Naturmidler Sund kost og livsstil

Tang er supermad!

Tang findes bl.a. i Blæretang kapslerTang er planter, der vokser i havet, og man kender omkring 10.000 forskellige typer. En af de mest kendte er blæretang, som også findes i vores hjemlige farvande.

Tangplanter har været anvendt som mad samt lægemiddel i mindst 8.000 år. De er uforlignelige som næringskilde, da de indeholder mindst 10 gange så mange mineraler som planter, der dyrkes på landjorden. De er utroligt rige på vitaminer, deriblandt B12, og på omega-3 fedtsyrer, der er meget vigtige næringsstoffer, især hvis man kun spiser lidt fisk eller slet ikke.

Alger opsuger næring fra havvandet direkte gennem cellevæggene og indeholder stort set alle grundstoffer.

Hvad kan tang?

Forskning har vist, at tangplanter har en lang række gunstige virkninger på sundheden:

  • Alzheimers og Parkinsons: Omega-3 fedtsyrer har en gavnlig indflydelse på mange af hjernens funktioner og kan være med til at forebygge Alzheimers og Parkinsons.
  • Blodpropper: Tang virker blodfortyndende og er dermed med til at forebygge blodpropper.
  • Blodtrykket: Tangpulver indeholder mindre natrium end almindeligt salt og er derfor godt for folk med forhøjet blodtryk. Mennesker, der lever i områder, hvor der spises meget tang, lider sjældent af forhøjet blodtryk.
  • Fordøjelsesbesvær: De mange kostfibre i tang fremmer tarmens peristaltik og gavner således fordøjelsen.
  • Giftskader: Tangplanter indeholder bioaktive stoffer, som beskytter mod optagelsen af radioaktive stoffer i kroppen.
  • Immunforsvaret: Takket være indholdet af vitaminer og mineraler får tang immunforsvaret til at arbejde mere effektivt. Brune tangarter som blæretang indeholder desuden et immunstyrkende kulhydrat.
  • Mavesår: Særlige sukkermolekyler forhindrer helicobakter-bakterien, der forårsager mavesår, i at hæfte sig på mavesækken.
  • Diabetes: Tang påvirker ikke blodsukkeret.
  • Sunde børn: Gravide har stor gavn af de sunde omega-3 fedtsyrer er. Desuden er tang rig på jod, som kvinder i Norden ofte mangler i modermælken, hvad der kan komme til at skade barnet.

Tang fås også i form af tangpulverI Japan har tang en fast plads i køkkenet. Den mest udbredte anvendelse er i sushi, hvor den bruges til at pakke risene ind. Man spiser tangen rå, kogt, bagt ristet, pureret, tørret, granuleret eller friturestegt.

I Danmark er der ikke tradition for at anvende tang i madlavningen, men der er dog en spirende interesse for denne havets grønsag. Har du ikke mod på at spise tangen i sig selv, kan du i din Matas eller helsekostforretning købe Blæretang (havalge) kapsler, der giver dig alle dens sundhedsmæssige fordele i smagsneutral form.

Læs også
Tang – fremtidens fødemiddel
Tang er meget næringsholdigt
Blæretang indeholder masser af antioxidanter
Blæretang – det bedste helsemiddel fra havet
Blæretang: Din kilde til naturligt jod
Anprisninger: Jod