,38

Jordnødder, med skal

1,14

Majsmel

0,38

Sojabønner, tørrede

1,10

Linser

0,37

Jordnødder, uden skal

0,98

Grønne ærter

0,35

Paranødder

0,96

Macadamia-nødder

0,34

Pecan-nødder

0,86

Brune ris

0,34

Sojabønnemel

0,85

Valnødder

0,33

Bønner, pinto og røde

0,84

Garbanzo-bønner

0,31

Ærter

0,74

Hvidløg, fed

0,25

Hirse

0,73

Mandler

0,24

Hvedeklid

0,72

Limabønner, friske

0,24

Pistacienødder

0,67

Græskar- og squashkerner

0,24

Hvide bønner

0,65

Kastanjer, friske

0,23

Boghvede

0,60

Sojabønnespirer

0,23

Havregryn

0,60

Peber, rød chili-

0,22

Fuldkornshvedemel

0,55

Sesamfrø, afskallede

0,22

Fuldkornshvedekerner

0,5

Primær anvendelse
Thiamin anvendes primært til forebyggelse af mangeltilstand (specielt ved diabetes, Crohn's Sygdom, multipel sclerose og andre neurologiske sygdomme) og forebyggelse og behandling af nedsat mental funktionsevne hos ældre, Alzheimer-patienter og epileptikere, der behandles med Dilantin (phenytoin).

Thiamin er et essentielt næringsstof, der skal sikre en tilstrækkelig energiproduktion i hjernen. Thia­minmangel giver sig udslag i nedsat mental funktionsevne og - i tilfælde af svær mangel - psykose. Op mod 30% af alle de patienter, der indlægges på psykiatriske hospitaler, lider af thiaminmangel.

Ud over rollen som næringsstof har thiamin visse farmakologiske indvirkninger på hjernen. Mere specifikt kan stoffet efterligne acetylcholin - den vigtige neurotransmitter, som har indflydelse på hukommelsen.

Patienter, der lider af Alzheimer's, har ofte mistet en stor del af acetylcholinets virkeevne i visse områder af hjernen. Dette kan forklare de positive, kliniske resultater af thiamin-indgivelse (3-8 g pr. dag) mod nedsat hjernefunktion ved Alzheimer's og aldersrelateret nedsat mental funktionsevne (senilitet).

Tilskud af thiamin kan desuden forbedre den mentale funktionsevne hos patienter med epilepsi, som tager medikamentet Dilantin (phenytoin). Et forsøg med 72 epileptikere, der fik phenytoin enten alene eller kombineret med et phenobarbiturat i mere end fire år, inddelte deltagerne i fire grupper:

  • Gruppe 1: To placebo-tabl. dgl.
  • Gruppe 2: Placebo og folsyre
    (5 mg pr. dag)
  • Gruppe 3: Placebo og thiamin
    (50 mg pr. dag)
  • Gruppe 4: Både folsyre og thiamin.

Den kliniske forsøgsperiode var på 5 måneder. Den efterfølgende analyse af resultaterne viste, at thiamin var i stand til at forbedre patienternes mentale funktionsevne i både verbale og ikke-verbale intelligenstests. Folsyrebehandlingen havde ingen indvirkning.

Disse resultater tyder på, at epileptikere, der er i kronisk behandling med Dilantin, vil kunne forbed­re deres mentale funktionsevne ved indtagelse af thiamintilskud (50 mg pr. dag).

Dosering
Generelt og som tilskud til epileptikere, der får Dilantin, vil en daglig dosis på 50 mg til hvert ho­vedmåltid være sikker og passende. Hos ældre, der lider af enten Alzheimer's eller aldersrelateret svækkelse af den mentale funktionsevne er den anbefalede, behandlingsmæssige dosis 3-8 g pr. dag.

Sikkerhed
Thiamin har ingen former for toksisk virkning.

Interaktion
Thiamin er tæt forbundet med andre B-vitaminer i energistofskiftet. Der kræves magnesium til om­dannelsen af thiamin til dets aktive form. Alkohol, Dilantin og potentielt også andre medicinske præparater kan hæmme thiamin.

Tegn og symptomer på mangeltilstande
Alvorlig thiaminmangel resulterer i beriberi. Selvom om denne tilstand er relativt sjældent (undta­gen blandt alkoholikere), får mange amerikanere ikke den anbefalede dagsdosis på 1,5 mg. Dette gælder specielt for ældre patienter på hospitaler eller plejehjem.

