Artikler: 6997  * Produkter: 677   Kurguider: 246    ·  Home  ·  Sitemap  ·  Links     
   
    FORSIDE  |  HELSE NYT  |  GENVEJ TIL LIVET  |  GENVEJ TIL SYGDOM  |  GUIDER  |  BASISBLADE  |  PRODUKTER  |  KURGUIDEN  |  OPSKRIFTER  

Søg på HELSENYT

Søg artikler
Søg i produkter
 
Send denne side til en som det kan gavne Udskriv siden

Rødvins Resveratrol Complex kapsler og "det franske paradoks"

I 1992 påviste forskere, at franskmænd, på trods af, at de ryger mere, motionerer mindre og spiser en mere fedtholdig kost end amerikanere, har et lavere antal tilfælde af hjertesygdom, hjerteanfald og hjerneblødning - et fænomen, der fik betegnelsen "det franske paradoks".

Man satte franskmændenes smag for rødvin i forbindelse med paradokset, og yderligere forskning har bekræftet vinens sundhedsfremmende egenskaber - og endda tilføjet egenskaber til listen. Danske forskere undersøgte 25.000 personer for at finde ud af, hvordan alkoholindtagelse påvirker dødeligheden - og fandt frem til, at vindrikkere reducerer den generelle risiko for at dø med ca. 40%. I de følgende år analyserede man vinen og fandt frem til, at den indeholder en lang række sundhedsfremmende plantestoffer kaldet polyfenoler, bl.a. proanthocyanidiner (OPC), anthocyaniner og resveratrol.

Forskning i vin gav formentlig den mest banebrydende opdagelse på ernæringsområdet i det 20. århundrede, nemlig at vindruer indeholder naturlige antioxidanter. Polyfenoler i vindruer er et af naturens stærkeste antioxidantkomplekser. Stofferne kan forhindre frie radikaler i at skade raske celler og i at forårsage cellemutationer og endog celledød.

Polyfenoler beskytter kroppen naturligt mod de talrige frie radikalreaktioner, miljøet fremkalder. Uden antioxidantbeskyttelse ville overskydende frie radikaler hæmme cellefunktionerne, svække immunforsvaret og fremskynde aldring af kroppens væv og organer. For tidlig aldring gør os mere modtagelige for bl.a. hjerteproblemer, kræft, ledegigt, Alzheimers, øjenproblemer og diabetes.

I løbet af de sidste 10 år har flere videnskabelige forsøg undersøgt polyfenoler, og resveratrol er blevet udpeget som det magiske stof bag "det franske paradoks". Forskere har påvist, at resveratrol i vinen kan være hemmeligheden bag dens antioxidante styrke og sundhedsfremmende egenskaber.

Der fremlægges stadig nye videnskabelige beviser, og brikkerne i det franske puslespil er blevet lagt, så man kan se resveratrolets enorme potentiale: En stærk antioxidant "der viste sig at være lovende i forhold til at forebygge hjerte-/karsygdom", "bemærkelsesværdigt god til at hæmme spredningen af en lang række forskellige kræftformer hos mennesker" og "aktiverer og stimulerer genet for livstidsforlængelse".

Masser af forsøg blev offentliggjort alene sidste år. Forskerne har fundet frem til en lang række forskellige aktiviteter, som gør resveratrol fra vin til et af de nyttigste og mest alsidige stoffer, man nogensinde har påvist, i forhold til at påvirke menneskets helbred.

Sammensætning og forarbejdning
Efter at man opdagede de sundhedsfremmende egenskaber ved vin, har forskning i resveratrol indtil nu været begrænset til reagensglasforsøg og enkelte forsøg med dyremodeller.

Men det er ikke så let at forklare rødvinens livsforlængende egenskaber med den lave dosis resveratrol, der findes i hvert glas vin. Egenskaberne skyldes snarere den kombinerede virkning af forskellige polyfenole molekyler i rødvin, f.eks. resveratrol, quercetin, catechiner og en vifte af oligomere proanthocyanidiner. Et godt alternativ til at drikke rødvin kan være at indtage et resveratrol-holdigt druekompleks, der efterligner rødvinens virkning, men ikke indeholder alkohol. For at opfylde dette behov udvikledes ekstrakt af fransk rødvin med øget resveratrolindhold

Rødvins Resveratrol ekstrakt af fransk rødvin med 5% resveratrol,
En ren ekstrakt af fransk rødvin med øget resveratrolindhold udtrækkes af rødvinsdruerne Mourvedre, Grenache, Carignane, Cinsault og Counoise, der dyrkes i Rhône-dalen i det sydlige Frankrig.

En af grundene til det ekstremt høje resveratrol-indhold i Rødvins Resveratrol er det klimaet og og de specielle forhold i denne del af Rhône-dalen, som giver øgede mængder af resveratrol i drueskindet. En anden årsag er den højt specialiserede forarbejdningsproces, der gør det muligt at selektere ved ekstraheringen og koncentrationen af resveratrol i det endelige produkt.

