Artikler: 6997  * Produkter: 677   Kurguider: 246    ·  Home  ·  Sitemap  ·  Links     
   
    FORSIDE  |  HELSE NYT  |  GENVEJ TIL LIVET  |  GENVEJ TIL SYGDOM  |  GUIDER  |  BASISBLADE  |  PRODUKTER  |  KURGUIDEN  |  OPSKRIFTER  

Søg på HELSENYT

Søg artikler
Søg i produkter
 
Send denne side til en som det kan gavne Udskriv siden

Antioxidanter - kort fortalt

De mest velkendte antioxidanter i vores kost er C- og E-vitamin og beta-caroten, men hundredevis af andre antioxidanter findes naturligt i føde- og drikkevarer. Antioxidanter i blodbanen kan "neutralisere" stoffer ved navn frie radikaler - små, reaktive molekyler, som kan beskadige kroppens celler. Det hjælper med til at holde celler og væv raske - og bidrager dermed til et sundt kredsløb.

Antioxidanter er stoffer, der medvirker til at forebygge eller reducere iltningsbelastningen i kroppens celler og væv. De produceres naturligt af kroppen og/eller indtages - primært som ind­holdsstoffer i frugt og grønt. Stofferne er i stand til at stabilisere frie radikaler ved at afgive en elek­tron og samtidig ikke selv blive til frie radikaler. Sagt på en enkel måde: Antioxidanter beskytter kroppen mod de skadelige molekyler, vi er udsat for hver eneste dag.

Catechiner
Enkle flavanoler, som findes i kakao og andre levnedsmidler som f.eks. grøn te, se
Grøn Complex

Epicatechin
En specifik type catechin, findes i grøn te og kakao-ekstrakt.

Flavanoler
En gruppe af polyfenoler, der findes i mange plantebaserede levnedsmidler, f.eks. bær, æbler, hvidløg, grøn te og kakao.

Frie radikaler
Ustabile, meget reaktive iltformer, som kan angribe kroppens celler. De er naturlige biprodukter af stofskiftet og dannes desuden i kroppen som resultat af rygning, luftforurening og påvirkning fra sollys. Antioxidanter medvirker til at beskytte kroppen mod skader fra frie radikaler.

Polyfenoler
Et ord, der anvendes til at beskrive en bred gruppe af plantekemiske stoffer, som omfatter flavonoider. Mange polyfenoler har antioxidante egenskaber, findes i kakao-, rødvin- og granatæble ekstrakt, se
Rødvins Resveratrol Complex kapsler og "det franske paradoks"  og Pomegranat Complex granatæble-ekstrakt

Procyanidiner
Komplekse flavanoler fremstillet af et varierende antal sammenstillede monomerer, findes i vindruekerne ekstrakt, se
ActiVin® er en multihelbreder

Referencer:
Waterhouse AL., Shirley JR, Donovan JL. Antioxidants in chocolate. The Lancet 1996; 348, 834.
Vinson JA, Proch J, Zubik L. Phenol antixodant quantity and quality in foods: coca, dark chocolate, and milk chocolate. J Ag Food Chem 1999; 47: 4821-4824.
Wan Y, Vinson JA, Etherton TD, Proch J, Lazarus SA, Kris-Etherton PM. Effects of cocoa powder and dark chocolate on LDL oxidative susceptibility and prostaglandin concentrations in humans. Am J Clin Nutr 2001; 74:596-602.

Health News 2010

 

 

Forrige sideGå til toppen af siden
Powered by SiteManager © 2002-2012