Kosttilskud

Perikon kan lindre mild til moderat depression

Perikon synes bemærkelsesværdig sikker som et antidepressivt middel med en unik virkemekanisme. Den har vist sig effektiv i tilfælde af milde og moderate depressioner, sammenlignet med placebo eller tricykliske antidepressiva. Dens virkninger skal sammenlignes med serotonin-hæmmere.

60-80% af forsøgspersonerne med mild til moderat depression fik det bedre i løbet af 4-8 uger med perikonbehandling. Det vides ikke med bestemthed, hvordan perikon virker som antidepressivt middel. Et stigende antal videnskabelige beviser tyder på, at urten har serotonerge egenskaber, der ligner dem, man finder i visse af de nyere former for antidepressiver. Perikon bør ikke tages sammen med antidepressive midler som Zoloft, Paxil og Prozac.

Bivirkningerne af perikon er almindeligvis milde og omfatter mavetarmproblemer og træthed. Lysfølsomhed kan udvikles hos personer med lys hud. Som patient bør man oplyse sin læge om, at man indtager perikon.

Læs også
Depressioner kan behandles med den gamle lægeplante perikon
Perikon mod depression – og til rygeafvænning!
Perikon – også med antibakteriel virkning
Optimal – et naturligt alternativ mod depression
Lykkepiller til voksne ordineres til børn
Q10 spiller mange roller i kroppen
Carsten Vagn-Hansen: Nødvendig medicin?

Kilde
Cott JM, Fugh-Berman A. Is St. John’s Wort (Hypericum perforatum) an Effective Antidepressant. The Journal of Nervous and Mental Disease, 1998.
Doraiswamy PM. Advising Patients About St. John’s Wort and Depression. Patient Care, 15. marts 1999;107-114.