Resultatet er, at 100 mg giver en mængde trans-resveratrol, der svarer til fem glas rødvin.

Aktive stoffer
Tre drue-polyfenolstoffer kan bidrage til "det franske paradoks":

1. Trans-resveratrol
Et fytoalexin, dvs. et antibiotisk stof, der produceres af druer som reaktion på ekstern invasion, infektion og sygdom. I druer findes resveratrol kun i skindet, og mængden varierer med sort, geografisk placering og klima. Rødvin indeholder mere resveratrol end hvid- og rosévin, fordi røde vine tilbringer længere tid i kontakt med drueskindet under forarbejdningen. Resveratrol-indholdet i vine varierer fra 0,05-1,8 mg/l i hvidvine til 1,98-7,13 mg/1 i rødvine.

Rødvins Resveratrol har trukket overskrifter, efter at videnskabelige forsøg har antydet. at stoffet kan virke livsforlængende på mus, der får en kalorieholdig kost, og reducere fedmerelaterede lidelser som diabetes og hjertesygdom.

Det første sted, man påviste resveratrolets livsforlængende egenskaber, var i gær og kortlivede hvirveldyr. Hos mus blev dødeligheden blandt midaldrende dyr på en kalorieholdig kost plus resveratrol nedsat med 31%. Som antioxidant har resveratrol også vist sig at kunne hæmme iltning af LDL-kolesterol og blodpladernes sammenklumpning. I en dyremodel beskyttede resveratrol hjertet ved iskæmisk reperfusions-fremkaldt arrytmi og dødsfald. I endotheliale cellekulturer øgede stoffet dannelsen af nitrogenoxid-syntase - det enzym, der sikrer biologisk dannelse af nitrogenoxid. Desuden fremkalder det fase 2-stofskifteenzymer involveret i afgiftningen af kræftfremkaldende stoffer og hæmmer spredning af kræftceller ved reagensglasforsøg.

2. Oligomere proanthocyanidiner (OPC)
Også kendt som proanthocyanidiner og procyanidiner. OPC findes i vindruekerner og er dimere, trimere og tetramere kondenseringsprodukter af de polyfenole monomerer (+)-catechin og (-)-epicatechin.

OPC er en af naturens stærkeste og lettest biologisk tilgængelige antioxidanter. Hos frivillige forsøgsdeltagere øgedes det samlede plasmaindhold af catechin og dets metabolitter til ca. det femdobbelte en time efter indtagelse af 120 ml rødvin eller vin, hvor alkoholen er fjernet. Vindrueekstrakt-niveauet i serum blev målt hos deltagerne fire uger efter indtagelse af Rødvins Resveratrol og man kunne iagttage en betydelig stigning. Dette niveau faldt med 18%, efter at indtagelsen af tilskuddet blev standset i to uger - hvilket tyder på, at kroppens indhold af druefenoler hurtigt bruges op, når der ikke kontinuerligt tilføjes nye forsyninger.

Procyanidin-dimerer anses for at være de mest gavnlige for helbredet - og dem, der er flest af i rødvin. Med hensyn til at "jage" frie radikaler var drueprocyanidin-dimerer ca. 20 gange så stærke som C-vitamin. Procyanidin-dimerer har den rette størrelse til at være stærke antioxidanter og samtidig umiddelbart biologisk tilgængelige - og til at binde enzymer, hvilket måske kan være forklaringen på rødvinens hjertebeskyttende virkning. Disse enzymer også vitale for afgiftning af kræftfremkaldende stoffer og reparation af ødelagt DNA. Procyanidin-dimerer forebygger iltningen af disse enzymer og reduktionen af deres aktivitet, hvilket ellers fører til stofskiftesygdomme og risiko for kronisk sygdom.

Anthocyaniner
Anthocyaniner findes i vindrueskindet. Anthocyaniner har i dyreforsøg vist sig at have en gavnlig indvirkning på hjertet, at kunne reducere kolesterolspejlet, forbedre synet og generelt medvirke til at ødelsegge de frie radikaler.

Potentielle, sundhedsfremmende egenskaber

1. Beskytter kroppen mod iltningsbelastning

2. Støtter hjerte og kar, bl.a. ved at:

  • fremme karudvidelsen ved at øge produktionen af nitrogenoxid
  • hæmme inflammatoriske enzymer og understøtte kapillærernes elasticitet og struktur
  • hæmme iltningen af kolesterol og dermed fremme sunde arterier

3. Fremmer kroppens evne til at genopbygge kroppens DNA efter celleskader

4. Aktiverer det menneskelige Sirtuin (Sirt1)-gen med en virkning, der minder om kaloriereduktion, hvilket bevisligt kan forlænge levetiden. Sirt1 spiller en rolle for stofskiftet og en sund vægt.

5. Hæmmer nedbrydelsen af kollagen ved at støtte kollagene strukturer.

Dosering: 1-4 Rødvins Resveratrol Complex kapsler daglig.

Health News 2010

 

 

Forrige sideGå til toppen af siden
Powered by SiteManager © 2002-2012