Sund kost og livsstil

Antioxidanter i en længere periode giver sundere arterier

En artikel i Nutrition and Metabolism beskriver resultaterne af et forsøg, som har vist, at tilskud af fire antioxidanter forbedrer arteriernes elasticitet og HDL-kolesterolniveauet og samtidig reducerer hæmoglobin A l c (HbAlc) hos mænd og kvinder, der er i risikogruppen for udvikling af kredsløbssygdom.

Reuven Zimlichman og hans kolleger rekrutterede 70 patienter med mindst to af følgende risikofaktorer: Forhøjet blodtryk, diabetes, lavt HDL-kolesterol eller rygning. Deltagerne blev tilfældigt inddelt i grupper, der fik enten et dagligt tilskud af C-vitamin, E-vitamin, selen og coenzym Q10 eller placebo i en periode på seks måneder.

HDL-kolesterolindholdet blev øget, og blodtryk samt HbAlc blev reduceret sammenlignet med niveauet ved forsøgets start i den gruppe, der fik antioxidanter, mens det forblev uændret hos de personer, der fik placebo. Arteriernes elasticitet blev også forbedret i den gruppe, der fik antioxidanter.

“Disse resultater viser, at det tjener et formål at undersøge den generelle kliniske virkning af antioxidant-behandling af patienter med adskillige risikofaktorer for kredsløbslidelser”, konkluderer dr. Zimlichman.

Læs også
Tilskud af antioxidanter til dit hjerte
Antioxidanter – det bedste forsvar mod frie radikaler
Antioxidanter: Får du de rigtige?
C-vitamin: Dosering for antioxidant-virkning
E-vitamin – en stærk antioxidant med et imponerende virkespektrum
Selen – en væsentlig antioxidant
Q10 beskytter mod amyloid beta-peptid