Artikler: 6997  * Produkter: 677   Kurguider: 246    ·  Home  ·  Sitemap  ·  Links     
   
    FORSIDE  |  HELSE NYT  |  GENVEJ TIL LIVET  |  GENVEJ TIL SYGDOM  |  GUIDER  |  BASISBLADE  |  PRODUKTER  |  KURGUIDEN  |  OPSKRIFTER  

Søg på HELSENYT

Søg artikler
Søg i produkter
 
Send denne side til en som det kan gavne Udskriv siden

Peberekstrakt kan bremse væksten i prostatakræftsvulster

Capsaicin - det stærke stof i chili - kan stoppe spredningen af prostatakræft

Tidligere er rød chilipeber sat i forbindelse med hæmmet vækst i kræftceller i bugspytkirtlen, og man mener også, at stoffet capsaicin kan mindske optaget af fedt og energi, når det tilsættes kosten.

"I dette forsøg har vi i reagensglasforsøg og kliniske forsøg påvist, at capsaicin har en meget hæmmende indvirkning på væksten i prostatakræftceller. Stoffet fremkalder apoptose (programmeret celledød) i prostatakræft-cellelinjer", skriver forskningsleder Akio Mori fra University of California i Los Angeles.

Det nye forsøg har vist, at proteinet NF-kappaB, som ved reagensglasforsøg har vist sig at være aktivt i hormon-uafhængige prostatakræftceller, i signifikant grad blev hæmmet af capsaicin. Chilipeber-stoffet har også en virkning på det såkaldte PSA-gen, som er en velkendt markør for prostatakræftceller. Disse virkninger fremkaldte apoptose i prostatakræftcellerne.

For at teste den kliniske virkning af capsaicin indsprøjtede forskerne prostatacellelinjer i musemodeller og gav capsaicin direkte ind i maven via en slange. De doser, man gav, svarede til 400 mg capsaicin tre gange om ugen for en mand på 91 kg. Efter fire uger var svulsternes omfang i signifikant grad mindsket i capsaicin-gruppen i forhold til kontrolguppen: 75 over for 336 mm3. "Capsaicin hæmmer væksten i prostatasvulster hos mus uden at virke toksisk på dyrene", siger Mori.

Chris Hiley, forskningsleder hos The Prostate Cancer Charity, siger, at forskningsresultaterne er interessante, men stiller spørgsmålstegn ved, om et laboratorieforsøg også kan overføres til mænd.

"Vi advarer mænd med prostatakræfl i Storbritannien om at øge deres ugentlige indtag af de stærkeste former for chili. Et højt indtag af stærk chili er sat i forbindelse med mavekræft i befolkningen i både Indien og Mexico", lyder det fra Hiley.

Det samme siger Kat Arney, videnskabelig kommunikationsmedarbejder ved Cancer Research UK: "Chilipeber smager godt, men disse forskningsresultater tyder ikke på, at indtagelse af store mængder kan forebygge eller behandle prostatakræft. Faktisk kan man udvikle mavekræft, hvis man spiser for mange stærke chilier. En kaloriefattig kost, der er rig på frugt og grønt - også chili af og til -kan medvirke til at reducere risikoen for kræft".

Over en halv million nye tilfælde af prostatakræft diagnosticeres hvert år verden over, og kræftformen er den direkte årsag til over 200.000 dødsfald. Endnu mere bekymrende er det, at antallet af tilfælde er steget med 1,7% over en periode på 15 år, viser tal fra European School of Oncology.

Læs også:
BODY-HEAT kapsler gør slank og sund
BODY-HEAT kapsler gi'r den indre varme

ORAC-MAX 21 - praktisk hjælp til mere frugt og grønt - hver dag

Health News 2011

 

 

Forrige sideGå til toppen af siden
Powered by SiteManager © 2002-2012