B-vitaminerne Sund kost og livsstil

B6-vitamin har mange sundhedsfordele

B6-vitamin er et vandopløseligt vitamin, der er essentielt for vores helbred. Vitaminet spiller en nøglerolle for dannelsen af røde blodlegemer, og det medvirker til at øge den mængde ilt, hæmoglobin fører rundt i kroppen. B6-vitamin sikrer desuden, at nervesystemet og immunforsvaret fungerer effektivt. Ved lavt kalorieindtag medvirker det til at omdanne kulhydrater og andre næringsstoffer til glukose, så man undgår udsving i blodsukkerniveauet.

Som en del af en afbalanceret kost med et lavt indhold af mættet fedt og kolesterol medvirker B6-vitamin sammen med folsyre og B12-vitamin til at reducere risikoen for karsygdomme. Men ifølge de amerikanske sundhedsmyndigheder er de videnskabelige beviser for denne anprisning tvetydige. Forsøg har vist, at B6-vitamin kan medvirke til at sænke kroppens indhold af homocystein, og dette menes at have en sundhedsfremmende indflydelse på hjertet.

B6-vitaminmangel kan hos personer, der får en dårlig kost, manifestere sig i en form, der minder om jernmangel. Næringsstoffet er nødvendigt for de røde blodlegemer, immunforsvaret, lymfeorganerne, thymus, milt og lymfeknuder, som producerer hvide blodlegemer.

Kilder
Bender DA. Vitamin B6 requirements and recommendations. Eur J Clin Nutr 1989;43:289-309
Leklem JD, Vitamin B6. I: Shils ME, Olson JA, Shike M, Ross AC, red. Modern nutrition in Health and Disease. 9. udgave. Baltimore: Williams and Wilkins, 1999:413-421
Chandra R og Sudhakaran L. Regulation of immune responses by vitamin B6. NY Acad Sci 1990;585:404-423
Oka T, Komori N, Kuwahata M, Suzuki I, Okada M, Natori Y. Effect of vitamin B6 deficiency on the expression ofglycogen phosphorylase mRNA in rat liver and skeletal muscle. Experientia 1994; 50:127-9.