C-vitamin Demens-sygdomme E-vitamin

C- og E-vitaminer reducerer risikoen for udvikling af Alzheimers

En stor undersøgelse af over 4.700 personer i USA viser, at daglig brug over længere tid af kosttilskud med ekstra C- og E-vitaminer kan reducere risikoen for udvikling af Alzheimers med over 78 %. Alzheimers er et stigende samfundsproblem, eftersom befolkningen bliver stadig ældre. Trygge alternative metoder til at forebygge Alzheimers er derfor vigtige.

Forskere fra bl.a. Johns Hopkins University, USA, fulgte i 3 år mere end 4.700 personer over 65 år for at se på sammenhængen mellem daglig brug af antioxidanter og Alzheimers. Resultaterne foreligger nu og er publiceret i det anerkendte tidsskrift Archives of Neurology. De konkluderer, at et dagligt tilskud på mindst 500 mg C-vitamin og 400 I.E. E-vitamin kan reducere udviklingen af Alzheimers og demens med op til 78 %.

Forskerne præciserer, at muligheden for at forebygge Alzheimers er at tage to ekstra tilskud af C- og E-vitaminer, og at et ordinært tilskud af multivitaminer alene eller almindelig kost ikke er nok. De påpeger også, at man skal bruge tilskuddene regelmæssigt og over længere tid.

“Disse fund tyder på, at alle kendte daglige anbefalede doser af C-vitaminer og E-vitaminer er for lave”, udtaler Dr. Knut Flytlie, som er en af pionererne inden for brugen af C- og E-vitaminer hos sine patienter. Desuden bekræfter det nok en gang, at man langt fra får nok vitaminer og mineraler gennem en almindelig dansk kost, og at det er nødvendigt at tage ekstra kosttilskud, hvis man ønsker at forebygge mange livsstilssygdomme. Lignende fund har også vist, at brug af kosttilskud med C- og E-vitamin forebygger hjerte- og karsygdomme.

Læs også
Antioxidanter nedsætter risikoen for Alzheimers
Antioxidanter efter hjerneblødning mindsker risikoen for demens
E-vitamin er godt for din kognitive funktion
Alzheimers: Den forfærdelige sygdom
Aluminium i vandet kan øge risikoen for Alzheimers
Visse kostmønstre mindsker risikoen for Alzheimers
Et stort alkoholforbrug kan måske fremskynde udviklingen af kræft

Kilde
Archives of Neurology, 2004, 61:82-88.