Psoriasis

Rygning og psoriasis

Rygning påvirker næsten alle helbredstilstande i negativ retning – også psoriasis…

Røde pletter, kløe og skæl. Over 100.000 danskere menes at have psoriasis. En af de bedste behandlinger er at bade i det døde hav. Og kniber det med økonomien, kan man måske få råd ved at holde op med at ryge – og samtidig kan man mindske symptomerne. Forskning viser nemlig, at rygning forværrer psoriasis.

Psoriasis er en arvelig sygdom, der hyppigst rammer mennesker mellem 15 og 40 år. Der er flere forskellige typer, ligesom sygdommen fremstår i meget forskellige sværhedsgrader. En psoriasis-patient kan således have ganske få milde tilfælde af sygdommen, mens en anden døjer med kraftige symptomer livet igennem. Psoriasis kan behandles, men endnu ikke helbredes.

Mills et al publicerede i 1992 en undersøgelse, i hvilken de havde fundet, at rygning næsten tredobler risikoen for forværring af symptomer af psoriasis, og næsten firedoblede risikoen for at få psoriasis. Andre undersøgelser har fundet, at risikoen for forværring af symptomerne eller for at få psoriasis øges ved øget rygning, og at den falder ved rygestop.

D-vitamin har indvirkning på psoriasisLæs også
Psoriasis – en arvelig sygdom med mange ansigter
Psoriasis og D-vitamin
Psoriasis og mælkesyre
Øl kan give dig psoriasis
Nej til passiv rygning
Rygning er skyld i flest dødsfald
Forbrugererfaring: Hvidløg mod psoriasis

Kilde
Kræftens Bekæmpelse