Folkesundhed Sport og motion

For lidt motion kan give bevægelsesproblemer for personer over 60

Et forskerteam fra Center for Healthcare Studies ved Northwestern University var de første, der påviste, at en stillesiddende livsstil kan være en uafhængig risikofaktor for problemer med at udføre dagligdags aktivi­teter som at spise, gå i seng og stå op og tage bad. “Det er første gang, vi har påvist, at stillesiddende ad­færd har en sammenhæng med øget besvær uanset mængden af moderat motion”, siger Dorothy Dunlop, hovedforfatter til forsøgsrapporten.

Deltagerne tilbragte næsten 9 timer om af deres vågne timer med at sidde stille, og 3,6 % rapporterede om besvær med dagligdagens opgaver. Risikoen for problemer med dagligdags opgaver var 46 % større for hver time, de enkelte sad stille – selv efter justering for moderat/kraftig aktivitet, socio-økonomisk status og an­dre sundhedsfaktorer. Dette forsøg viste, at der er en stærk sammenhæng mellem øget stillesiddende ad­færd og problemer med udførelse af dagligdags opgaver – uafhængigt af moderat eller kraftig aktivitet.

For at reducere den tid, man sidder stille, foreslår forskerne, at man står op, når man taler i telefon eller holder møde. Man kan også parkere et stykke vej fra supermarkedet og gå en tur rundt om huset, hver gang man henter et glas vand. Tag trappen i stedet for elevatoren, når det er muligt.

Kilde
J Phys Act Health, 5. februar 2014