B-vitaminerne Graviditet og fødsel

Folsyretilskud inden fødslen beskytter mod autisme

Tidsskriftet Journal of the American Medical Association omtaler resultaterne fra et norsk forsøg, der har påvist, at tilskud af folsyre tidligt i graviditeten medvirker til at reducere risikoen for at få et autistisk barn.

Forsøget omfattede 85.176 børn født mellem 2002 og 2008, som blev fulgt til og med marts 2012. Mødrene blev interviewet om deres indtag af vitaminer og andre tilskud, særligt i perioden fra fire uger før undfangelsen og til ottende uge af graviditeten. l løbet af opfølgningsperioden stillede man følgende diagnoser: 114 autister, 56 med Asperger-syndrom og 100 med GUA (gennemgribende udviklingsforstyrrelse, anden).

Mødre, der indtog folsyretilskud i løbet af den angivne periode, havde en 39 % lavere risiko for at føde et barn diagnosticeret med en autistisk forstyrrelse sammenlignet med mødre, der ikke brugte tilskud.

Man fandt ingen sammenhæng mellem Asperger-syndrom og GUA og brug af folsyre midt i graviditeten. “Det ser ud til, at det afgørende tidsinterval er fra fire uger før undfangelse til otte uger ind i graviditeten” skriver forskningsleder Pål Surén, MD.

Læs også
Folsyre reducerer risikoen for autisme hos børn
Folsyre til vordende mødre
Folsyre er vigtigt for gravide – og mange andre
Folsyremangel – en ofte uopdaget årsag til alvorlig sygdom
Folsyre under graviditeten mindsker risikoen for leukæmi hos børn
Kan autisme skyldes mangel på D-vitamin?
B12-vitaminmangel og autisme

Kilde
JAMA, 13. februar 2013;309(6):570-7.