Artikler: 6997  * Produkter: 677   Kurguider: 246    ·  Home  ·  Sitemap  ·  Links     
   
    FORSIDE  |  HELSE NYT  |  GENVEJ TIL LIVET  |  GENVEJ TIL SYGDOM  |  GUIDER  |  BASISBLADE  |  PRODUKTER  |  KURGUIDEN  |  OPSKRIFTER  

Søg på HELSENYT

Søg artikler
Søg i produkter
 
Send denne side til en som det kan gavne Udskriv siden

Lutein forbedrer synet hos AMD-patienter

Lutein-tilskud kan modvirke noget af den skade, der opstår som følge af 'tør' aldersrelateret makulær degeneration (AMD), den almindeligste variant af sygdommen, viser et forsøg, der blev offentliggjort i august 2004.

Resultaterne, der blev præsenteret i 2003 på et årsmøde i Arvo, men først offentliggjort i et fagtidsskrift i august 2004, er de første, der viser en decideret forbedring af flere væsentlige visuelle funktioner hos patienter med AMD.

Sygdommen er den væsentligste årsag til blindhed i den vestlige verden og rammer skønsmæssigt 30 mio. mennesker verden over. Dette antal forventes at være fordoblet i 2030.

Før LAST-forsøget (Lutein Antioxidant Supplementation Trial) mente man generelt, at carotenoidet lutein og andre antioxidanter kun havde en forebyggende virkning ved at reducere risikoen for udvikling af AMD hos patienter i højrisikogruppen. Men forsøget viser, at patienter, der får lutein-tilskud, oplever forbedringer af adskillige symptomer, herunder skarphed, følsomhed over for kontraster og den tid, det tager øjnene at vænne tilbage til normalsyn efter blænding, sammenlignet med patienter, der tog placebo. Tilskudsgruppen oplevede også 50% forøgelse af tætheden i det makulære pigment i forhold til placebogruppen.

Forskningsleder Stuart Richer, optometrichef ved Norm Chicago VA Medical Center og tilknyttet professor ved Illinois College of Optometry, siger: "Vores resultater viser, at AMD-symptomer kan modgås af tilskud af rent lutein og af en blanding af lutein og andre antioxidanter, f.eks. A-vitamin, C-vitamin, E-vitamin og betacaroten. Det er på ingen måde en kur mod AMD, men forsøget viser, at stoffet kan mindske adskillige af de symptomer, AMD-patienter oplever".

Ifølge interesseorganisationen AMD Alliance tyder resultaterne, der blev offentliggjort i tidsskriftet Optometry - Journal of the American Optometric Association (bind 75, nr. 4) på, at der er behov for større forsøg med flere deltagere over længere tid, før man kan komme med mere sikre resultater.

I LAST-forsøget fik 90 AMD-patienter dagligt en kapsel med FloraGLO lutein fra OcuPower eller placebo. Tilskuddet består af 10 mg krystallinsk lutein plus en blanding af antioxidanter.

"Vi opfordrer personer med AMD til at tale kost med deres læge og overveje, om et vitamintilskud indeholdende lutein måske kan være løsningen for dem", siger Gerrard Grace, som er leder af organisationen. Han forklarer, at man allerede fra AREDS-forsøget (Age Related Eye Disease Study) ved, at der er en gavnlig virkning ved tilskud af C-vitamin, E-vitamin, betacaroten og zink - i én pille. "Dette forsøg viser en 25% reduktion i udviklingen af AMD over fem år", tilføjer han.

Lutein er et naturligt forekommende molekyle, der findes i mørkegrønne bladgrønsager som f.eks. spinat og forskellige former for kål, men amerikanerne indtager i gennemsnit kun l-2 mg lutein om dagen.

Tidligere forskningsresultater har tydet på, at lutein kan styrke øjets makula. Makula filtrerer blå lysbølger fra sol og kunstigt lys fra og undertrykker dermed iltning af celler i nethinden, hvilket ellers vil kunne forårsage en nedbrydende øjensygdom.

Health News 2010

 

 

Forrige sideGå til toppen af siden
Powered by SiteManager © 2002-2012