Sport og motion

Birkesød Xylitol og atleter

Det næste, store forskningsområde inden for xylitol (med et glykæmisk indeks på 8) bliver sportsernæring. Der verserer allerede mange rygter om, at xylitol er ved at komme ind i varmen hos bodybuildere. Xylitol har mange gode egenskaber:

  • Det lave glykæmiske index og uafhængigheden af insulin gør det ideelt til at holde blodsukker- og insulinniveauet stabilt.
  • Det kan være med til at fremme opbygningen af muskulatur (anabolisme).
  • Hos svært tilskadekomne patienter har xylitol vist sig at have en muskelbesparende effekt (anti-katabolisme).
  • Xylitol er et forstadie til nogle af de vigtigste antioxidanter, som minimerer den skade, frie radikaler forårsager ved hård træning.

Eftersom xylitol støt og roligt omdannes til glukose (energi) og glykogen (sukkerlager), kan stoffet vise sig at være specielt nyttigt sammen med andre kulhydrater, når det gælder restitution efter hård træning. Det er sandsynligvis også værdifuldt til optagelse af kulhydrater (super-kompensering), fordi det er med til at genopbygge glykogenlagrene efter en udmarvende periode.

Atleter er stille og roligt ved at blive en risikogruppe for huller i tænderne. Brændstoffet til de enorme energiudfoldelser er energibarer fyldt med kulhydrater – skyllet ned med sukkerholdige væskeerstatninger.

Bakterierne i munden kan også vældig godt lide kulhydrater! Husk at tage et stykke Birkesød-tyggegummi eller en pastil efter kulhydraterne for at holde dine tænder sunde.

Atleter har det ganske glimrende med en kost, som ville være skadelig for stillesiddende personer. Flere kalorier, høj-glykæmiske kulhydrater og tilsat sukker er nødvendigt for at kunne opfylde energikravene og fylde glykogenlagrene efter endt træning.

Høj-glykæmiske drikke bruges ofte før og under træningen. Lav-glykæmisk sukker som fx Birkesød Xylitol anbefales ikke, fordi det kan forsinke optagelsen af vand i kroppen. Små mængder xylitol i tyggegummi eller pastiller gør ikke noget. I timerne lige efter træningen bliver glykogenlagrene mest effektivt fyldt ved hjælp af høj-glykæmiske kulhydrater som fx glukose, maltodextrin og sukrose. Små mængder Birkesød Xylitol blandet med ovenstående hjælper med til at holde den sekundære energi oppe og til at aktivere glykogen- og proteinopbygningen.

Mellem træningssessioner er det en rigtig god idé at holde såvel blodsukker- som insulinniveau stabilt. Fødevarer med et moderat glykæmisk index, fx pasta, fuldkornsbrød og frugt, er gode til dette formål. Birkesød Xylitol er velegnet i forbindelse med mellemmåltider til at holde et konstant energiniveau, fordi det ikke bliver optaget som sødemiddel, men virker på samme måde som kostfibre og hjælper dermed med til at holde maven i orden. En delvis bakteriel gæring producerer flygtige, kortkædede fedtsyrer, som bruges sammen med eksisterende insulin-uafhængig energi.

En vigtig sidegevinst ved BirkeSød-forbrændingen er aktivering af glutathion-antioxidantsystemet, som hjælper med til at bekæmpe de frie radikaler, som opstår ved hård træning – og kan dermed reducere skader på muskelceller og blodlegemer som følge af iltning.

Specielt styrkeatleter (fodboldspillere, bodybuildere osv.), som leder efter alternativer til steroider, er yderst interesserede i BirkeSød Xylitol. Selv tynde løbere ønsker at undgå det udhungrede udseende, de ofte får på grund af forbrænding af overkroppens protein. For at udvikle en slank muskelmasse skal anabolismen øges (opbygning), samtidig med at muskelproteinkatabolismen (nedbrydningen) minimeres. Dette er veldokumenterede virkninger ved BirkeSød Xylitol i forbindelse med stress og traumer. Det vides endnu ikke, hvor godt disse undersøgelsesresultater kan oversættes til atleter, eller hvilke mængder BirkeSød Xylitol der skal til, men det tegner lovende.

Kilde 
New England Journal of Medicine
1999/341/s. 2100.