Let mangel giver sig oftest udslag i træthed, depression, en prikkende fornemmelse eller følelses­løs­hed i benene samt forstoppelse. Hos alkoholikere kan kombinationen af thiaminmangel og alkohol fremkalde det såkaldte Wernicke-Korsakoff-syndrom, som er en alvorlig hjernelidelse.

Referencer:
Benton D, Griffiths R, Haller J. Thiamin supplementation mood and cognitive functioning. Psychopharmacol. 1997; 129:66-71.
Bettendorff L. A non-cofactor role of thiamin derivatives in excitable cells? Arch Physiol Biochem. 1996; 104:745-751.
Blanc P, Boussuges A. [Cardiac beriberi]. [Artikel på fransk]. Arch Mal Coeur Vaiss. 2000; 93:371-379.
Boros LG. Population thiamine status and varying cancer rates between western, Asian and African countries. Anticancer Res. 2000; 20(3B):2245-2248.
Boros LG, Brandes JL, Lee WN, et al. Thiamine supplementation to cancer patients: a double edge sword. Anticancer Res. 1998; 18(1B):595-602.
Boros LG, Comin B, Boren J, et al. Over-expression of transketolase: a mechanism by which thiamine supplementation promotes cancer growth. Am Assoc Cancer Res. 2000; 41:66(Ab #4234).
Butterworth RF, Gaudreau C, Vincelette J, et al. Thiamin deficiency and Wernicke's encephalo­pathy in AIDS. Metab Brain Dis. 1991; 6:207-212.
Dietary Reference intakes for Thiamin, Riboflavin, Niacin, Vitamin B6, Folate, Vitamin B12, Pantothenic Acid, Biotin, and Choline. Washington, DC: National Academy Press; 1998.
Frank T, Bitsch R, Maiwald J, Stein G. High thiamine diphosphate concentrations in erythrocytes can be achieved in dialysis patients by oral administration of benfotiamine. Eur J Clin Pharmacol. 2000; 56:251-257.
Hàrdig L, Daae C, Dellborg M, et al. Reduced thiamine phosphate, but not thiamine diphosphate, in erythrocytes in elderly patients with congestive heart failure treated with furosemide. J Int Med. 2000; 247:597-600.
La Selva M, Beltramo E, Pagnozzi F, et al. Thiamine corrects delayed replication and decreases production of lactate and advanced glycation end-products in bovine retinal and human umbilical vein endothelial cells cultured under high glucose conditions. Diabetologia. 1996; 39:1263-1268.
Muri RM, Von Overbeck J, Furrer J, Ballmer PE. Thiamin deficiency in HIV-positive patients: evaluations by erythrocyte transketolase activity and thiamin pyrophosphate effect. Clin Nutr. 1999; 18:375-378.
Pekovich SR, Martin PR, Singleton CK. Thiamine deficiency decreases steady-state transketolase and pyruvate dehydrogenase but not alpha-ketoglutarate dehydrogenase mRNA levels in three human cell types. J Nutr. 1998; 128:683-687.
Romanski SA, McMahon MM. Metabolic acidosis and thiamine deficiency. Mayo Clin Proc. 1999; 74:259-263.
Sato Y, Nakagawa M, Higuchi I, et al. Mitochondrial myopathy and familial thiamine deficiency. Muscle Nerve. 2000; 23:1069-1075.
Senapati SK, Dey S, Dwivedi SK, et al. Effect of thiamine hydrochloride on lead induced lipid peroxidation in rat liver and kidney. Vet Hum Toxicol. 2000; 42:236-237.
Shimon I, Almog S, Vered Z, et al. Improved left ventricular function after thiamine supplementation in patients with congestive heart failure receiving long-term furosemide therapy. Am J Med. 1995; 98:485-490.
Suter PM, Haller J, Hany A. Diuretic use: a risk for subclinical thiamine deficiency in elderly patients. J Nutr Health Aging. 2000; 4:69-71.
Suzuki M, Itokawa Y. Effects of thiamine supplementation on exercise-induced fatigue. Metab Brain Dis. 1996; 11:95-106.
Tanphaichitr V. Thiamin. In: Shils ME, Olson JA, Shike M, Ross AC, eds. Modern Nutrition in Health and Disease. 9th ed. Baltimore, MD: Williams and Wilkins; 1999:381-389.

Health News 2008

 

 

Forrige sideGå til toppen af siden
Powered by SiteManager © 2002-2012