Energi Naturmidler Sport og motion

Amazing – træthedens overmand

½-1 tsk Amazing- pulver udrørt i et ½ glas appelsinsaft fjerner træthed (og hovedpine) i løbet af ½-1 time. Amazing-pulver virker hurtigere end kapsler.

Det drejer sig om et medlem af sapiaceas-familien, der gror som en vildtvoksende slyngplante, og hvis frø bruges som helsemiddel i Amazon-området, men som også bliver dyrket en hel del af de derboende Guaranis-indianere. Dog har dyrkningen bredt sig til andre områder af Brasilien, til Bolivia, Peru og Paraguay blandt indianerstammer og naturfolk her og siden til mange af de nordamerikanske indianerstammer, der også så helseværdien i denne forbavsende plante.

Gennem flere århundreder har man brugt plantens frø på grund af deres styrkende, stimulerende, kølende virkninger og som en nærende og koncentreret kostfaktor, fordi man ved at anvende frøene uden anstrengelse kunne gå langt gennem bjergene og samtidig holde kroppen med alle dens organer – hjerne, hjerte, nervesystem, kredsløb, nyrer og fordøjelsessystem – i en hensigtsmæssig stand.

Vi har den danske læge og botaniker Simon Paulli (1603-1680) at takke for kendskabet til denne plante. Derfor har den navnet Paullinia, men her i Danmark sælges den under navnet Amazing, da den er kombineret med to andre faktorer, spansk paprika og papaya-enzymer, som indianerne også havde kendskab til, og som giver en endnu bedre udnyttelse af de forskellige plantestoffer.

Planten blev kemisk analyseret første gang i 1826 af Teodoro Martius. Han fandt olier, gummistoffer, ca. 0,5 % saponiner, 3,8 % protein, stivelse, koffein og ca. 8 % bitterstoffer, garvesyrer, dextrin, slimstoffer, ca. 3 % fedt, ca. 7,8 % harpiksstoffer, rødt plantefarvestof, en del ubestemmelige stoffer samt et stof, han kaldte  guaranin. Dette blev studeret og analyseret og senere afprøvet af forskellige videnskabsmænd og læger.

Man har i planten fundet et stort procentindhold af stoffet guaranin og bekræftet, at guaranin-indholdet har en hensigtsmæssig indvirkning på blodomløbet, virker som et kølende middel, har en antidiarré-funktion, virker febersænkende, urindrivende, blodtrykssænkende, modvirker hovedpine og migræne samt giver øget udholdenhed. Stoffet har gjort sig særligt bemærket som et styrkende middel, der stimulerer og giver bedre kvalitet i ernæringen, styrker blodomløbet og virker styrkende på svækkede nerver og på hjernetræthed. Det anbefales særligt til mennesker, som udfolder stor fysisk og intellektuel aktivitet, da man gennem de nærende frø formår at forhindre, at anstrengelsen tager overhånd. Mange brugere påstår, at det forbedrer og opfrisker hukommelsen. Endvidere er der ikke blevet iagttaget eller konstateret euforiserende eller vanedannende effekter.

Guaranin har en god virkning på fordøjelsesprocessen, eliminerer flatulensproblemer og søvnighed efter et måltid. Det hindrer skadelige gæringer, som er skyld i fx migræne, og virker på dyspepsi og dysenteri, som tarmdesinfektionsmiddel og behandler på samme tid diarré og forstoppelse, fordi det uden risiko for at ødelægge den naturlige tarmflora kan hindre reproduktion af de negative bakterier i tyktarmen. Samtidig har Amazing vist sig at understøtte de nyttige mikrober og stimulere mave-/tarmnervesystemet. Endvidere stimuleres binyrernes udskillelse af hormoner, som er uundværlige for gode fysiske og psykiske aktiviteter, som igen vil indebære større modstandskraft, velvære og udholdenhed. Endelig har undersøgelser har vist, at hjertefrekvensen og pulsen normaliseres.

Det er først og fremmest et præventivt middel mod alderdommens nedsatte aktivitet; det bruges meget som urindrivende og urinsyreopløsende middel, som værn mod gigt og leddegigt, som kredsløbsstyrkende middel, fordi det – samtidig med, at det styrker hjerteslagene – regulerer det store og det lille blodomløb, styrker mod hjertesvækkelse, hjertemuskelbetændelse, forkalkning og andre af nutidens kredsløbssygdomme.

I Danmark sælges denne helsebringende plantefaktor af Natur-Drogeriet A/S, og den kan købes hos de fleste større materialist- og helsekostforretninger i kapsler under navnet Amazing.

Læs også
Urtekapsler med energi – Amazing!
Amazing giver dig et skud energi!
Guarana – ren energi fra den brasilianske jungle
Naturlige humørspredere
Brasilianske urter – guarana, ipe roxo, stevia og pilantus
For lavt blodtryk – ikke farligt, men ubehageligt
Fussi te gi’r dig et energi-boost
Opkvikkende drikke med Fussi Te og Guarana
Motion hjælper mod træthed efter kemoterapi