Artikler: 6997  * Produkter: 677   Kurguider: 246    ·  Home  ·  Sitemap  ·  Links     
   
    FORSIDE  |  HELSE NYT  |  GENVEJ TIL LIVET  |  GENVEJ TIL SYGDOM  |  GUIDER  |  BASISBLADE  |  PRODUKTER  |  KURGUIDEN  |  OPSKRIFTER  

Søg på HELSENYT

Søg artikler
Søg i produkter
 
Send denne side til en som det kan gavne Udskriv siden

Vægttab med proteinrig kost

Baggrund
Der er kun begrænsede beviser for, at en proteinrig kost er en effektiv vej til at vedligeholde vægt­tab på længere sigt.

Mål
Målet var at fastslå virkningen af et højere protein-indtag på vedligeholdelsen af vægttab efter en opfølgningsperiode på 64 uger.

Struktur
79 raske kvinder med en gennemsnitsalder (+/- = standardafvigelser) på 49 (+/-9 år) og et BMI på 32,8 (+/-3,5) kg pr. m2 gennemførte et intensivt 12 ugers vægttabsprogram og 52 ugers opfølgning. Herefter sammenlignede man virkningen af en proteinrig kost (34% af energitilførslen) og en kul­hydratrig kost (64% af energien) på vedligeholdelsen af vægttabet.

Resultater
Der var ikke nogen statistisk signifikant forskel på det gennemsnitlige vægttab i de to grupper:

  • Protein-gruppen: 4,6 (+/- 5,5) kg
  • Kulhydrat-gruppen: 4,4 (+/- 6,1) kg

Proteinindtaget i gram fra kostoptegnelser fra de 64 uger havde en direkte forbindelse til vægttabet (P<0,0001), hvilket forklarer 15% af udsvinget. Proteinindtag som en procentdel af energien havde også en forbindelse til vægtændringen (P=0,003), hvilket forklarer 10% af udsvinget. Den øverste tredjedel af deltagerne (88 g protein pr. dag) havde et vægttab på 6,5 (+/- 7,5) kg, mens de to laveste tredjedele lå på 3,4 (+/- 4,4) kg (P=0,03).

Denne forskel viste sig dog ikke i tabet af bugfedt hos de to grupper. Serumindhol­det af såvel lipi­der, glu­co­se, insulin og C-reaktivt protein som homocystein blev forbedret med vægttabet, og man kunne ikke iagttage signifikante forskelle mellem grupperne. HDL-kolesteroltallet steg med 20%. Man iagttog et højere serumindhold af B12-vitamin i protein-gruppen, og der var ingen signifikant forskel på folsyrekoncentrationen hos de to grupper.

Konklusioner
Et rapporteret højere indtag af protein synes at have en vis gavnlig indvirkning på vægttabet. Risi­kofaktorer for hjerte-/karsygdomme, biomarkører for sygdomme og serumindholdet af vitaminer og mineraler blev forbedret uden forskel mellem de to grupper.

Clifton PM, Keogh JB, Noakes, CSIRO Human Nutrition, Adelaide Australien
www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed

Hold fast i dit vægttab med proteinrig kost
Vi har sagt det før, men den er stadig god nok: Hvis du vil tabe dig, er der al mulig grund til at skrue op for proteinindtaget. Og nu viser en ny australsk undersøgelse, at en proteinrig slankekost ikke bare er effektiv under en slankekur - den virker også, når du skal holde fast i dit vægttab. 79 kvinder deltog i 12 ugers vægttab på enten en kulhydratrig eller en proteinrig slankekost, efterfulgt af et års vægtvedligehold. Efter de 12 måneder kaldte forskerne forsøgsdeltagerne ind til en opføl­gende undersøgelse og fandt, at den proteinrige vedligeholdelseskost virkede klart bedst.

Am. J. Clin. Nutr. Januar 2008;87(1):23-9.

Om undersøgelsen
Alle forsøgspersonerne blev sat til at spise 500 kalorier mindre, end de havde behov for. Begge grupper tabte omtrent lige meget i løbet af de 12 uger. Det billede ændrede sig til gengæld markant efter 12 måneder: Her viste undersøgelsen følgende gennemsnitlige vægttab:

  • Proteingruppen: 6,5 kg vægttab
  • Kulhydratgruppen: 3,4 kg vægttab

Fuldværdige, naturlige og prisgunstige proteintilskud - genvej til bedre slankeresultater:

Amino Complex Valleprotein med immunstyrkende lactoferrin mm.

Body Kraft - 100% vegetabilsk sojaprotein, anvendes til proteindrikke, smoothies mm.

Vegan Risprotein - 100% vegetabilsk protein til berigelse af grød, brød og farsretter.

 

 

 

Health News 2008

 

 

Forrige sideGå til toppen af siden
Powered by SiteManager © 2002-2012